Valahol Oroszországban: Karády Katalin üzenetének ereje ma is hat + klippremier

Már elérhető az online zenei felületeken is a PG Csoport új, négy számból álló albuma, amelynek címe: Csak háború ne legyen! Az együttes tagjait erősen foglalkoztatja az Ukrajnában dúló háború, hangsúlyozzák, hogy sosem lehet elfogadni az orosz–ukrán konfliktus és egyetlen háború pusztítását sem, a sok értelmetlen halált és szenvedést. A béke jegyében dolgozták fel Karády Katalin Valahol Oroszországban című film örökzöld betétdalát is ezen a lemezen. A dal videóklipjének forgatásán jártunk, cikkünkben pedig meg is tekinthető a videó.

2024. 04. 08. 14:00
Valahol Oroszországban
Asztalos Rita és Jantyik Zsolt a Valahol Oroszországban videóklip forgatásán Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellemes félhomály uralkodik Jantyik Csaba zenekarvezető stúdiójában, már javában zajlik a Valahol Oroszországban videóklip forgatása. Egy pianínó áll a terem közepén, a zongoraművész elmélyülten játssza a szívünk mélyéig ható, gyönyörű dalt. A kamera különböző szögből veszi, folyik a munka. 

Valahol Oroszországban
A Valahol Oroszországban klip forgatása (Fotó: Kurucz Árpád)

Valahol Oroszországban videóklip

A zenekarvezető elmondása szerint nem egy villogó, kapkodó videóklipet terveznek. Követik a dal hangulatát, de korszerű is lesz és ebben nagyobbik fia, Jantyik Levente segít, aki a kamerát kezeli éppen.

Az eredeti szerzőkről és Karády Katalinról tesznek be egy megemlékezést a videó elejére, tisztelegve az alkotók és az énekesnő előtt. A II. világháború képeiből válogattak elsősorban a klipben, de minden háború ellen szól a dal, az áthallást nem lehet nem észrevenni. Külön-külön mutatják a zenészeket, olykor csak a hangszert, amivel a hiányt, sőt magát a „nincs” fogalmát: a háborúban bárkit elérő halált is szeretnék érzékeltetni.

A videóklip nagy részében az ének és a zongora dominál. A dalban közreműködik Kevin Johnson basszusgitáros és Angler Ákos dobos, valamint Jantyik Csaba gitáron. A zongoraművész, Asztalos Rita, egy kis pihenőt tart a forgatás közben. Meséli, hogy nagyon szereti Karády Katalin dalait, bár ezt a számot nem ismerte korábban. Volt a filmben egy zenekaros kíséret, az alapján  készítette el a zongoraátiratot. A forgatásra megérkezik az együttes énekese, Jantyik Zsolt is, folytatódik a munka. „Üzenet jött messze-messze földről, / Halványzöldszín tábori levél. / Aki írta, a szívével írta, / Minden sora őszintén beszél” – szól a régi dal Jantyik Zsolt kellemes orgánumával és már ott is vagyunk valahol Oroszországban, a háború borzalmai közepette, a szerelmi sóvárgás örök fájdalmában. 

Az üzenet ereje

Karády Katalin egy fantasztikus színésznő volt – szögezi le a forgatás szünetében Jantyik Zsolt. – Ez a dala még a filmvásznon is fennmaradt. Katonáknak énekel a filmben, s tudjuk, hogy német és orosz nyelvre is lefordították ezt a gyönyörű dalt. 

Ezzel az egyedülálló, szép zongoraátirattal üzenünk mindenkinek, akinek van szíve és van lelke, mert minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy ennek a vérontásnak vége legyen. Egy zenész, egy együttes azzal tud hatni, hogy játssza ezeket a dalokat, a rádiók és televíziók azzal, hogy eljuttatják a közönséghez, a zenehallgató pedig azzal segít, hogy gondol azokra, akik harcolnak, megsebesülnek, vagy hátramaradnak eltemetett szeretteik emlékével

– teszi hozzá az énekes. 
Jantyik Zsolt azt is elárulta, hogy a dal eléneklésének ötlete séta közben villant be neki. Van egy gyönyörű labrador kutyájuk, akivel minden nap több kilométert sétál. 

Egyik esős, ködös estén is sétáltak, a kárpátaljai barátaira és emlékeire gondolt és hirtelen eszébe jutott ez a dal. Otthon meghallgatta és rádöbbent, hogy Karády Katalin hangfekvése neki pont jó. Így született az ötlet, hogy készüljön a dalból egy feldolgozás,

 ami nagy feladat volt. Majd megszületett a gyönyörű zongoraátirat, amit Asztalos Ritának köszönhetnek. 

Mély üzenete van a dalnak. Mivel az emberi természet nem akar változni, állandóan ismétlődnek ezek a szörnyű szituációk, nem tudunk kimaradni belőle. A dal segítségével legalább éljük át, hogy milyen ereje van a szeretetnek:

 „S arra gondolok, / mikor a csillag rám ragyog /Azt a csillagot Te otthon / Épp úgy láthatod… / Mindig a Te leveledet várom, / S csak terólad álmodom az álmom, / Valahol Oroszországban, / Valahol Oroszországban” – idézi Jantyik Zsolt az elgondolkodtató sorokat.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.