A kisvárdai színházi fesztivál túlmutat saját magán

Prózai és zenés előadások, műhelyfoglalkozás, állandó szakmai klub és számos kísérőprogram található a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválja idei repertoárjában. A június 21-től 29-ig tartó színházszakmai rendezvény hivatalos szombati megnyitóján Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Kossuth-díjas rendező köszöntötte a résztvevőket.

2024. 06. 23. 15:43
Kisvárdai színházi találkozó
Vidnyánszky Attila színigazgató szerint a kisvárdai fesztivál egy olyan hely, ahol a társulatok megoszthatják egymással tapasztalataikat, problémáikat. Fotó: Gáncs Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nyár, ha június, akkor irány Kisvárda. Ezt az utóbbi évtizedekben a külhoni magyar nyelvű társulatok számára megszokottá vált, de mára már anyaországi társulatok is csatlakoztak a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei seregszemléhez. A fesztivál látogatóihoz elsőként Vidnyánszky Attila szólt. 

Vidnyánszky Attila
A fesztivál résztvevőit a Nemzeti Színház vezérigazgatója köszöntötte (Fotó: Gáncs Tamás)

– Ez az a fesztivál, ahol előadásokat játszunk és ahol láthatjuk egymás produkcióit, és mindig túlmutatott saját magán. De nekem a fiatalságomat is jelenti, és több mint harminc évet az életemből – mondta a színigazgató, aki kiemelte, hogy nem volt olyan év, amikor csak egy napra, a megnyitó erejéig, vagy éppen egy zárórendezvény erejéig ne lett volna Kisvárdán. De volt olyan is, hogy produkciót készített, akkor több időt töltött a településen. 

Ide kicsit hazajárok, és ezért személyesebb is a megszólalásom. Mindenesetre nagy megtiszteltetés az, hogy most már nem először nyithatom meg itt a fesztivált. Kisvárda egy olyan hely, ami túlmutat a színház ügyén. Ez egy olyan hely, ahol mi, hasonló sorsúak találkozni tudunk. Találkozunk egymással, és megosztjuk problémáinkat, gondjainkat. A város pedig befogad. Mert önök nélkül, kisvárdaiak nélkül a fesztivál nem élt volna meg ilyen hosszú történetet. Önök azok, akik mindig visszaigazolnak, és személyes kapcsolatot alakítanak ki a társulatokkal

– jegyezte meg Vidnyánszky, majd hozzátette: ez egy gyönyörű szép történet, és ennek a történetnek folytatódnia kell. Mindig is ezt képviseltem, és megpróbáltam tenni is ezért. Elmondta, hogy azért voltak nehezebb évek támogatási részről is, de hangsúlyozta, a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának van jövője. Sőt, nyomatékosította, hogy a kisvárdai fesztiválnak meg kell maradnia.
Vidnyánszky Attila köszöntője után Leleszi Tibor polgármester nyitotta meg a fesztivált: 

– Ez a fesztiválsorozat fontos kulturális pont városunkban, az országban és a Kárpát-medencében. Hangsúlyozta: a legfontosabb a találkozások más alkotókkal, más színészekkel, munkákkal, jelentette ki a városvezető, aki kiemelte, a mai társadalomban szükség van a jó színházra, arra a színházra, amelyik reflektál a valóságra, de olyanra is, amely elfeledteti a mindennapok aggodalmait, bánatait. 

Ennek reményében vette kezdetét is hivatalosan a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválja, ahol ötfős szakmai zsűri dönt számos díj sorsáról. A zsűri tagjai: Elek Tibor irodalomtörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színésznő, Pataki András rendező és Tapasztó Ernő színész-rendező.

Kisvárdai színházi fesztivál
A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház produkcióiban a férfiakat is nők játsszák (Fotó: Gáncs Tamás)

A megnyitót követően a közönség a budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciójában láthatta Gogol Háztűznéző című darabját, amelyről Vidnyánszky Attila elmondta, hogy a háború kitörése óta a beregszászi színház nehéz helyzetben van, de az előadás – ahol a főbb szerepeket nők játsszák – azt mutatja, hogy csak azért is működni akar, csak azért is játsszanak. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.