Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Reagált a vádakra Vidnyánszky Attila

Udvaros Dorottya a Partizán műsorában adott interjút. Az ott elhangzott vádakra Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója az Origo megkeresésére reagált.

Forrás: Origó2024. 07. 04. 20:26
PA_20240604_004
Vidnyánszky Attila interjúban reagált Udvaros Dorottya vádjaira az Origónak. Fotó: Polyák Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész önmagában nem okozott meglepetést, beleillik egy mintázatba 

–  nyilatkozott az  Origónak Vidnyánszky Attila. A Partizán YouTube-csatornáján jelent meg a napokban egy interjú Udvaros Dorottyával, a Nemzet Színészével, melyben a színésznő a Nemzeti Színházról is mesélt.

20211123_Torocsik_Mari_emlekest_019_KB_Metropol

udvaros dotorrya partizán
Udvaros Dorottya a Partizánnak adott interjúban a Nemzeti Színházról is beszélt.
 Fotó: Keresztesi Balázs

 

Udvaros Dorottya játssza tovább szerepeit a Nemzeti Színházban

Arról, hogy mi volt a színház igazgatójának reakciója, amikor megtekintette az interjút, úgy fogalmazott, lényegesnek és fontosnak tartja, hogy a Nemzeti Színház által kínált szerződést Udvaros Dorottya aláírta, és játssza tovább a szerepeit. Vidnyánszky Attila kiemelte, hogy a Partizán-interjúban túl sok volt szerinte az érzelmi „érvelés”, és ő inkább maradna a tényeknél: 

Bár az még engem is megdöbbentett, milyen mély gyűlölet vezetheti a műsorvezetőt, amikor izzadságszagú módon préselne ki Dorottyából egy-egy terhelő esetet a hozzám vagy a Nemzeti Színházban rendezőkhöz köthető megengedhetetlen viselkedésére.

 

Fejenként több mint ötmilliót kapott a táppénzen felül a balesetet szenvedett két színész

Vidnyánszky Attila arra a kérdésre, hogy mi a valóság a Parizán-interjú állításaival szemben a novemberben bekövetkezett baleset esetében, melyben a Rómeó és Júlia előadás két színésze, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó súlyosan megsérült, hangsúlyozta, hogy intézményvezetői felelőssége miatt is szükséges néhány dolgot újból leszögeznie: – Miközben az interjúban elhangzik, hogy a két balesetet szenvedő színészünk a mai napig nem kapott kártérítést, a tény az, hogy eddig november óta fejenként több mint ötmillió forintot kaptak – a táppénzen felül, különböző jogcímeken. A pénteki napon bekövetkezett, nagyon sajnálatos baleset után már hétfőn kéthavi fizetést utaltunk át nekik, és azóta is folyamatosan utalunk. 

Az igazgató hangsúlyozta, hogy az a cél, hogy megegyezzenek a megsérült színészekkel, és még zajlik a rendőrségi vizsgálat, a nyomozás.

Elmondása szerint a balesetet követően sokan hitték, hogy most végre összeomlik minden, ennek ellenére talpra álltak és sikeres bemutatókon vannak túl. Elkészítették az Esthajnal című őszi premierüket, mely a Karaván Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Fővárosi Nagycirkusz együttműködésében jön létre.

 

Nem politikai nyomásra, hanem a trauma miatt mondott le

Valamennyi sajtóorgánum foglalkozott az elmúlt időszakban a hírrel, amikor Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházban történt balesetet követően beadta felmondását, melynek kapcsán az Origó arra volt kíváncsi, hogy politikai nyomásra történt-e a felmondás visszavonása. Az igazgató a baleset által előhívott traumát nevezte meg lemondásának okaként, és döntésében nem játszott szerepet politikai befolyás. 

– Mindig is szabadon döntöttem mindenről, másképp nem is tudnék létezni, úgy gondoltam, hogy tovább kell folytatnom a munkát.

A budapesti Nemzeti Színház vezetője végül a költői színház esztétikájának jegyében született rendezéseit ért kritikákra reagált. Úgy véli, ha nem értenék a nézők a rendezéseit, akkor az előadásaik nem futnának ilyen sikerrel, illetve a tizennegy éves működése alatt mindössze összesen három előadást kellett levenni a műsorról, ami elenyésző számnak tekinthető.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.