Hegedűs D. Gézát választották a Nemzet Színészének

Hegedűs D. Géza lett a Nemzet Színésze – jelentette be a Nemzeti Színház. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt rektorhelyettese mintegy százötven színpadi szereppel, negyven rendezéssel, és több mint hetven film-, illetve tévéjátékkal a háta mögött a mai napig nemzedékének egyik legtöbbet játszó, legaktívabb művésze.

2024. 09. 03. 13:09
Hegedűs D. Géza
Hegedűs D. Géza Az Amadeus című színdarab fotóspróbáján a Pesti Színházban Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hegedűs D. Géza 1953. május 7-én született Ibrányban. Debrecenben végezte középiskolai tanulmányait, építészeti technikumba járt, ám a műszaki szakmákhoz semmi köze nem volt. Csak az irodalomórán érezte jól magát, a színház és a mozi világa vonzotta igazán, ezért fokozatosan ez lett a menedéke. Kibontakozásában sokat segítettek tanárai, rendezői, az emblematikus, nagy elődök: Soós Imre, Szirtes Ádám, Horváth Teri és Törőcsik Mari. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán Horvai István osztályában végzett 1975-ben, majd Várkonyi Zoltán hívására a Vígszínházhoz szerződött, melynek azóta is a tagja.

Hegedűs D. Géza
Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Fotó: Nemzeti Színház Facebook-oldala/Várady Nikolett

Hegedűs D. Géza ikonikus alakításai közé tartozik A revizor Polgármestere

Először a Harmincéves vagyok című musicalben tűnt ki énekhangjával és impulzív jelenlétével, majd ezt követték a mélyebb, összetettebb karakterek. Emlékezetes alakítása volt Kleist Homburg hercegének melankolikus, veszteségre kárhoztatott fiatalembere, a Kőműves Kelemen bűnössé vált idealista akarnoka, a csupa iróniával és gyengédséggel teli Barrabás B. Barrabás és a Révész A Padlásból vagy a tragikus igazságokkal szembesített Fiú Nádas Péter Találkozásából.

Pályájának meghatározó szerepe lett Ibsen Nórájában Torvald, ahogy később az Úrhatnám polgár erőszakos családi diktátora, Az ünnep és az Augusztus Oklahomában bűnös apafigurája, de ikonikus alakításai közé sorolható A revizor Polgármestere is.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 1987 óta tanít, 1992-ben elvégezte a rendező szakot, 2000-ben pedig megszerezte a DLA-fokozatot is. Doktori disszertációjának címe Tagadópróba, amelyet Várkonyi Zoltánról, az iránta érzett tiszteletből írt. Rendezőként olyan nagy sikerű produkciók fűződnek a nevéhez, mint A dzsungel könyve, a Sógornők, az Egy csók és más semmi vagy a Katharina Blum elveszett tisztessége.

 A múlt évben, hetvenedik születésnapja alkalmából mutatták be a Vígszínházban HDG 70 című életműkoncertjét.

Mintegy százötven színpadi szereppel, negyven rendezéssel, és több mint hetven film-, illetve tévéjátékkal a háta mögött a mai napig nemzedékének egyik legtöbbet játszó, legaktívabb művésze.

Szerepelt többek között a Kísértés, az Eldorádó, a Made in Hungaria, a Mancs, a Pesti balhé, a Tóték és az Erdély 1956 című filmekben.

Színházi munkái mellett a társadalmi felelősségvállalás egyik élharcosa. A MASZK Országos Színészegyesület elnöke, továbbá a Magyar Színházi Társaság elnökségének és a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsnak tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Művészeti alkotótevékenységét számtalan díjjal és rangos kitüntetéssel ismerték el. A Jászai Mari-díjat 1980-ban, az érdemes művész kitüntetést pedig 1989-ben kapta meg. A Vígszínház Hegedűs Gyula-emlékgyűrűjét 1982-ben, a legjobb alakításért járó Ajtay-díjat pedig hétszer nyerte el. Harsányi Zsolt-emlékdíjjal jutalmazták 2006-ban, rá egy évre kiváló művész lett, és Örökös Tagság kitüntetést kapott. A Kossuth-díjat 2009-ben kapta meg, 2013-ban a XIII. kerület díszpolgára lett, 2015-ben elnyerte a Gábor Miklós-díjat a Vígszínház Julius Caesar című előadásának címszerepében nyújtott alakításáért, 2017-ben pedig Prima Díjjal tüntették ki.

A Nemzet Színésze címet az a művész kaphatja meg a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. Hegedűs D. Gézát a július 30-án elhunyt Király Levente helyére választották.

A Nemzet Színésze címet Hegedűs D. Géza mellett jelenleg Molnár Piroska, Lehoczky Zsuzsa, Kulka János, Bodrogi Gula, Pogány Judit, Szacsvay László, Csikos Sándor, Jordán Tamás, Almási Éva, Udvaros Dorottya és Cserhalmi György viseli.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.