Ők kapták idén a Honthy-díjakat

Hét kategóriában adták át a Honthy-díjat hétfő este a Budapesti Operettszínházban. A teátrum és Eleni Korani műkereskedő, művészettörténész által közösen életre hívott elismerést Dolhai Attila, Dancs Annamária, Erdős Attila, Széles Flóra, Berzsenyi Krisztina és Bodor Ákos kapta. Idén posztumusz Honthy-díjat is odaítéltek, a júniusban elhunyt színésznek, operett- és operaénekesnek, Vadász Zsoltnak.

2024. 09. 03. 8:20
Honthy
A Honthy-díjátadó a Budapesti Operettszínházban Forrás: Budapesti Operettszínház Facebook-oldala/Janus Erika
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elismeréseket a 2017–2018-as évadtól a Honthy-díjat odaítélő bizottság minden színházi évad lezárását követően ítéli oda a Budapesti Operettszínház művészeinek és munkatársainak az évadban végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként.

Honthy
Molnár Zoltán és Dancs Annamária a Honthy-díjátadón (Forrás: Budapesti Operettszínház Facebook-oldala/Janus Erika)

Idén posztumusz Honthy-díjat is odaítéltek

A tegnapi díjátadón jelen volt Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára. Az elismeréseket Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, valamint a Honthy-díj bizottság képviseletében Eleni Korani és Molnár Zoltán adta át.

A 2023–2024-es évadban az év férfi főszereplője Dolhai Attila lett a Carmen című előadás García késdobáló szerepért. A női főszereplő díját Dancs Annamária kapta a Carmen előadásban a címszereplő alakításáért. A legjobb férfi karakterszereplőnek Erdős Attilát választották Az Orfeum mágusa című előadásban Lazarovits Zdénkó bácskai mágnás megformálásáért, a női karakterszereplő Széles Flóra lett, aki a Carmenben Katarinát, a polgármester lányát játszotta.

Az évad alkotója díj elismerést Berzsenyi Krisztinának ítélte a bizottság Az Orfeum mágusa jelmezeinek tervezéséért, a Backstage díjat pedig Bodor Ákos világítástervező, fővilágosító-helyettes vehette át.

Idén posztumusz Honthy-díjat is odaítéltek, a júniusban elhunyt színésznek, operett- és operaénekesnek, Vadász Zsoltnak, akit azóta a Budapesti Operettszínház örökös tagjának választottak.

 A díjat özvegye, Lukács Anita vette át Kiss-B. Atillától.

Honthy
A Honthy-díjátadó résztvevői a díjazottakkal (Forrás: Budapesti Operettszínház Facebook-oldala/Janus Erika)

Az eseményen a főigazgató bejelentette, hogy az eddigi raktárszínházat Lehoczky Zsuzsa Kisszínpadnak nevezik át a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar színművésznő tiszteletére.

A Honthy-díj a Budapesti Operettszínház, valamint a magán- és vállalati szféra együttműködésében, Eleni Korani műkereskedő, művészettörténész, az Ernst Galéria tulajdonosa által kezdeményezett elismerés. Az alapítók és a díjat odaítélők fontosnak tartják ösztönözni a magyar nemzeti operettjátszás hagyományainak Honthy Hanna szellemi örökségéhez méltó folytatását, a nemzeti dalszínház méltóságának reprezentálását, a színházban folyó művészeti munka minél szélesebb körben történő bemutatását mind a hazai, mind a nemzetközi nyilvánosság előtt.

A díj egyedi kisplasztika, amely egy női fejet ábrázol. A kisplasztikát Ernst Wastl, a budapesti Ernst Galéria névadó társtulajdonosa tervezte.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.