Színház? Online? – Negyedszer is megrendezik az eSzínház Fesztivált

Szeptember 20–29. között immár negyedik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A nyár során magyarországi és határon túli magyar színházak, valamint független társulatok pályázhattak előadásaikkal, melyek közül 14 produkció lesz látható az eszinhaz.hu-n.

2024. 09. 14. 18:00
A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei Forrás: ESzínház
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztivál alatt a nézők számára korlátlanul érhetők el olyan színházak és társulatok előadásai, mint például az Örkény Színház, a Csiky Gergely Színház (Temesvár), a Vígszínház, a Katona József Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, Madách Színház, a Radnóti Miklós Színház, az Exit Generáció vagy épp a KultBazaar Egyesület. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza. 

A szervezők a nézők szavazataira is számítanak, hiszen ezek összesítése után derül ki, hogy melyik előadás nyerte el a Közönségdíjat.

Az eSzínház Fesztivál ’24 célja kettős: egyrészről geográfiai korlátokat leküzdve megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt 

bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára határon innen és túl. 

Az eSzínház Fesztivál ’24 a bevétel jelentős részét a színházak és társulatok részére fizeti meg, így támogatva munkájukat, működésüket – olvasható az eszinhaz oldalán.

Az Alapítvány a Magyar Színházakért és az eSzínház immáron hagyományt tart fenn, hiszen idén már negyedik alkalommal rendezik meg a fesztivált, és ismételten kiosztják az eSzínház Közönségdíjat, a szakmai díjakat és a különdíjakat. A közönség szavazása mellett szakmai zsűri is értékeli az előadásokat. 

A zsűri tagjai: Sodró Eliza színművész, Török Tamara dramaturg, Puskás Tamás igazgató-rendező, Závada Péter költő-drámaíró és Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője.

Kiosztják az Art is Business, a Könyves Magazin, a Papageno és a radiocafé különdíjait is, a nyertesek pénzdíjazásban részesülnek.


Jöjjön most három előadás a pályázottak közül, amelyet mi ajánlunk!

Szélvész után is szép vagy – monodráma két szereplőre egy részben (Vígszínház)

Egy magyar fiú a távoli Japánba költözik, ahova régi álma volt eljutni. Kinttartózkodása azonban nem felhőtlen, mivel nehezen találja a helyét ebben a nagyon is idegen kultúrában. Aztán 2017 őszén lecsap egy tájfun a japán fővárosra. A fiú élete pedig ezen az esőáztatta, szeles és álomszerű éjszakán döntően megváltozik.

A két szereplőre írt monodráma különleges színházi kísérlet, amely egy messzi világba kalauzolja a nézőit.

A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei (Madách Színház)

Fráter Zoltán a tények játékos felhasználására épülő „szellemjárása” a „két egyetlen” közt őrlődő Karinthy tragikomikus helyzetét és élete döbbenetes érzelmi fordulatát mutatja be.

Karinthy Frigyes huszonöt éves, amikor kalandos körülmények között megszökteti nagy szerelmét, a három gyermekes Judik Etel színésznőt. A férj haragja elől fél évig bujkálnak Berlinben, majd nagyobb összeggel megbékítve a férjet, Budapesten házasságot kötnek. Az író a 'bogárka, bogaram' becézéséből adja a Boga nevet imádott párjának, aki az első világháború után kitörő spanyolnátha-járvány áldozata lesz. Karinthy ezt jegyzi naplójába felesége halála után: 'Úgy érzem, agyamban daganat képződött, amikor ő meghalt...' A gyászoló férfi csaknem két év múlva, egy telefonvicc meghívását komolyan véve ismerkedik meg az akkor még férjes asszonnyal, Böhm Aranka orvosnővel. A szenvedélyes, minden férfit meghódító Aranka már másfél évtizede színesíti érzelmi viharaival a házasság hétköznapjait, amikor Karinthyt, aki mindvégig olthatatlan szerelemmel gondol Bogára, 1936-ban valóban műteni kell. Az élet-halál között lebegő író egyszerre két nővel viaskodik, képzeletben Bogával, a valóságban Arankával...

Árvácska (Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház)

Apró, törékeny lényként érkezik, előtte az élet. Itt minden csak szép lehet, csak jó lehet. De a talaj, ami a lábát éri, durva és kemény beton-sziget. Anyák és apák bántalmazó kezeiben szeretne gyermek lenni, megnyugodni.

Az előadás Móricz Zsigmond regényének motívumait, népdalokat és kórusműveket felhasználva követi végig a kislány kálváriáját, míg végre a nyelvekből üszők lesz, s a sértegetésekből füst és pára.


A fesztivált élő és ingyenesen megtekinthető online szakmai beszélgetések kísérik: a nyitó „kerekasztal” résztvevői Kováts Adél, Mácsai Pál, Zsoldos Dávid és Légrádi Gergely (szeptember 22., 19 óra), témája pedig „Szöveg, kameraképek, idő és ritmus a színpadon – trendek és kihívások”. A második beszélgetés részvevői a Katona József Színház: Találkozás című, kizárólag online megtekinthető előadásának alkotói (szeptember 25., 19 óra), az esemény témája „Hogyan készült a Találkozás? – ahogy az alkotók látták”.

A fesztiválon részt vevő színházak és társulatok: Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház (Marosvásárhely), Baltazár Színház, Csiky Gergely Állami Magyar Színház (Temesvár), Exit Generáció, Kultbazaar Egyesület, Katona József Színház, Madách Színház, Örkény István Színház, Radnóti Miklós Színház, Spinoza Színház, Szegedi Nemzeti Színház, Vígszínház, Vörösmarty Színház és Weöres Sándor Színház.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.