„Mintha egy krónikás éneket hallottam volna a forradalom napjairól”

Faludy György emigrációban írt versével a rendszerváltozás után találkozott a Kaláka együttes alapítótagja, Gryllus Dániel rögtön meg is zenésítette. A dal kapcsán a klip rendezője, Pigniczky Réka után a Kaláka alapítótagja mesélt az együttes és ’56 sajátos kapcsolatáról.

2024. 10. 23. 18:02
1956
Új videoklippel jelentkezet az 56films az 1956-os forradalom emlékére. Forrás: Kaláka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az  1956-os forradalom emlékére új videóklippel jelentkezett a Kaláka együttes, melyet  Pigniczky Réka rendezett, aki már több ’56-os kisfilmet is készített. A Faludy György 1986-ban, torontói emigrációjában írt verséből készült dal kapcsán a klip rendezője után Gryllus Dániel, a Kaláka alapítótagja mesélt az együttes és ’56 sajátos kapcsolatáról.

1956 Kaláka
Fotó: YouTube

A dal zeneszerzője az új produkció kapcsán felidézte, hogy a zenekar 1969-ben, csupán tizenhárom évvel az ’56-os forradalom után alakult meg. – Akkor azt éreztük, ez már egész más világ. És valóban más világ volt, de ’56-ról nemigen beszéltünk nyilvánosan, éppen elég volt tudni azokról a dolgokról, ami a szüleikkel történt a forradalom leverése után.

Mivel már a hetvenes évek eleje óta jártunk koncertezni Nyugatra, természetesen sok történetet hallottunk, sokakkal találkoztunk, sok mindenről tudtunk, amiről nyilvánosan nem beszéltünk – meséli Gryllus.

A Kaláka oszlopos tagja először 1990-ben, a Thália Színház Faludy-estjén találkozott a szerző 1986-ban írott versével (1956, te csillag), Koltai Gábor rendezésében és Bitskey Tibor előadásában.  

Mintha egy krónikás éneket hallottam volna a forradalom napjairól. Elkértem Tibortól a példányt és nagyon hamar megszületett az ének.

A Kaláka-daloktól talán kicsit szokatlanul, a záróstrófából refrén lett. Énekeltük sokak örömére. 1995-ben némi személyi változás volt a Kalákában és ezt a dalt Huzella Péter szólóban énekelte tovább. Mi csak ritkán, ’56-os évfordulók alkalmából. Felvétel nem készült róla. Most elhatároztuk, törlesztjük az adósságunkat, és együtt rögzítettük stúdióban a dalt – idézi fel a klip keletkezésének történetét Gryllus Dániel. Íme az ének, a rövid emlékezések és az eddig ismeretlen dokumentumfelvételek, melyeket Pigniczky Réka mini-dokumentumfilmmé formált:

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.