Ki volt valójában a csehek Diana hercegnéje?

Zdeňka Havlíčková szabályszegő kívülálló vagy a korát meghaladó, modern nő volt? A nemzet lánya című cseh minisorozat egy eddig ismeretlen nőről szól, aki történelmet írt. A sorozatnak már megérkezett a második része a Direct One-ra, ahol hétfő esténként jönnek a hatrészes széria további epizódjai.

Forrás: Origo.hu2024. 10. 09. 17:44
cseh
A nemzet lánya című cseh sorozat egy eddig ismeretlen nőről szól, aki történelmet írt Forrás: ©Assunta Servello
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzet lánya egy modernül stilizált minisorozat, amelyet a híres XIX. századi cseh író, politikus és mártír, Karel Havlíček Borovský lányának tragikus sorsa ihletett. A XXI. században Britney Spears, a XX. században Diana hercegné, a XIX. században pedig Zdeňka Havlíčková szerelmi élete és története adta el a bulvárlapokat.

cseh
A minisorozatot a híres XIX. századi cseh író, politikus és mártír, Karel Havlíček Borovský lányának tragikus sorsa ihlette Fotó: ©Assunta Servello

A legendás, tragikus sorsú cseh író, Karel Havlíček Borovský lánya, Antonie Formanová, kicsit Britney, de nagyon Diana, ugyanis a szomorú sorsú angol hercegnéhez hasonlóan egy tudatos, a szabályokat feszegető és újraíró figura volt, aki – rövid élete ellenére – komolyan befolyásolta és formálta a mai modern cseh öntudatot és letette a feminizmus alapjait

– olvashatjuk a kritikákban.

 

Aki nekünk Kazinczy, Kölcsey vagy Petőfi volt, az a cseheknek Karel Havlíček Borovský író, mártír, aki számos fontos irodalmi művet, a cseh nyelv alapjait és egy igazi modern, öntörvényű lányt hagyott maga után korai halálát követően.

A történet szerint a lány – név szerint Zdeňka Havlíčková – a rokonainál nyomorog, ám egy politikai ötletnél fogva őt, a nemzet lányát választják ki arra, hogy egy országos lottókampány segítségével megfelelő hozományt kapjon ahhoz, hogy a cseh nő prototípusát megteremtsék a személyében. Zdeňka azonban úgy dönt, köszöni szépen, ezt a szerepet nem neki találták ki, úgyhogy saját kezébe veszi a sorsát.

Érdekes, hogy bő 150 évvel Zdeňka élete után is annyira aktuális kérdéseket tud A nemzet lánya feszegetni, mint a nő helye a világban, a nemzeti öntudat vagy éppen a szabad döntés kérdése. Örök érvényű témák, ami mindenkit foglalkoztat.

Antonie Formanová, a főszereplőt alakító fiatal színésznő az első pillanatban elhiteti velünk, hogy ő bizony Zdeňka, a nemzet lánya. Már az első epizódbeli alakítása igazi színészi bravúr, remélhetően azon szerencsés európai színészek közé fog tartozni, akiket Hollywood is felfedez és párhuzamosan tudja mindkét földrészen építeni a karrierjét.

A rendezés pörgős, a színészek remekelnek, a díszletek abszolút autentikusak, miközben egy kis modernséget belecsempésztek az alkotók, kicsit elemelve és a mai kor igényeihez közelebb hozva a történetet. A szinkronhangokat nagyon eltalálták, még élvezhetőbbé teszi a sorozatot a magyar színészek munkája

– emeli ki a kritika.

A nemzet lánya mindenkinek ajánlott, aki szereti a történelmi filmeket, a múltunk nagy titkait vagy megismerné egy nemzet eddig kevésbé ismert alakját. Fiatal lányoknak szintén kötelező megnézni, ugyanis még mindig kevés az olyan erős és határozott női karakter a mozifilmekben és streamingkínálatban, mint Zdeňka figurája.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.