Öt magyar művésznek ítélték oda a postumus honoris causa címet

Postumus honoris causa címek adományozásáról döntött a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlése kedden a Pesti Vigadóban. A posztumusz elismerést idén öt művésznek ítélték oda.

Forrás: MTI2024. 10. 15. 14:00
postumus honoris causa
Mensáros László színművésznek postumus honoris causa címet adományozott az MMA köztestülete Forrás: Fortepan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közgyűlés résztvevőit Turi Attila, az MMA elnöke köszöntötte. Baán László miniszteri biztos a Kulturális és Innovációs Minisztérium képviseletében Makovecz Imre építészre, az MMA alapító örökös elnökére emlékezett. Mint kiemelte, az MMA megálmodója és létrehozója egy nagy magyar géniusz volt.

postumus honoris causa
Huszárik Zoltán filmrendező postumus honoris causa címben részesült (Fotó: Fortepan)

Kik kaptak postumus honoris causa címet?

Makovecz Imre látomásos mester volt, aki a teremtőt a teremtett világ rendjében csodálta, és aki roppant energiáit utolsó percéig arra fordította, hogy a rábízott talentumokkal az igazságot kereső útról soha le nem térve építsen és szolgáljon

– mondta.

Baán László emlékeztetett arra, hogy Makovecz Imre szolgálata egyszerre volt minden ízében magyar, és egyben a világmindenségben gyökerezően egyetemes, létezésével és művével nevelt minket a haza értésére és szeretetére. Az általa vallott és beteljesített életfeladatot, a magyar nemzeti közösség megőrzését és küldetésének ébren tartását egy törvényben rögzített intézményes közösség viszi tovább.

Az MMA köztestülete az a maradandó és méltó intézményes közösség, amely Makovecz Imre örökébe lépve erre a feladatra hivatott. Ez az a munka, amit önök együtt és külön-külön is nap mint nap tiszteletet érdemlő odaadással és eredményességgel végeznek

– mutatott rá a miniszteri biztos, hozzáfűzve: munkájukban ezt követően is számíthatnak a kormány eltökélt támogatására.

A közgyűlésen többek között a 2024. január 1. és július 31. közötti időszakra vonatkozó elnöki és testületi tájékoztatók hangzottak el, valamint döntöttek a postumus honoris causa cím adományozásáról.

Az MMA alapszabálya szerint a testület postumus honoris causa címet adományozhat azon személyeknek, akik életük során kimagasló művészi tevékenységet folytattak, a köztestület megalakulása előtt vagy azt követően – tagjelöltként – megválasztásuk előtt elhunytak, és nem voltak az MMA társadalmi szervezet tagjai.

A köztestület postumus honoris causa címet adományozott Pogány Frigyes (1909–1976) építész, művészettörténész, egyetemi tanár; Huszárik Zoltán (1931–1981) filmrendező, forgatókönyvíró, dramaturg, grafikus; Makoldi Sándor (1945–2017) festőművész, néprajzkutató; Mensáros László (1926–1993) színművész és Kistétényi Melinda (1926–1999) zeneszerző, karvezető, orgonaművész, zenepedagógus számára.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.