Négykoronás menü a 130 éves Gundelben

A Gundel épülete 1894 óta áll a vendéglátás és a gasztronómia szolgálatában, idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját. A Gundel híres a magyar gasztronómiát meghatározó receptjeiről, az évszázados vendégszeretetéről, társadalmi érzékenységéről és vendégeiről. Királyi és egyházi méltóságok, hercegek, politikusok, világsztárok látogatásai gazdagítják a Gundel Palota történetét. A jubileum alkalmából a Gundel csapata híres vendégeik Gundel-élményeit is elérhetővé teszi. A „Hírességek menüi” sorozatban idén második alkalommal idézik fel az egyik különleges eseményt, amelynek szó szerint fenséges finomságait is meg lehet kóstolni november 10-ig vacsoraidőben a Gundel étteremben.

2024. 11. 03. 6:50
Gundel
Fotó: Gundel Étterem
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gundel Károly által megálmodott és megvalósított filozófia szerint az étterem mindig is a vendégszeretet, az odafigyelés, az innováció és a hagyományőrzés helyszíne volt. A mai Gundel missziója, hogy ápolja ezt a legendás örökséget, megőrizze értékeit, hagyományait, és mindenkivel megossza az élményt.

Gundel
A Gundel épülete 1894 óta áll a vendéglátás szolgálatában. Fotó: Bach Máté

A Gundel fenséges menüje

A fenséges nyitány neve II. Erzsébet királynő – Négykoronás menü, amely azt az alkalmat eleveníti fel, amikor 1993. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására Magyarországra érkezett II. Erzsébet brit királynő, valamint férje, Fülöp edinburgh-i herceg. Az uralkodói pár tiszteletére május 5-én adott ebédet Antall József miniszterelnök és felesége a Gundelben. 

A Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd azért is különösen nagy szó, mert állítólag ez volt az egyetlen ünnepélyes alkalom, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta. Az ünnepélyes ebéd előtt a konyha tíz próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjenek a rendelkezésre álló pontosan 1 óra 40 percbe. A gyorsaság mellett természetesen adtak a minőségre is. Az étlapot kézzel írták, a felszolgálóknak pedig külön koreográfiát tanítottak. 
Az épület előtti útszakaszt teljesen lezárták, a kíváncsiskodók az út két oldalán várták a királynőt és férjét szállító autót. A vendégeket a palota vörösmárvány lépcsőjén keresztül kísérték fel az emeletre. 

Érdemes külön megemlíteni az ebéd helyszínét is, az Erzsébet királyné báltermet, a rokokó hangulatú, aranystukkókkal díszített terem a Gundel Palota egyik ékköve. Nevét Sisiről kapta, aki szintén járt az épületben még a Gundel előtti időkben, amikor Wampetics Ferenc volt az üzemeltetője. 

Gundel
Minden egyes fogást koronaforma díszítéssel szolgálnak fel. Fotó: Gundel Étterem


 

A Négykoronás fantázianévre keresztelt ünnepi ebéd, mint azt az étterem társtulajdonosa, Láng György 1993-ban a Magyar Nemzetnek elmondta, „nemcsak szójáték, hanem minden egyes fogást koronaformában, illetve -díszítéssel szolgáltak fel”. A vacsora fogásait Kalla Kálmán, a Gundel akkori executive séfje álmodta meg így. Előételnek rózsaszínre füstölt lazacot kínáltak fehér spárgával és zsályamártással. A galambesszencia adta fel a leckét leginkább, itt végül a zöldségeket formázták apró koronákká. A főételhez egyedileg gyártott formán grillezték a fonatokba rendezett bélszínt, a desszert pedig saroglyán behozott óriás tésztakoronában felhalmozott epergúlán pompázó eperparfé volt.

Ehhez jött a saját mádi pincéből származó Gundel borok mellett egy 1952-es évjáratú tokaji aszú is, amelynek alapanyagát a királynő trónra lépésének évében szüretelték.

Ezt a menüt álmodták újra és kóstolhatja meg bárki november 10-ig vacsoraidőben a Gundelben, amelynek séfjei mindig is kiváló szakemberek voltak.

Moldován Viktor  a Gundel 2021-es megnyitása óta nap mint nap bizonyítja rátermettségét. A legjobb Gundel-hagyományokra építi az ételeket, ennek központi eleme a Nemzeti11, az a tizenegy ikonikus Gundel-fogás, amire mindannyian úgy tekintenek, mint a legfontosabb Gundel-örökségre.  
A Gundel még napjainkban is arról híres, hogy exkluzív étterem és a hétköznapi ember számára elérhetetlen. A mostani tulajdonosok láthatóan szeretnének ezen változtatni és szélesíteni a vendégpalettát, ezért is alkották meg azt a szlogent, hogy „A Gundel a miénk! A Gundel mindenkié!”.

Mint mondják:

Benne van a történelmünk, benne vannak a hagyományaink, a jó ízek iránti rajongásunk. A Gundel öröksége a mi közös büszkeségünk. A Gundel sikertörténete a mi közös nemzeti kincsünk.

A Négykoronás menüvel is az a céljuk, hogy királyi vendéglátásban részesítsék azt, aki betér egy ilyen vacsorára.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.