A Gundel Károly által megálmodott és megvalósított filozófia szerint az étterem mindig is a vendégszeretet, az odafigyelés, az innováció és a hagyományőrzés helyszíne volt. A mai Gundel missziója, hogy ápolja ezt a legendás örökséget, megőrizze értékeit, hagyományait, és mindenkivel megossza az élményt.
A Gundel fenséges menüje
A fenséges nyitány neve II. Erzsébet királynő – Négykoronás menü, amely azt az alkalmat eleveníti fel, amikor 1993. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására Magyarországra érkezett II. Erzsébet brit királynő, valamint férje, Fülöp edinburgh-i herceg. Az uralkodói pár tiszteletére május 5-én adott ebédet Antall József miniszterelnök és felesége a Gundelben.
A Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd azért is különösen nagy szó, mert állítólag ez volt az egyetlen ünnepélyes alkalom, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta. Az ünnepélyes ebéd előtt a konyha tíz próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjenek a rendelkezésre álló pontosan 1 óra 40 percbe. A gyorsaság mellett természetesen adtak a minőségre is. Az étlapot kézzel írták, a felszolgálóknak pedig külön koreográfiát tanítottak.
Az épület előtti útszakaszt teljesen lezárták, a kíváncsiskodók az út két oldalán várták a királynőt és férjét szállító autót. A vendégeket a palota vörösmárvány lépcsőjén keresztül kísérték fel az emeletre.
Érdemes külön megemlíteni az ebéd helyszínét is, az Erzsébet királyné báltermet, a rokokó hangulatú, aranystukkókkal díszített terem a Gundel Palota egyik ékköve. Nevét Sisiről kapta, aki szintén járt az épületben még a Gundel előtti időkben, amikor Wampetics Ferenc volt az üzemeltetője.
A Négykoronás fantázianévre keresztelt ünnepi ebéd, mint azt az étterem társtulajdonosa, Láng György 1993-ban a Magyar Nemzetnek elmondta, „nemcsak szójáték, hanem minden egyes fogást koronaformában, illetve -díszítéssel szolgáltak fel”. A vacsora fogásait Kalla Kálmán, a Gundel akkori executive séfje álmodta meg így. Előételnek rózsaszínre füstölt lazacot kínáltak fehér spárgával és zsályamártással. A galambesszencia adta fel a leckét leginkább, itt végül a zöldségeket formázták apró koronákká. A főételhez egyedileg gyártott formán grillezték a fonatokba rendezett bélszínt, a desszert pedig saroglyán behozott óriás tésztakoronában felhalmozott epergúlán pompázó eperparfé volt.
Ehhez jött a saját mádi pincéből származó Gundel borok mellett egy 1952-es évjáratú tokaji aszú is, amelynek alapanyagát a királynő trónra lépésének évében szüretelték.
Ezt a menüt álmodták újra és kóstolhatja meg bárki november 10-ig vacsoraidőben a Gundelben, amelynek séfjei mindig is kiváló szakemberek voltak.
Moldován Viktor a Gundel 2021-es megnyitása óta nap mint nap bizonyítja rátermettségét. A legjobb Gundel-hagyományokra építi az ételeket, ennek központi eleme a Nemzeti11, az a tizenegy ikonikus Gundel-fogás, amire mindannyian úgy tekintenek, mint a legfontosabb Gundel-örökségre.
A Gundel még napjainkban is arról híres, hogy exkluzív étterem és a hétköznapi ember számára elérhetetlen. A mostani tulajdonosok láthatóan szeretnének ezen változtatni és szélesíteni a vendégpalettát, ezért is alkották meg azt a szlogent, hogy „A Gundel a miénk! A Gundel mindenkié!”.
Mint mondják:
Benne van a történelmünk, benne vannak a hagyományaink, a jó ízek iránti rajongásunk. A Gundel öröksége a mi közös büszkeségünk. A Gundel sikertörténete a mi közös nemzeti kincsünk.
A Négykoronás menüvel is az a céljuk, hogy királyi vendéglátásban részesítsék azt, aki betér egy ilyen vacsorára.