Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Vikingek a Kárpát-medencében – kiállítás a Déri Múzeumban

A debreceni Déri Múzeum és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK) együttműködésében kiállítás nyílik pénteken, október 28-án a cívisvárosban Vikingek a Kárpát-medencében (A Nemija-sisak és köre) avagy Magyarország 10-11.századi skandináv és rusz kapcsolatai a régészeti leletek tükrében címmel. A megnyitón a Norde Gard hagyományőrző csapat ad ízelítőt a viking harcmodorból. A tárlat 2023. május 7-ig látogatható.

Vikingek a Kárpát-medencében – kiállítás a Déri Múzeumban

Déri Múzeum
https://www.derimuzeum.hu/index.php Jegyrendelés

A meghívottakat Dr. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója köszönti.

A kiállítást megnyitja:

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere

Dr. Birher Nándor, a PPKE BTK dékánja

A  Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete aktívan kutatja a kora keresztény korszakot, a sztyeppei népek világát, így a Kijevi Ruszt alapító vikingek élete is feltárul a kutatók szeme előtt és keze alatt. A most a Déri Múzeumban kiállításra kerülő leletek jelentős része fegyver és harci eszköz. Azonban talán nem ez a legfontosabb, még akkor sem, ha a mai kortársak szemében ez tűnik a legjellemzőbbnek, amit az egykori – híres és hírhedt harcosokból álló – vikingekről közismert. Érdekes és fontos párhuzamot jelent a kereszténység felvételének vizsgálata, amely a magyaroknál és a skandináv népeknél közel egy időben ment végbe. Az egykori régiségek itt is és ott is hasonlóak és a magyarok kereszténnyé válásának folyamata, még jobban megérthető és megismerhető, ha az északi példákat tanulmányozzuk.

A vikingek történetének elmesélése világszerte reneszánszukat élik (amit jól bizonyítanak róluk szóló filmek, könyvek és ismeretanyagok népszerűsége). Ezen felül azonban nem felejthető el az sem, hogy ezeknek a skandináv népeknek számos vonatkozásban közük volt a középkori Közép-Európához, így a magyarokhoz is. A Szent István uralkodásával kereszténnyé váló Magyar Királyságban viking testőrök védték a királyt és vezetőjük pedig egy másik magyar szent, első uralkodónk fia, Imre herceg lehetett. A vikingek tehát itt éltek a Kárpát-medencében. Kutatásuk pedig nem csak azért érdekes, mert arra nyújt bizonyítékot, hogy milyen gyorsan tudtak integrálódni a magyarok a középkori Európában (hiszen 100 évvel a beköltözésük után már keresztény államot alakítottak ki), hanem arra is, hogy széles és átfogó kapcsolatrendszerrel rendelkeztek.

Az új időszaki kiállításon szerzett élményeket s a viking legendákat a gyerekek a múzeum kávézójában tovább élhetik. A Déri Múzeum és a LEGO Manufacturing Kft. együttműködésének köszönhetően 9 éves kortól, szülői felügyelet mellett  viking harcost, csatahajót vagy akár mitológiai szörnyet is készíthetnek legóból. 

Fotó: Déri Múzeum