időjárás 31°C János, Pál 2022. június 26.
logo

Alim Qasimov és Alireza Ghorbani koncertje a Müpában

Alim Qasimov az ázsiai tradicionális énekesek egyik legnagyobb alakja, a klasszikus azeri mugham kompozíciók első számú előadója. A maga világában igazi sztárnak számító zenész először koncertezik Magyarországon, ráadásul olyan egyedi műsorral, amelyben az iráni énekessel, Alireza Ghorbanival közös esten a szúfi költészet és hagyományok előtt tisztelegnek – nemcsak saját világaik közelítésével, de két magyar jazz-zenész közreműködésével is.

Alim Qasimov és Alireza Ghorbani koncertje a Müpában

Művészetek Palotája (MÜPA)
https://mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/rab-257-bi-alim-qasimov-alireza-ghorbani-2022-06-23_20-00-bbnh Jegyrendelés

Alim Qasimov a tradicionális zenékben élő legendának számító énekes, reputációja megközelíti példaképe, Nusrat Fateh Ali Khan népszerűségét, de ha kilépünk ebből a világból, akkor is jeles zenészek tartják őt nagyra: a rockzenész Jeff Buckley közös koncertfelvételt jegyzett Qasimovval, Björk egyenesen a kedvenc élő énekeseként hivatkozott rá. Pedig a fiatal korától énekesnek készülő Alim Qasimov cseppet sem sztáralkat, sokkal inkább a tradíciók embere, akinek a humora is remek.
Az azeri mugham zenét klasszikus költemények, valamint hangszeres és énekes improvizációk jellemzik, Qasimov a műfaj autentikus interpretációjában is páratlan, de sokszor bátran ellép a hagyományoktól.
A Rabābi című esten a szúfi kultúrát az azeri mellett az iráni irányból is ápolják, Alireza Ghorbani pedig már korábban is járt a Müpában: a Fesztivál Színházban adott telt házas, nagy sikerű koncertet. Ezúttal a perzsa és azeri költészetet egyesítik énekükkel, és azt keresztezik a perzsa és azeri-török határokat – amúgy is – elmosó zeneiséggel, kortárs közel-keleti hatásokkal, valamint két jeles magyar jazz-zenész, az ütőhangszeres Dés András és az Archie Shepp zenekarában is nagybőgős Szandai Mátyás játékával. Szakrális zene a javából.

Jegyvásárlás: ITT