info
Petőfi 200

A költészet napja: Petőfi Mezőberényben

Németh László Petőfi Mezőberényben című egyfelvonásosát adják elő kezdő és amatőr színészekkel a magyar költészet napján, április 11-én Mezőberényben Czitor Attila, a Békéscsabai Jókai Színház művésze rendezésében. A darab érdekes megvilágításba helyezi a Petőfiről alkotott képet, hiszen nem a forradalmi, hanem a csalódott embert mutatja be.
locationOrlai ház
clockáprilis 11. kedd 17:00 - április 11. kedd 18:30

Akkor játszódik, amikor a forradalmat már majdnem leverték, és Petőfinek döntenie kell, hogy elbújik, vagy folytatja a harcot és beáll Bem seregébe.

A darabot részben amatőrökkel, részben színésztanoncokkal, illetve nemrég végzett, a pályájuk elején járó színészekkel játsszák. A rendező kitalált egy kerettörténetet, amely a vándortársulatok életét idézi meg. A díszlet egy tanyaudvar belső képe lesz, de nem fotórealisztikus tájképként, hanem skiccként. Lesznek padok, itató, boroshordó, kerítéselemek, kiskapu, kiterített fehérvászon ruhák, de a kellékek egy részét az előadás alatt hozzák be a színészek, akik ráadásul a néző szeme láttára „alakulnak át a karakterekké”.

Czitor Attila szerint létező fogalom a „hely szelleme”, van jelentősége annak, hogy Petőfi életének valós helyszínén, Mezőberényben, az egykori Orlai-birtokon mutatják be a művet.

Plakát

A darab a Színitanház, az Ifjúsági és Gyermekszínházi Alapítvány, a mezőberényi Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ, valamint a Békéscsabai Jókai Színház közös produkciója.

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni személyesen, nyitvatartási időben az Orlai ház (5650 Mezőberény, Fő út 6.) információs pultjában, vagy az alábbi elérhetőségeken lehet:
+36 70 400-2474
[email protected]

További program lehetőségek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.