Grófné az orfeumban

2020. 08. 05. 18:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez évi március 10-én délután 3 és 4 óra közt a Ferenc József laktanya lovaglóiskolájában a vádlottak töltött pisztollyal kezükben a párviadalra kiállván, először Széchenyi Andor gr. lőtt, de golyója nem talált. Nyomban rá Wahrmann Rikhárd lőtt s golyója Széchenyi Andor grófnak mellkasába fúródott, a jobb mellhártyát megsértette s a bal tüdő felső lebenyén keresztül hatolt. A sérülés súlyos, mert gyógyítása hónapokat vett igénybe, sőt életveszélyessé is válhatott.

Mindezek alapján Wahrmann Rikhárd és Széchenyi Andor gr. párviadal vétsége miatt vád alá helyezendők voltak, ellenben a segédek ellen, mivel szabályszerűen jártak el, az eljárást megszüntetni kellett.

(Budapesti Hírlap, 1887. július 27.)

*

Közép-Ázsia délnyugati részének lakói legtöbbnyire nomádok. A férfiaknak magas, erőteljes alakjai összhangzásban állanak vakmerőségükkel és bátorságukkal, melynek vadászati és rabló-kirándulásaikon nem egy tanújelét adják. Habár hazugok, alattomosak és rablásra hajlandók: bizonyos nagylelkűség mégsem tagadható meg tőlök, melyre mindazon esetekben számítani lehet, midőn az ember arra hivatkozni kényszerül. Fájdalom, az utazónak igen sokszor kell magát e megalázásnak kitenni, ha bántatlanul akar átjutni területei­ken. De ha sikerült valamely főnöknek barátságát megszerezni, akkor biztosságban tartózkodhatik emberei között minden veszély nélkül. Az ilyen barátsági viszonynak megkötése azonban nehezebb, mint az ember gondolná, mert gyakran megtörténik, hogy az utazót már messziről figyelemmel kisérik és tőrbe ejtik, még mielőtt az a szokásos ajándékokat felajánlhatná. S ezért elmulaszthatlan és szorosan megtartandó az a rendszabály, hogy az ember órákkal, sőt napokkal előbb követeket küldjön előre, kik megérkezését bejelentsék és lehetőleg sokat beszéljenek a pompás ajándékokról. Ezek régi fegyverekből, lőpor, golyó és mindenféle házieszközökből, rézsodronyból és üres boros üvegekből állanak. Bámulatos, hogy mi- és mennyiféle európai készítményt talál az ember egy-egy főnöknek kincstárában felhalmozva, mely legtöbbnyire a karavánok megrablásából származik. Ott hevernek össze-vissza tükrök, indiai szövetek, órák, konzervtartók, üvegnemüek, finom bútorszövetek, toilette-czikkek, mindenféle szinű és alakú nyakkendők, üres sörös és boros üvegek, lábbeliek és különösen sok fegyver és nyeregszerszám. Magától értetik, hogy mindezen csodadolgoknak tulajdonosa a legtöbb tárggyal nem tud mit csinálni, és sok darabról azt sem tudja, hogy mire való. Így nagyon komikusan hatott reám, midőn egy ily alkalommal datolyával és kókuszdióval szolgáltak a legünnepélyesebb módon olyan edényben, mely nálunk egy közelebbről nem jellemezhető rendeltetéssel bir.

*

Gróf Széchenyi Andor, gróf Széchenyi István unokája, épen most fejezte be Közép-Ázsián keresztül tett, nehéz és fáradságos utazását, melyre a bécsi földrajzi társaság kérelmére és megbízásából vállalkozott. A Kaspi-tengertől az Arab-tengerig elterülő földrészen hatolt át, több mint 1800 angol mérföldnyi útat téve meg, s mostanában érkezett meg Indiába szerencsésen. Utazása alatt számos, majdnem legyőzhetetlen akadállyal kellett megküzdenie, majdnem egész útja kholerától és pestistől fertőzött vidékeken vezetett keresztül s egész falvakat talált üresen, melyek lakosai a járványnak estek áldozatúl. Kevésbe múlt, hogy a bátor utazó életével nem fizette meg tudományszomját, mert maga kétszer esett kholerába s csak a creolin segített rajta, melyet erősebb adagokban használva, mindkét esetben kitűnő gyógyszernek tapasztalt. […] Gróf Széchenyi Andor különben nem most teszi első fölfedező útját. Az 1888–1890. években Polynéziában tett nagy utazása már megalapította hírnevét. A gróf most 30 éves, vastermészettel és nagy eréllyel megáldva; előbb a politikai pályára szándékozott lépni, de ezzel a tervével hamar fölhagyott, engedve hajlamának, mely őt a tudomány szolgálatába, fölfedezésekre és utazásokra vonzza.

(Vasárnapi Ujság, 1893/6.)

*

Széchenyi Andor gróf tizenkilenc éves korában, fiatalos könnyelműséggel nősült. Egy fürdőhelyen megismerkedett Koro­sztolov Zanaiska Helénnel, egy nála jóval idősebb, de föltűnően szép és gazdag orosz hölggyel s legott megkérte a kezét. Széchenyi basa, az apa, mindent elkövetett, hogy meghiúsítsa a házasságot és sokáig nem is akadt lelkész, a ki a frigyet megáldotta volna. […] A házasság második évében a házaspárnak egy kis fia született, s nemsokára kitört köztük az egyenetlenkedés. Az asszony elhagyta férjét, s országról-országra vándorolt. […] Eközben Széchenyi Andor gróf nagy szorgalommal gyűjtötte kilenc éven keresztül a váló-pörhöz szükséges bizonyítékokat s a törvényszékhez beadott keresetében elmondja, hogy neje botrányos életet folytat, az udvarlók egész légió­ja jár nyomában s hogy ezért egy olasz fürdőhelyről ki is tiltották. Majd azzal kompromittálta a grófi címet, hogy minden művészi képesség nélkül s noha nem volt rászorulva, színésznőnek, később pedig Sárvári Ilona név alatt orfeumi énekesnőnek szerződött el.

(Budapesti Hírlap, 1898. december 1. Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár)

155 éve, 1865. augusztus 1-jén született gróf Széchenyi Andor világutazó

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.