Térdre rogyva

Februárban még emlékművet akartak emelni a pandémia legyőzése alkalmából Indiában, aztán két hónappal később elszabadult a járvány. A kórházak nem tudják ellátni a betegeket, oxigén- és gyógyszerhiány ­lépett fel, a krematóriumok már nem képesek több halottat elégetni. De ki viseli ezért a felelősséget?

Pósa Tibor
2021. 05. 15. 13:21
People apply cow dung on their bodies during "cow dung therapy" on outskirts of Ahmedabad
„Tehéntrágya-terápiát” alkalmazó férfiak Ahmedábád külterületén. A kezelés hitük szerint megerősíti immunrendszerüket a koronavírus ellen Fotó: Amit Dave Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki nem tudja elképzelni, hogy milyen az egészségügyi káosz, vessen egy pillantást Indiára. A kórházakban nincs egy szabad ágy sem, van olyan egészségügyi intézmény, ahol ketten fekszenek egy ágyon. Az orvosok tehetetlenül nézik a megfertőzöttek szenvedését, hiszen még ahol van is lélegeztetőgép, ott sincs hozzá gyógyászati oxigén. A tehetősebbek a feketepia­con keresnek oxigénpalackot, ha valaki hozzájut egyhez, azonnal hajt vele a kórházba, hátha ezzel megmenti családtagja életét. De van, aki nem próbálkozik ilyenekkel, beletörődve mered maga elé, várja a sors ítéletét.

A napi fertőzöttek száma meghaladja a négyszázezer főt, naponta három-négyezer közt halnak meg – hivatalosan. A szakértők szerint ezeknek a számoknak legalább a tízszeresével kell számolni, ugyanis a káoszban a kórházak nem vezetnek pontos statisztikát. Egész falvakat letarolhat a Covid-járvány, vannak olyan helyek a kontinensnyi országban, ahol elindulni sem érdemes, hogy a betegnek valami kezelést biztosítsanak.

A The Caravan havilap a gyógyszerhiánynak járt utána. Hónapokkal ezelőtt Narendra Modi kormányfő azzal dicsekedett, hogy India a világ legnagyobb gyógyszergyártója. „Mindenki megnyugodhat, ha válságosra fordul a helyzet, akkor mindenkinek jut gyógyszer” – fogalmazott még az év elején a miniszterelnök. Itt működik a leghatalmasabb gyógyszergyár, a Serum Institute of India, amely AstraZeneca vakcinákat állít elő. Nemhogy oltáshoz nem lehet hozzájutni, de a Covid-tünetekre alkalmazott remdesivir gyógyszert sem talál senki. Újdelhiben a rendőrök lecsaptak vagy tucatnyi gyógyszertárra, amelyek egyből a feketepiaci dílereknek továbbították az árut.

Teljes a káosz. A The Print internetes lapnak Pradip, egy delhi lakos számolt be kálváriájáról. A bátyja meghalt egy kórházban, természetesen erről nem értesítette a személyzet, más forrásból tudta meg. A kórháznál a biztonsági erők sorfalát áttörve bejutott a halottasházba. Itt egymás hegyén-hátán feküdtek a holttestek. Egy ruhadarabját megismerve rátalált a bátyjára, akit kihúzott a halomból. Megpróbált halottszállítót keresni, de senki sem vállalkozott erre a feladatra. Így bátyjának tetemével beült a gépkocsijába, és elfuvarozta a krematóriumba. Abban bízott, hogy itt majd hindu szokás szerint elégetik testvérét. A tulajdonos meghallgatta a kérést, majd széttárta kezeit: nincs több fa a máglyához. Pradip ekkor az egész rokonságát odahívta, és mindenki száraz füvet kezdett szedni a tűzhöz. Vannak, akik a hozzátartozójukat az utcán égetik el. A The Print a napokban arról értesült, hogy Pradip is elhunyt koronavírus-fertőzésben.

A járvány első hullámát India sikeresen átvészelte, de mi történt a második hullám berobbanása előtt? A vezetés talán túlzottan eltelt önmagával. Nem tartotta fenn a különböző korlátozó intézkedéseket, amelyeket az első hullámban bevezetett, tavaly ősszel tetőzött a járvány, majd az élet visszatért a régi kerékvágásba.

Megnyitottak a mindig zsúfolt piacok, a városokban pezsgett az élet, a légi és vasúti közlekedés a legszebb napjait idézte. Aztán a lapok arról kezdtek írni, hogy megjelent a koronavírus hazai, indiai mutánsa. A kormányzat nem törődve a tudományos véleményekkel alábecsülte a vírus veszélyét. Újdelhi vallási és politikai nagygyűléseket engedélyezett, amelyeken nem volt kötelező a maszkviselés és a távolságtartás. Az egész hindu társadalmat megmozgató Holi fesztiválon a tavasz eljöttét ünnepelték. Aztán jött a Kumbh Mela zarándoklat, amelynek a végén áprilisban a Gangeszben hárommillióan végeztek rituális fürdést.

„Tehéntrágya-terápiát” alkalmazó férfiak Ahmedábád külterületén. A kezelés hitük szerint megerősíti immunrendszerüket a koronavírus ellen
Fotó: Reuters

A kormányzó párt rábólintott arra, hogy öt államban politikai tömegrendezvényeket tartsanak a helyi választások közeledtével. Viszont nem engedélyezte a muzulmánok tüntetését, amelyen az ellen akartak tiltakozni, hogy a kormány őket vádolta meg a kórokozó terjesztésével. A rendkívül gyorsan terjedő, úgynevezett „kettős mutáns” viszonylag rövid idő alatt milliókat fertőzött meg. A hivatalos adatok szerint India feljött a második helyre a fertőzöttek számában, húszmillió felé közelít az élen álló Egyesült Államok mögött (32 millió megbetegedett), de szinte biztos, hogy hamarosan az ázsiai óriás lesz a világ legfertőzöttebb állama, ráadásul Amerikához képest itt elhanyagolható az átoltottság.

Modi, takarodj, távozz a hatalomból! – ehhez hasonló vélemények terjednek az interneten. A nyílt levelekben horrortörténetekről számolnak be a túlélők. A hindu vezető, Narendra Modi sokáig arcán enyhe mosollyal kezelte a járványt.

Mint ellenfelei mondják, Modi soha nem ismerné be egyetlen hibás döntését sem. Hétéves uralma is azt sugallja, ő felette áll az egyszerű polgárok tömegének, már-már istennek kijáró tisztelet veszi körül. Akik abban bíznak, hogy ebbe az egészségügyi botrányba belebukik a miniszterelnök, álomvilágban élnek.

A milliárdos lakossághoz képest vajon mi a fél- vagy egymillió halott? A hinduk zöme, akiknek nemzeti érzését táplálja, kitart mellette. Bár némi elbizonytalanodás felfedezhető eltökélt politikájában: kikérte az előző, baloldali kormányfő, Manmohan Szing véleményét a válságról, ilyenre még nem volt példa. A legutóbbi tévéfellépése – amelyen bejelentette, hogy elhalasztják a nyugat-bengáliai voksolást – hozzá képest igen rövidre sikeredett.

De a legnagyobb pofont külföldről kapta, amely már megalázáshoz hasonlítható. Az ősellenség Pakisztán felajánlotta a segítségét, szolidaritásból orvosi felszereléseket, védőeszközöket küld Indiának.

Ez különösen nem jött jól az indiai kormánynak, miközben Iszlámábádban elnyomtak pár gúnyos kacajt: ez a nagyhatalmi álmokat dédelgető India, amelyet még egy vírus is térdre kényszerít.

A nem túl baráti viszonyt ápoló muzulmán országok is – Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek – segítségére siettek Újdelhinek. Volt olyan állam, amely egy repülőnyi oxigénpalackot küldött Indiának. Az amerikai elnök és helyettese – Kamala Harrisnek az anyja révén indiai vér is csörgedezik ereiben – felajánlotta, hogy vakcina-alapanyagokat és oxigénfejlesztő gépeket juttatnak el az ázsiai országba.

A nemzetközi szervezetek is mozgolódnak, de jól tudják, keveset tehetnek a járvány megállításáért, amelynek ki tudja, mikor lesz vége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.