Észlelési hibák?

Nincs hihető magyarázat az amerikai pilóták által látott több tucat azonosítatlan repülő objektumra – olvasható a Pentagon múlt pénteken közzétett jelentésében. 2004 óta összesen 144 különleges jelenségről számoltak be a pilóták. A világsajtó által megkülönböztetett érdeklődéssel várt dokumentum nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az objektumok földön kívüli eredetűek.

2021. 07. 03. 12:24
Two men dance on a road to an entrance to Area 51 in Rachel, Nevada
Ufórajongó turisták az 51-es körzetben Nevadában. Titkok és hiedelmek Fotó: Jim Urquhart Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valódiak azok a kiszivárgott felvételek, melyeket 2019-ben készítettek az amerikai haditengerészet tagjai egy repülő tárgyról – ismerte el idén tavasszal a Pentagon a CNN-nek. Azt a valamit a haditengerészet „fémes léghajóként”, illetve „mogyorószerű objektumként” jellemezte. Azt azóta sem árulták el, hogy szerintük mi látható a felvételen – talán azért, mert maguk sem tudják –, arra hivatkozva, hogy Amerika ellenfeleinek ez hasznos információ lehet. A Pentagon tavaly áprilisban is közzétett három – 2004-ben és 2015-ben készült – videót, melyeken azonosítatlan repülő objektumok láthatók. Az ezekhez hasonló esetek miatt tavaly augusztusban a kongresszus arra kötelezte a védelmi minisztériumot, hogy minden információt tegyen közzé az ufóészlelésekről. A szaktárca gyorsan létrehozta az Azonosítatlan Légi Jelenségek Munkacsoportot, hogy kivizsgálja és „betekintést nyerjen” az ilyen jelenségek „természetébe és eredetébe”. A jelentést múlt pénteken tették közzé, és valóban nem adtak Amerika ellenfeleinek hasznos információkat. Konkrétumok helyett ködösítés, bizonytalanság. Vagy nem volt miről beszélni, vagy újabb forrásokat várnak a további vizsgálatokhoz.

A földönkívüliek hívői és szkeptikusok milliói várták izgatottan a beszámolót, amely végül 144 rejtélyes, ép ésszel nehezen vagy egyáltalán nem magyarázható esetről számolt be. Az összegyűjtött példák nagy része az elmúlt két évben történt. A hasonló jelenségeket eddig UFO, azaz azonosítatlan repülő objektum (unidenti­fied flying object) névvel illették, manapság a jobban hangzó UAP, azaz azonosítatlan légköri jelenségről (unidentified aerial phenomena) beszélnek. Való igaz, kevésbé nézik elmeháborodottnak azt a pilótát, aki UAP-ot rebeg a mikrofonjába, mint ha ufóészlelésről beszélne parancsnokainak.

Az esetek közül 143-ra nincs magyarázat. Egyesek lehetnek egy másik nemzet, például Kína vagy Oroszország csúcstechnológiájú eszközei, mások magyarázhatók lennének természetes légköri jelenségekkel, például nagy méretű jégkristályokkal, amelyeket az érzékeny radarrendszerek észleltek. A jelentés azt is sugallta, hogy amit a katonák láttak, az más amerikai szervezetek által kifejlesztett, csúcstechnológiát képviselő, szupertitkos eszköz is lehet. Csupán egyetlen esetre találtak észszerű magyarázatot: az „nagy valószínűséggel” egy leeresztő ballon lehetett.

Az észlelők 18 olyan eseményről számoltak be, amelyekben az UAP valamiféle „szokatlan mozgást vagy repülést” mutatott, beleértve a meghajtást vagy a külső alakot. További 11 esetben hadgyakorlatok alkalmával a vadászpilóták kis híján összeütköztek az azonosítatlan tárgyakkal. Néhány UAP úgy tűnt, hogy áll, majd megindul a légáramlással szemben, hirtelen manőverezik vagy meglepően nagy sebességgel halad, észrevehető hajtómű nélkül.

Ufórajongó turisták az 51-es körzetben Nevadában. Titkok és hiedelmek
Fotó: Reuters

Idén májusban a CBS News 60 perc című műsorában két volt pilóta arról beszélt, hogy a Csendes-óceán felett repülve arra lettek figyelmesek, hogy valami látszólag követte a mozgásukat. Az egyik pilóta „kis fehér Tic Tac-kinézetű tárgynak” minősítette azt a valamit. – Pontosan úgy nézett ki, attól eltekintve, hogy nagyon gyorsan és rendszertelenül haladt. Nem tudtuk megjósolni, hogy melyik irányba fordul, vagy hogyan manőverezik – mondta Alex Dietrich, a haditengerészet korábbi pilótája a BBC Newsnak. Nem volt látható füstnyom vagy bármi, ami a Tic Tac meghajtására utalt. Olyan elem sem volt rajta, amelynek segítségével manőverezni tudott volna.

Az nbcnews.com arra hívta fel a figyelmet, hogy noha a jelentés kifejezetten kimondta, hogy „szokatlan” jelenségekről általában több egymástól független forrás is beszámolt, nem zárható ki az sem, hogy ezek az események észlelési hibák vagy körmönfont hamisítások következményei. Lehetnek szenzorhibák, de az is benne van a pakliban, hogy a megfigyelők félreértették a látottakat. Ezért további szigorú elemzésre van szükség.

A jelentés nem említi a külföldieket, illetve homályosan utal a földön kívüli magyarázatra. Földön belüli magyarázat lehet az a különös helyzet, hogy az észlelések jelentős része katonai objektumok környékén történt, ami akár az Egyesült Államok titkaira kíváncsi hatalmak kémtevékenységére utalhat. Lehetséges magyarázat, hogy ezeken a területeken jóval fejlettebb megfigyelőrendszerek működnek, mint máshol, ezért több arrafelé az észlelés. A múlt hónapban az NBC Newsnak egyes szakértők azt mondták, hogy a kormány nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az amerikai katonai repülőgépek által látott objektumok az amerikaiakénál fejlettebb repülőgépek, amelyeket más nemzetek fejlesztettek ki. Ezt a lehetőséget – mármint hogy technológiai szinten lekörözték az USA-t – Washingtonban senki sem ismerné be.

– Az Egyesült Államoknak képesnek kell lennie megérteni és mérsékelni a pilótáit fenyegető veszélyeket, akár drónokról, akár időjárási léggömbökről, akár ellenséges hírszerző eszközökről van szó – mondta a szenátus hírszerző bizottságának elnöke, Mark Warner. A szintén demokrata párti Adam Schiff annyit tett ehhez hozzá, hogy „előítéletek nélkül kell megközelítenünk ezeket a kérdéseket, hogy segítsük az UAP-ok jelentette lehetséges nemzetbiztonsági és repülésbiztonsági kockázatok alapos, rendszerezett elemzését. Függetlenül attól, hogy ezek ellenségeink, légköri vagy egyéb jelenségek – például űrhulladék – eredménye.” Azaz a politika nagyon igyekszik magyarázatot találni – és ezt pénzzel megtámogatni – a meghökkentő jelenségekre. A Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság Hivatala és a Pentagon új megfigyelési stratégiát dolgoz ki, illetve egységesíti az ufókkal kapcsolatos adatszolgáltatást. Az ügynökségek kilencven napon belül ismét tájékoztatják a kongresszust.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.