Franciás búcsú

A világ koldusszegény térsége aligha birkózik meg az iszlám terrorista csoportokkal.

Pósa Tibor
2021. 07. 07. 21:14
MALI - TRAINING OF MALIAN ARMED FORCES (FAMa)
Francia kiképzőtiszt mali katonákat oktat bevetésre. Futásból jeles Fotó: FREDERIC PETRY Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai hírszerzők talán fél évet vagy esetleg nyolc hónapot adnak arra, hogy az afgán tálibok elfoglalják az ország fővárosát, Kabult. De akkor mire volt jó ez a két évtizedes háború, hiszen a nyugati csapatok távoztával mindenki visszatért a kiindulópontra? A tálibok újra diadalt arathatnak, a korábban a Nyugattal együttműködő kabuli vezetés eltűnik a süllyesztőben, a terroristák pedig már visszatértek mentsvárukba, az amerikaiak dolgavégezetlenül távoznak. A nagy fegyvergyárak dörzsölik a tenyerüket, hiszen az afganisztáni válság húsz éve alatt többezermilliárd dollár ütötte a zsebüket. De mit jelent nekünk, európaiaknak ez a kivonulás? – tették fel a kérdést a múlt héten a Külügyi és Külgazdasági Intézet konferenciáján. Azt, hogy újból migránstömegek vehetik célba Európát, és az öreg földrészre – ne legyen kétségünk efelől – velük együtt iszlám terroristák is érkeznek.

A napokban egy másik bejelentés szinte belesimult a hírfolyamba, pedig ez még közelebbről érint minket. A múlt hónap közepén Emmanuel­ Macron francia államfő úgy nyilatkozott, hogy véget vet az Afrika Száhel-övezetében zajló, Bark­hane névre keresztelt katonai küldetésnek. Tegye – legyinthetnek rá a mit sem sejtők. A párizsi döntésnek pár év múlva komoly következményei lesznek az európai terroristaveszélyre és az ideáramló migránstömegekre is. De valójában mit is takar a Barkhane-művelet? Még François Hol­lande elnöksége alatt, 2013-ban Serval néven futott a Malinak nyújtott segítség, amikor a francia csapatok feltartóztatták, majd visszaszorították az ország északi részébe a terroristaegységeket, amelyek bemasíroztak volna a nyugat-afrikai állam fővárosába, Bamakóba. A mali hadsereg főleg futásban jeleskedett, fegyvereit hátrahagyva képtelen volt akár csak egyetlen várost is megvédeni a francia katonák támogatása nélkül.

Párizs a rá következő évben arról döntött, hogy nem hagyhatja magára mali szövetségesét, bejelentették, hogy ezentúl az egész Száhel-térségben Barkhane néven hadműveletet kezdenek az elmenekült terroristák felderítésére, elszigetelésére, felszámolására. Jelenleg 5100 francia katona szolgál ebben a misszióban, főleg idegenlé­giósok. Közülük a műveletek nyolc éve során ötvenen vesztették életüket. A francia akciók sikeresen támadtak terrorcsoportokat és likvidáltak terrorista főnököket. De vagy tíz franciaországnyi térségre terjedt ki megbízatásuk, amelybe beletartozik Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritánia és Csád területe.

A régóta a levegőben lógó kivonulásra az adott alkalmat, hogy kilenc hónap alatt immár a második puccsot hajtotta végre a mali hadsereg. Ráadásul egyre radikálisabb iszlámhívők ragadták magukhoz a hatalmat. Ők készek lennének a tárgyalásra különböző dzsihadista csoportokkal.

Francia kiképzőtiszt mali katonákat oktat bevetésre. Futásból jeles
Fotó: Europress/AFP

A francia haderő jelen lévő parancsnokaival nem is voltak hajlandók együttműködni. A francia elnök bejelentése sem arra vonatkozott, hogy máról holnapra távoznak a csapatok. Ezt nem azonnal, hanem 2023 elejéig fokozatosan kell végrehajtani. Ha a francia haderő végleg távozna, akkor heteken belül megszűnne a mali állam, és helyette valamiféle iszlám jelzővel ellátott berendezkedés jönne létre. Egy év múlva a csapatlétszám 3500 főre, majd 2023-ra 2500 főre apad.

A francia fegyveresek az év végéig visszahúzódnak – Tessalit, Kidal, Timbuktu, Gao és Ménaka térségében található – támaszpontjaikra. A francia elitkommandóknak, a Sabre-nak (Szablya) a terroristavadászat megmarad tevékenységi feladatként, ezekről a helyekről indulnak semlegesíteni a terroristaegységeket.

Mi a baj a Macron-tervvel azontúl, hogy – bár ezt nem mondja ki – elismerése az egész hadművelet kudarcának? Franciaország jelentősen mérsékli azoknak az erőknek a létszámát „a nemzetközi terrorizmus epicentrumában”, amelyek Afrikában valóban feltartóztatták az iszlám terrorizmus átcsapását a Földközi-tenger másik oldalára, Nyugat-Európába. Mint a napokban Antony Blinken amerikai külügyminiszter figyelmeztetett rá, az iszlám terrorizmus újból erőre kap, de semmit sem javasolt annak megfékezésére.

A francia elnök látomása szerint majd nemzetközi erők veszik át a kieső francia csapatok feladatát. Kire gondolt? Az Egyesült Államokra? Amerika csak célzott akciókat hajt végre ezen a távoli földrészen, esze ágában sincs elsüllyedni a sivatag homokjában. A NATO-ra? Ami köszöni, nem, még az afgán kalandot sem heverte ki, amúgy is Oroszország ellen gyürkőzik. Az Európai Unió pedig már elvégezte kötelezettségét, több százmillió euróval támogatta a mali haderő kiképzését. Az eredmény: rövid idő alatt két puccsot is képesek voltak végrehajtani, de hogy hazájukat a terroristacsoportoktól megvédenék, abban tehetetlenek. Az egész korrupt rendszerhez nem volt bátorságuk hozzányúlni, ugyanis Bamakóban több a tábornok, mint a frontokra kivezényelt egységeknél a hadnagy. Jelen van az országban a különböző afrikai haderőkből verbuválódott Minusma békefenntartó erő, amelynek Mali stabilizációjára kellene fegyverrel ügyelnie. Ám a francia csapatkivonás hírére ugyancsak elkapta őket a kétségbeesés.

Így – ha csökkentett létszámmal is, de – maradnak a franciák a vártán. Más uniós országokból hallatszik az az érv: ezek az államok az ő gyarmataik voltak, nekik van befolyásuk itt a dolgok menetére. Mi minek avatkozzunk bele? A francia katonai kommandósok egy-két rajtaütéssel majd sikereket érnek el, de hogy országokat az iszlám veszedelemtől megmentsenek, arra már végképp nem lesz erejük. Talán nincs még egy hely a világon, ahol ennyi koldusszegény állam lenne egymás hegyén-hátán. Tőlük elvárni, hogy majd legyőzik az elszánt terroristákat és a vallási álruhába bújt szervezett bűnözői csoportokat, hiú ábránd. Inkább megegyeznek velük. Vagy harminc iszlám fegyveres csoport tevékenykedik a térségben, amelyeknek az összlétszáma nem több tizenötezer főnél. És mégis ők kerekednek felül. Brüsszelben meg megy a végtelen vita mindenről, de főként az emberi jogokról, csak épp arról a veszélyről nem esik szó, amely majd évek múlva az életünkbe kerülhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.