Hófehérke és a hét Porsche

2022. 03. 16. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Disney évek óta dolgozza fel ikonikus rajzfilmjeit élő szereplős verziókban. Hol jobban, hol rosszabbul sikerülnek az újrafeldolgozások, ám egyvalami mindegyikben közös: idomulnak a modern hollywoodi elvárásokhoz. Így A dzsungel könyvében Lali király nem orangután, hanem gigantopithecus, hogy a mozi elkerülje a rasszista vádakat. A Demónában Csipkerózsikát nem a herceg csókolja meg, nehogy erőszakkal lehessen vádolni a szereplőt, hiszen az alvó Csipkerózsika nem egyezett bele a csókba. A szépség és a szörnyetegben LeFou rájön, hogy romantikus érzelmeket táplál ura, Gaston iránt, így az LMBTQ-közösséget is megfelelően képviseli a mese. Most a Hófehérke került sorra, amelyben többé már nem törpék kísérik a szökött hercegnőt, hanem a Disney közleménye szerint „mágikus figurák”.

A Hófehérke élő szereplős feldolgozása már tavaly felhívta magára a figyelmet, mikor kiderült, hogy a kolumbiai származású Rachel Zegler fogja alakítani a karaktert.

A Twitteren igen gyakran posztoló aktivista Zegler büszkén jelentette ki, hogy nem fehéríti ki bőrét a szerep miatt. Tehát a mese többé nem egy olyan hercegnőről szól, akinek legfontosabb ismertetőjele fehér bőre (illetve vérpiros arca és fekete haja).

A film rendezője, Marc Webb szerint a színésznő kivételes énekesi tehetsége nyerte meg számára a szerepet. Zegler valóban kiváló a West Side Storyban, így a Disney döntését sokan ünnepelték a bejelentés után. Peter Dinklage, a sikeres, többek között a Trónok harcában is játszó, törpenövésű színész azonban nemrég kevesellte a stúdió progresszivitását, és az egész projektet sértőnek titulálta a törpenövésűek számára. A Disney nem késlekedett a válasszal, közölték, hogy folyamatosan egyeztetnek a törpenövésű-szervezetek képviselőivel, hogy „elkerüljék az eredeti animációs film sztereotípiáit”.

Több törpenövésű színész azonban nem úgy reagált a stúdió bejelentésére, ahogy azt a Mickey egeres cégnél várták. A színészként és birkózóként dolgozó Dylan Postl például arról beszélt, hogy „rosszul vagyok a gondolattól, hogy van hét szerep a törpenövésűek számára, amelyet most egyetlen fickó miatt nem lehet megkapni”. Postl szerint Szundi, Szende, Morgó, Hapci, Tudor, Vidor és Kuka bármelyike álomszerep lenne számára, és nemcsak boldog lenne, ha a Disney hívná, de egyenesen könyörög is érte. „Értem, hogy progresszív társadalomban élünk, de ez egy tündérmese. Egy tündérmese Hófehérkéről és a hét törpéről. A törpék a történet középpontjában állnak, szó szerint benne vannak a címben” – nyilatkozta a Daily Mailnek.

Kollégája, Jeff Brooks szintén sajnálná, ha társai nem kaphatnának szerepet a filmben. Véleménye szerint törpesége egyszerű tény, a kifejezés pedig orvosi fogalom, így a Disney-nek nem lenne szabad mindössze egyetlen vélemény alapján döntést hozni.

A netes hozzászólók közül többen arra hívják fel a figyelmet, hogy Dinklage téved, amikor az eredeti mesét kirekesztőnek írja le, hiszen a törpék a pozitív szereplők, akik megmentik a menekülő hercegnőt. Emellett dolgoznak, és nem barlangban élnek, mint azt a színész említi. Másoknak az jutott eszébe, hogy a döntés remek lehetőséget nyitna a Disney előtt más, korábbi sikereinek elővételére is. Például a Verdák szereplői lehetnének a „mágikus lények”, vagy esetleg több Disney-hercegnő jelenhetne meg, végre megvalósulna a rajongók által amúgy is régen áhított keresztezése a különféle meséknek. Így a hét törpe helyett a jövőben Hófehérke és a hét Porschéról, esetleg hét nőcskéről beszélhetnénk.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.