Messzi gyökerek

Bartók Béla és Kodály Zoltán ismert népzenegyűjtő útjai és népzenei témájú írásai mellett kevesebb szó esik Lajtha László munkásságáról.

Csanda Mária
2022. 05. 06. 12:00
Lajtha Ábel
Budapest, 2015. június 30. Lajtha Ábel agykutató áll édesapja, Lajtha László Kossuth-díjas zeneszerzõ, népzenekutató szobra mellett Budapesten, a Károlyi-kertben 2015. június 30-án, a szoboravató napján. MTI Fotó: Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bartók Béla és Kodály Zoltán ismert népzenegyűjtő útjai és népzenei témájú írásai mellett kevesebb szó esik Lajtha László munkásságáról. 

A Zeneakadémián zongoraművészi és zeneszerzői diplomát szerző Lajtha már 1911-től folytatott népzenegyűjtést a felvidéki Ajnácskőtől kezdve Tardoskeddig, a székelyföldi Bözödtől Zetelakáig. Két kötetben összegyűjtött írásait Berlász Melinda zenetörténész, Lajtha­ régi kutatója és szerkesztőtársai, Biró Viola, Ozsvárt Viktória gondos közreadásában vehetjük kézbe, pontos forrásmegjelölésekkel, kiegészítő névmutatóval.

Az írások teljes első kötete Lajtha népzenei tárgyú munkáit tartalmazza, de a második kötetben is külön fejezetet kap a néptánctematika. Találunk cikkeket, konferencia-előadásokat, tanulmányokat − népszerűsítő, ismeretterjesztő és komoly szakmai megjelenéseket a szövegek között.

Így 1934-es újságcikkében a népzenekutató-zeneszerző az eredeti magyar népdal fontosságára, gyökereire hívja fel a figyelmet az akkor divatos magyar nóták mellett: „a népi műzene rövid pár évtizedes múltjával szemben a magyar népzene legalább ugyanannyi évszázados, sőt talán még az őshazáig visszamutató sajátosságokkal bizonyítja a messzi és mélyenszántó gyökerekből táplálkozó életét”.

Olvashatunk összefoglalót az 1928-ban megrendezett első Nemzetközi Népművészeti Kongresszusról, amelyet Prágában tartottak, és tudományos ars poeticát Gondolatok a népkultúráról címmel, amely az Illyés Gyula által szerkesztett Magyar Csillagban jelent meg 1943-ban. Lajtha figyelmeztetései ma is időszerűek: „A népi kultúra hiánya vagy rohamos pusztulása a népből tömeget csinál. […] Hiábavaló módon ne küldjünk álcivilizációt oda, ahol, ha töredékeiben is, de még él egy igazi kultúra. A lelki élet alól éppúgy kihúzhatjuk a gyékényt, mint a gazdasági élet alól.”

Lajtha László írásai I–II. Rózsavölgyi és társa/BTK Zenetudományi Intézet, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, Budapest, 2021. Két kötet, 792 oldal

A korabeli népdalgyűjtők között legfiatalabbnak számító Lajtha László végigharcolta az első világháborút, erkölcsi kérdésnek tekintette, hogy ne vonja ki magát végzett művészként a hadkötelezettség alól. Bartók Béla 1917-ben a magyarországi katonadalok összegyűjtéséhez kérte fel munkatársnak, de Lajtha nem térhetett haza a frontról.
Munkáját az akkor még Nemzeti Múzeum alá tartozó Néprajzi Múzeumban végezte, tanított a Nemzeti Zenedében, és zenekritikákat írt különböző lapokba. 

A tanintézményben és a múzeumban igazgatói posztot töltött be a második világháborút követően, a Rádió zeneigazgatója volt, és a Magyar Néprajzi Társaság alelnökének választották.

Az ötvenes években – bár 1951-ben Kossuth-díjjal jutalmazták népzenekutató tevékenységét – pozícióit elvesztette, háttérbe szorult, de néhány munkatársával, többek között Erdélyi Zsuzsannával így is folytatta a népzenei gyűjtést, feltárást.

„Igazán jól lejegyezni csak az tud népzenét, aki azt a helyszínen hallotta, vagy legalábbis jól ismeri […] lejegyzés nélkül a hanglemezre felvett zene tudománytalan. Viszont a hanglemez, gépi felvétel élőn hallattatja a papirosra vetett halott kottafejeket” – olvasható egy konferencia-előadásban, amelyet 1962-ben olvasott fel Párizsban. A diákként Párizsban is tanuló zeneszerzőt és tudóst 1955-ben a Francia Akadémia levelező tagjává választotta.

Az új épületben frissen megnyíló Néprajzi Múzeum hangtárának leírásában többször is találkozhatunk az egykori múzeumőr és igazgató nevével, akinek munkája a gyűjtemény része. Jelen kötetek írásai megismertetnek a népzenegyűjtő, zeneszerző gondolataival zenekultúránk és népművészetünk meghatározó részeként.

Borítókép: Lajtha Ábel agykutató áll édesapja, Lajtha László Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató szobra mellett Budapesten, a Károlyi-kertben 2015. június 30-án, a szoboravató napján (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.