Platina

Hetven éve ül II. Erzsébet Nagy-Britannia, Észak-Írország és a nemzetközösségi országok trónján.

2022. 06. 15. 13:00
II. ERZSÉBET
London, 2022. április 21. 2016. május 18-án készített kép II. Erzsébet brit királynõrõl, amint felolvassa a trónbeszédet, amellyel megnyitja a 2016-2017-es parlamenti évet a parlament londoni épülete, a Westminster-palota felsõházi üléstermében, a Lordok Házában. A brit uralkodó 2022. április 21-én ünnepli a 96. születésnapját. MTI/AP/Alastair Grant Fotó: Alastair Grant
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetven éve ül II. Erzsébet Nagy-Britannia, Észak-Írország és a nemzetközösségi országok trónján. A platinajubileum négynapos ünnepségsorozatára azonban a YouGov felmérése szerint az emberek 54 százaléka nem volt kíváncsi, pedig világsztárokkal fűszerezett koncertek, felvonulások, tűzijáték, utcabálok, össznépi ebédek és még egy, Paddington macival készült rövidfilm is várta a rajongókat. Az érdektelenség persze nem volt akkora, hogy a Buckingham-palotához vezető híres Mall ne teljen meg lelkesen integető ünneplőkkel, vagy az országszerte rendezett kétszázezer pikniken ne falatozzanak együtt a helyi szomszédok.

Nagy-Britannia még sosem ünnepelt platinajubileumot. Gyémántjubileumot már ­kétszer (tíz éve állította be II. Erzsébet Viktória királynő hatvanéves uralkodásának rekordját), arany- és ezüstjubileumot pedig már többször. Az első brit uralkodó, akinek ötvenéves uralkodásáról megemlékeztek, III. Eduárd volt 1376-ban. Négyszáz évet kellett várni a következő hasonló eseményre: III. György számára 1809-ben rendeztek ünneplést. V. György 1935-ben ült huszonöt éve a trónon, de a gazdasági nehézségek miatt jóval visszafogottabb volt az esemény. II. Erzsébet 1977-ben ezüst-, 2002-ben arany-, 2012-ben gyémántjubileumot ülhetett. A britek minden alkalomnak megadták a módját, de a platinajubileum volt az első, amikor nemcsak az emlékezés és a köszönet került terítékre, hanem a trónutódlás és a trónfosztás is.
Ausztráliában Matt Thistlethwaite védelmi és köztársasági miniszterhelyettes feladata, hogy kidolgozza az ország köztársasággá alakulásának feltételeit. Thistleth­waite ki kívánja várni a királynő uralkodását, de utódját már nem ismerné el Ausztrália uralkodójának. Jamaica és Grenada még korábban lépne. Erre utal, hogy mind a Cambridge, mind a Wessex pár látogatásait tüntetések kísérték.
II. Erzsébet örökségét beárnyékolja a XXI. század ambivalens viszonya a kolonializációhoz. Egy sikeres nagyhatalom királynőjeként kezdte uralkodását, amely folyamatosan veszítette el területeit. Ma a fősodrú vélemény szerint kifejezetten szégyenkeznie kell Nagy-Britanniának a gyarmati múlt miatt. Ez a teher nyomasztja a királynőt is, miközben személyét minden nemzetközösségi országban tisztelik és a brit kultúra részének tekintik. II. Erzsébet kötelességtudása és nemzetszolgálata mindenhol elismerést vált ki, családja viselkedése azonban gyengíti a koronáról kialakult képet. Margit hercegnő kicsapongó élete, Károly herceg szerelmi élete, Anna hercegnő válása, András herceg válása és Jeffrey Epsteinnel való kapcsolata, Harry és Meghan­ családból való kiválása mind tépázták a Fülöp herceggel együtt sugallt biztonságos családképet. Mindehhez a mindenhol jelen lévő és mindenről tudó (közösségi) média is hozzájárult, amely merőben más, mint a II. Erzsébet gyerekkorából ismert udvarias híradás. (A Wallis Simpson-afférról is csak a külföldi lapok adtak hírt, a brit újságok tisztelték a királyi családot.)

Jelenleg a britek 62 százaléka gondolja úgy, hogy a monarchiának folytatódnia kell. Ez több mint tízszázalékos esés a gyémántjubileumkor mért adatokhoz képest. Százéves távlatban már csak 39 százalékuk véli, hogy a királyság fennmarad. Károly herceget népszerűségben jelentősen megelőzi Vilmos herceg mint esetleges jövendő király, de mindketten elmaradnak II. Erzsébettől. Skóciában külön kampány indult, hogy a királynő legyen az utolsó nem választott uralkodó. A „Legyen Erzsébet az utolsó #abolishmonarchy” (trónfosztás) plakátkampány ugyan nem növelte jelentősen a köztársaságpártiak csoportját, de a szakértők között is egyre többen vélik úgy, hogy II. Erzsébet távozásával nehéz időszak vár a brit uralkodóházra. Ez pedig a királynő 96 éves kora miatt bármikor bekövetkezhet.

Borítókép: 2016. május 18-án készített kép II. Erzsébet brit királynőről, amint felolvassa a trónbeszédet (Fotó: MTI/AP/Alastair Grant)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.