Elfeledett gyermekek

A World Health Organization (WHO) 2016-os adatai alapján Magyarországon a 15 évesnél idősebb lakosság 21,2 százaléka érintett alkoholproblémában. A szenvedélybeteg család kifejezés is jelzi, hogy a rosszul működő rendszerhez nem lehet egészségesen alkalmazkodni. Történetek a hősről, a bűnbakról, a bohócról és az elveszett gyerekről.

2022. 07. 02. 18:00
Photo of male back holding bottle in hand
665992172 Forrás: Getty Images/iStockphoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon közel félmillió gyermek él olyan családban, amelyben egyik vagy mindkét szülő alkoholbeteg. „Elfeledett gyermekeknek” is szokás nevezni őket, mivel helyzetük jobbára láthatatlan. Ha a félmillióhoz hozzávesszük azokat, akik függőségben érintett szülők mellett nőttek fel, akkor a magyar társadalomnak mintegy húsz százalékáról beszélhetünk. Kik ők? Milyen hatások érhették őket? Milyen felnőttkor vár rájuk? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Békési Tímea és Kassai Szilvia Újraépített életek – Történetek szenvedélybeteg szülők felnőtt gyermekeiről című könyve, amely 13 vallomást tartalmaz arról az önismereti folyamatról, amelyről így is lehet gondolkodni: Egyetlen gyereknek sem szabadna mindezt átélnie, s emellett mégis azt mondom ma már, hogy hálát tudok adni ezért az életútért, mert enélkül nem lennék az az ember, aki most vagyok. Többek vagyunk, mint a traumáink. Rosszul működő családokból indulnak a történetek. A szakirodalom a „szenvedélybeteg család” kifejezéssel él, amely jelzi, hogy a rosszul működő rendszerhez nem lehet egészségesen alkalmazkodni. De mitől lesz diszfunkcionális?

Mivel a család élő, organikus rendszer, tagjainak élete összefonódik: közös identitással, viselkedésmintákkal, konfliktuskezelési módszerekkel rendelkeznek, és kölcsönösen hatnak egymásra. A fejlődéshez biztonságos családi háttérre van szükség, a függőség azonban minduntalan átírja a család működésének szabályait – mondja Kassai Szilvia, akinek szakterülete a függőség, a mentális betegségek és az ezekből való felépülés. – A függő szülő mellett állandó a feszültség, jellemző a titkolózás a külvilág előtt, a szégyenérzés szintén az identitás alapjává válik. Az energiákat felemészti a családi rendszer viszonylagos egyensúlyban tartása, ezzel együtt minden a szerhasználat körül forog. Elmarad a gyerek alapvető fizikai, érzelmi szükségleteinek biztosítása, sőt még neki kell támaszt nyújtania a szülőknek. Belőle lesz a parentifikált – „szülősített” – gyerek. Fejlődési folyamata megakad, miközben életkorának nem megfelelő, mázsás terheket kell hordoznia. Ez önértékelési zavarhoz és bizonytalan kötődési minták kialakulásához vezethet.
Eric Berne kanadai pszichiáter Emberi játszmák című köny­vében leírja, milyen szereplői vannak az „alkoholistajátszmáknak”. A szenvedélybeteg családtagjai között minden esetben megjelenik az üldöző, a megmentő és a balek. Az üldöző megpróbálja a „bűn” elkövetése közben tetten érni a cselekvőt, hogy szembesítse, és kirángassa őt a helyzetéből. A megmentő szerepét sokszor a gyerek veszi fel, aki az eszméletlenül fekvő szülőt megtalálja, felsegíti, ágyba dugja és felmossa utána a padlót. Így próbálja elegyengetni a betegségből adódó problémákat. A balek szerepet felveheti például a szerfogyasztó férfi édesanyja, aki áldozatként tekint a fiára, és a menyét hibáztatja, mondván, miatta iszik a fia. Látnivaló, hogy mindhárom szereplő segíteni szeretne, mégis olyan dinamikák fakadnak a működésükből, amelyek fenntartják a szerhasználatot.
– E szerepek mellé felsorakozhat még az áldozat és a csapos – sorolja a további variációkat Békési Tímea addiktológiai konzultáns, gyászkísérő, etnográfus, aki a HVG Kiadó gondozásában megjelent kötet mélyinterjúit is készítette. – A családtagok adják-veszik ezeket a szerepeket egymás közt: aki ma áldozat, az holnap csapos lehet, ha kitalálja, hogy mindig hazavisz csak egy sört vagy kettőt, mert így ellenőrizheti, kontrollálhatja a függőt. Ha viszont megtalálja a dugi piát, és kiöntögeti, akkor máris üldözővé válik. Vége-hossza nincs ezeknek a játszmáknak, mert nem ezek hozzák a megoldást. Legelőször a valósággal kellene szembenézni.– A családtagok kétségbeesetten igyekeznek úrrá lenni a helyzeten, feszülten figyelik például az absztinens időszakokat, nehogy a legkisebb probléma okot adjon az újabb „botlásra”. A szenvedélybetegségből azonban nem a szabályokon át vezet a kiút, hanem a belátáson. Ha a család kimondja: életünket a függőség irányítja – magyarázza Kassai Szilvia. – Minél kisebb a gyerek, annál inkább a szülőtől függ az élete, ezért már csecsemőként minden idegszálával a felnőttre hangolódik, és habitusának, személyiségének megfelelően igyekszik hozzájárulni a törékeny családi egyensúly fenntartásához. Ha kell, lábujjhegyen jár, ha kell, bohóckodik, vagy olyan lesz, mint a kaméleon, és már a kilincs lenyomásából tudja, milyen állapotban tér haza a szülő.
Az lenne a természetes, ha szeretet és gondoskodás venné körül a gyermekeket. A szenvedélybeteg persze képes szeretni, de megbízhatatlanul, így gyermeke légüres térben találja magát újra és újra, illetve kényszerpályára kerül. Kelemen Gábor addiktológus, pszichiáter azonosította a „hős”, a „bohóc”, a „bűnbak” és az „elveszett gyerek” szerepeket, amelyek azért is torzítják a személyiségfejlődést, mert háttérbe szorítják a gyerek saját szükségleteit.
– A szerepek ugyan hozzájárulnak a családi egyensúly fenntartásához, de ez az egyensúly akkor is patológiás – figyelmeztet Békési Tímea. – A gyerek korán ráérez, hogy akkor tudja hatékonyan betölteni szerepét a családban, ha közben lemond önmagáról. A cél immár nem az, hogy valakivé váljon. Csak valakinek a valakije marad – függő kapcsolatban. A „hős” általában az elsőszülött lány, aki heroikus teljesítménnyel igyekszik elfedni a családi problémát. Jól tanul, sok pozitív visszajelzést is kap, felnőttkorban viszont káros következményei lehetnek a kényszeres megfelelési vágynak. Ezek a hősök nem ritkán segítő foglakozást – tanár, pap, orvos – választanak, de bárhol kötnek is ki az életben, hajlamosak lesznek a munkafüggőségre, amely mellett nehéz egészséges emberi kapcsolatokat kialakítani. Milyen a „bohóc”? Kedves és szórakoztató – így próbálja oldani a feszültséget, amely nap nap után kitapintható a családjában. Mindannyian emlékszünk erre a típusra, az osztály bohócára, aki a társaság lelke volt, mert a legnehezebb pillanatokban is megnevettette a közösséget. Akire azonban ráég a szerep, az felnőttkorban is infantilis marad.
Aztán ott van az „elveszett gyerek”, vagyis: mintha ott se lenne, mintha nem is létezne. Ő így tehermentesíti a családot, ám saját elevenségét, perspektíváját veszíti el, miközben lemond magáról. Később is nehezen létesít kapcsolatot, elszigetelődhet, depresszióba csúszhat. Még a „bűnbaké” a legőszintébb szerep, mert legalább jelzi a külvilág felé, hogy baj van a családban. És még haszna is van belőle, mert a szülei a problémája mentén összekovácsolódnak. Az ilyen gyerek magatartási problémákkal, deviáns viselkedéssel, később aztán szerhasználattal „járul hozzá” ahhoz, hogy ne essen szét a család. Ebbe a szerepbe is benne lehet ragadni, ami nagyon megnehezíti a felnőtté válást.
– Sokan nem is látnak rá, milyen hatással lehet felnőttéletükre az, hogy valamelyik szülőjük szenvedélybeteg volt. Ha vannak is rossz emlékeik, traumáik, felnőve azt mondják: ami történt, megtörtént, és nem foglalkoznak többet a gyerekkorukkal. Ilyen módon a tagadás, amely az egész gyerekkort jellemezte, folytatódik – figyelmeztet Kassai Szilvia. – Felnőttkorban könnyű belecsúszni olyan munkahelyi vagy társkapcsolati helyzetbe, amelynek során visszaköszön a múlt.
Függő szülők felnőtt gyermekei például gyakran rugalmatlanok. Túlreagálják a váratlan helyzeteket, és legfeljebb utólag gondolkodnak el rajta, miért váltott ki belőlük olyan heves reakciót az a csip-csup ügy. A tekintéllyel is lehetnek problémáik. Ők azok, akik minden munkahelyen basáskodó és kibírhatatlan főnököt fognak ki. És sokuk kérdése: mi a jó és mi a rossz? Egyáltalán mi a normális?
A túlfejlett kontrolligény azok sajátja, akik kis koruktól kezdve megtanulták, hogy csak akkor vannak biztonságban, ha a saját kezükben tartják a szálakat, maguk intézik az ügyeiket, sőt még a körülöttük lévők életét is ők terelgetik. A túlzott felelősségvállalás szinte minden interjúalanynál megfigyelhető: bár az életük máshol tart, és nem is lehet előre meghatározott receptből dolgozni, valamiféle mintázat mégiscsak kirajzolódik az egyéni történetekből. Ez reményt is adhat a folytatáshoz.

A rosszul működő családok egyik jellemzője, hogy senki sem vállal felelősséget önmagáért. A gyerek sem tanul meg figyelni saját magára, helyette a másikat detektálja, hogy az milyen hangulatban van éppen, kell-e neki most segíteni. Szakmaválasztásomnak öntudatlanul is része volt, hogy türelemmel, kitartással tudom kísérni a másikat. Pozitív hozadék, hogy ez a képességem kifejlődött a családomban– mondja Békési Tímea. – A segítő szakmákhoz ugyanakkor az önismereti munka is hozzátartozik, hogy ne kényszeres segítők, hanem jó segítők legyünk, meghagyjuk a másik felelősségét. Mert aki túlfejlett kontrolligénnyel van megáldva, az bizony gyakran elveszi ennek lehetőségét a másiktól! Például olyan ember mellett köt ki társként, akire jó sok energiát kell fordítania, aki mellett ő lehet a „megmentő”. Így aztán újratermelődik a probléma. A felelősségvállalást is meg kell tehát tanulni, hiszen van, amit senki sem tehet meg helyettem. De ehhez először tudnom kell magamra figyelni.
Az Újraépített életek című könyv történetei visszanyúlnak a XX. századba, amely különösen meggyötörte társadalmunkat – minden magyar családot traumatizált valamilyen formában. A vallomások bizonyságul szolgálnak arra, hogy a veszteségek elgyászolhatók, feldolgozhatók. Az örökölt rossz sors, a transzgenerációs mintázat önismerettel megszakítható. Békési Tímea és Kassai Szilvia szerint tulajdonképpen most gyógyulunk a XX. századból.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images/iStockphoto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.