időjárás 18°C Amália 2022. október 7.
logo
ANYANYELVÜNK

A grund mi vagyunk

Minya Károly
2022.09.23. 15:00
A grund mi vagyunk

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk regénye örök érvényű. A kötelező olvasmányok sorában ezt bizonyára mindenki elfogadja. Ha azt mondom, grund vagy einstand, sokaknak ez a mű jut az eszébe. Az előző kifejezéssel megadható mogyoróhéjban az egész regény tartalma: A Pál utcai fiúk című könyvben egy grundért folyt a harc két fiúcsapat között. A grundon végül munkások jelentek meg, és házat kezdtek rajta építeni.

 A grund jelentése: a városokban a házak, bérházak közötti beépítetlen telek. Minden időben a környékbeli gyerekek kedvelt játszóhelye volt, ahol focizni, háborúzni lehetett.

Film a szomorúság háromszögéről

Egy film, amely igazán elmegy a végsőkig, nem finomkodik, és helyenként igazán őrült a humora, sok szempontból mégis korunk tökéletes vígjátéka.

Az einstand szintén német eredetű, amelyet olyan helyzetekre használunk ma is, amikor az erősebb jogán valakinek lefoglalják, einstandolják a tulajdonát. Érdemes a regényből idézni, hiszen maga az író nagyszerűen és részletezően határozza meg a szó jelentését: „Ez különleges pesti gyerekszó. Mikor valamelyik erősebb fiú golyózni, tollazni vagy szentjánoskenyér-magba – pesti nyelven: boxenlibe – játszani lát magánál gyöngébbet, s a játékot el akarja venni tőle, akkor azt mondja: einstand. Ez a csúf német szó azt jelenti, hogy az erős fiú hadizsákmánynak nyilvánítja a golyót, s aki ellenállni merészel, azzal szemben erőszakot fog használni. Az einstand tehát hadüzenet is. Egyszersmind az ostromállapotnak, az erőszaknak, az ököljognak és a kalóz­uralomnak rövid, de velős kijelentése.” Mennyi nagyszerű magyarítását adja meg az író: ököljog, kalózuralom. 

Olvassuk tovább a regényt: „Csele gigerli volt, és nem pakolta hóna alá az egész könyvtárat, mint a többi, hanem csak a szükséges lapokat szokta volt elhozni.” 

A gigerli is kikopott már a nyelvhasználatból, a jelentése: feltűnő öltözetű ember, divatmajom, ficsúr, piperkőc, fenegyerek, jampec. A verkli és stanicli is német eredetű, az előbbi dallamot játszó orgonaszerű gép, sípláda, amelyet tekeréssel működtetnek; az utóbbi, szintén kikopófélben lévő szó pedig a papírzacskót jelenti. És sorolhatjuk tovább a regény jellemző kulcsszavait: gitt, gittegylet, tubák, gukker, katedra, pedellus. Természetesen célszerű a tanítás során ezeket a kifejezéseket tisztázni a diákokkal.

Ugyanakkor a mű emelkedő pályaívét mutatja az is, hogy a filmes feldolgozások után a színházi adaptációja is elkészült. 

Sokan fanyaloghatnának, hogy már ebből is zenés játék készült, azonban ha egy elsőrendű szerző, Molnár Ferenc művéből elsőrangú szövegíró, Geszti Péter, zeneszerző, Dés László és szövegkönyvíró, Grecsó Krisztián készíti el a színpadi változatot, az sikerre van ítélve. Nyilvánvaló, hogy a diákok örömmel megnézik mindkét feldolgozást, azonban ezúttal arra a lehetőségre hívnám fel a figyelmet, hogy a színházi előadás dalszövegei is segíthetik a mű tanórai feldolgozását. A Mi vagyunk a grund című dal egyik versszaka sajátos összegzése a tartalomnak: „Álljunk bele, ha kell, bármi jöjjön is el / Legyen szabad a grund / Véssük ide ma fel, hogy megmarad ez a hely / Vagy egyszer belehalunk.” Közel áll a diákokhoz az enyhén bizalmas stílushatású „álljunk bele”, és felvethetjük az áldozatvállalást, Nemecsek sorsát a „Vagy egyszer belehalunk” sor kapcsán.

A dalszövegek a tömörítés kitűnő eszközei, azok elemzésével a regény tartalmát és mondanivalóját értelmezhetjük. 

A dalszöveg nem lenézendő műfaj, hanem kiaknázható elem az oktatásban. Azt már csak óvatosan jelzem, hogy mi lenne, ha énekórán ezt a dalt tanulnák meg és énekelnék el a diákok. „Miért félnénk, miért élnénk, / Ha nem egy álomért?” „Ez a pad, ez a fal, ez a pár farakás / Ez a dal, ahogy nő, ez a szívdobogás / Ez a jel, innen el soha nem szaladunk / Gyere mondd, hogy a grund mi vagyunk.” A diákokban megelevenedne az ellenség tisztelete, a becsület, a szentül hitt barátság és az önfeláldozás.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.