Kakaskodás, sem trágya, sem kotkoda

Egy fiatal házaspár úgy gondolta, nem azért költöztek ki a nagyvárosi zajból a kisvárosi nyugalomba, hogy egy baromfi megkeserítse életüket.

2022. 11. 16. 14:19
null
Miklósvár, 2014. június 19. Õshonos kopasznyakú tyúkok az egyik Kálnoky Vendégház baromfiudvarán a Kovászna megyei Miklósváron 2014. június 17-én. Kálnoky Tibor és családja a 2000-es évektõl él Székelyföldön, ahol családjának a középkortól fogva jelentõs birtokai voltak. A gróf vendéglátás céljából hagyományos székely parasztházakat újít fel a kor igényeinek megfelelõ, modern fürdõszobával. A vendégházakba elsõsorban Angliából és Nyugat-Európából érkeznek csoportok, hogy megismerkedhessenek az Erdélyben még élõ paraszti kultúrával és az érintetlen természettel. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aláírásgyűjtésbe kezdett egy fiatal makói házaspár, miután az egyik szomszédjuk kakasa nem hagyta őket aludni. A tyúkokkal még kiegyeztek volna, na de a kakasnak egész nap volt valami baja a világgal.

A modern ifjak úgy gondolták, nem azért költöztek ki a nagyvárosi zajból a kisvárosi nyugalomba, hogy Józsi baromfija megkeserítse az életüket.

Intézkedni kezdtek. Rájöttek, nemcsak az örökös kukorékolás okoz gondot, de a kakastartó szomszéd udvarából áradó trágyaszag is. Összeállítottak tehát egy panaszlistát, amellyel becsengettek az utca összes lakójához, azzal a kéréssel, sőt felszólítással, hogy bizony írja csak szépen alá azt mindenki, hiszen megengedhetetlen, hogy valaki a saját házának udvarán zajos és szagos szárnyasokat nevelgessen. Szerintük ehhez ki kellett volna kérniük az utca lakóinak a véleményét.

Szerintük az lenne a legjobb, ha a szomszédok elköltöznének az utcából, vagy megválnának a baromfiállománytól. Egyelőre nem tudni, milyen eredménnyel zárul az ügy, ugyanis van, aki nem hajlandó kinyitni az ajtót a bátor fiataloknak. Az ellenállók még emlékeznek arra, hogy néhány évtizede nemhogy kakasok kukorékoltak minden udvaron, de még malacok is röfögtek az ólakban. Az állatkórushoz időnként szarvasmarhák is csatlakoztak, nem beszélve a lovakról: ha nem épp jól alakult a napjuk, még a patáikat is megszólaltatták…

A nyitrai Üzbég (Zbehy) nevű községben viszont egy beköltöző fiatal pár azzal váltotta ki a település többi lakójának nemtetszését – a perpatvar bírósági tárgyalásokba torkollott –, hogy fittyet hányva a korszerű falu szokásaira baromfit mert tartani.

A tyúkok folyamatos kotkodácsolása feszültséget okozott, sőt odáig fajult, hogy a háborgók visszakotkodácsoltak a rendbontóknak, valahogy így: „Csendet! Kukurikú!”, majd esténként dörömbölni kezdtek a két gazda kerítésén, kapuján, hogy ne tudjanak aludni.

A fiatalok videófelvételt is készítettek a támadásról, amelyet megosztottak a sajtó képviselőivel. Mindhiába. A magukból kikelt szomszédok ügyesebbeknek bizonyultak, az állami állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági felügyelethez fordultak orvoslásért. Miután a hatóság nem talált kifogásolnivalót, a tyúkellenes elégedetlenkedők a járási bíróságnál is feljelentették a fiatalokat. Itt már több sikerrel jártak: a taláros testület ugyanis úgy határozott, akadályozzák meg a lárma terjedését! Az alperesek kérdéssel válaszoltak az ítéletre:

Mit szeretnének, hogy még a kutyák se ugassanak, a macskák meg ne nyávogjanak?

A csirkeól és a trágyaszag 2018-ban Balatonfüred Ófalu negyedében is felkavarta az állóvizet. Itt is városi kiköltözők akarták ellehetetleníteni a falusi baromfitartást. Az ügyet végül a polgármester és a képviselő-testület simította el, így az ólat nem kellett lebontani az építőjének. Pedig a tyúkhotel tulajdonosa mielőtt belevágott a baromfiprojektbe, felkereste az önkormányzatot, hogy megkérdezze, tarthat-e szárnyast. Miután azt hallotta, hogy csak tessék, lebontotta a roskadozó régi ólat, és épített a helyére egy másikat téglából, cserépfedéllel, ülőlétrával, tojófészekkel, motoros ajtóval.

A gazda nem gondolta, hogy ilyen felzúdulást kelt a kukorékolás és a csipogás.

Persze így is jól járt, szemben azzal a kecskeméti nővel, aki szintén azt hitte, megkönnyíti az életét, ha beenged néhány tyúkot az udvarára. A szomszédjában lakó férfi azonban nem így gondolta. Őt annyira zavarta a „randalírozás”, hogy egy szép januári napon, 2015-ben magához vette a légpuskáját, kihajolt a tetőablakon, és lövöldözni kezdett a baromfikra, többet kinyírva közülük. Valószínűleg azt hitte, hogy az asszony nem fog rájönni a bűntényre. De tévedett, a nő a törvényt hívta segítségül, a „gyilkost” pedig állatkínzás miatt vonták felelősségre.

Mit is mond Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje:

Aki így ad, az kapni fog, aki elveszíti magát, az talál.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Beliczay László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.