A fejlődő országok mindig a legújabb technológiát választják

A Világgazdasági Fórum szerint a tavalyi kéttrilliárdos esés nem egyszerű télnek, de már jégkorszaknak is tekinthető.

2023. 01. 23. 16:26
Sam Bankman-Fried released on $250 million bond after appearing in a US court
Sam Bankman-Fried released on $250 million bond after appearing Fotó: FATIH AKTAS Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kriptopiac hatalmasat zuhant 2022-ben. Elemzők találgatják, hogy magukhoz térhetnek-e a valuták, vagy választóvonal lesz-e a tavalyi év. Valószínűleg sok fog múlni az ötödik legnagyobb kriptovaluta-tőzsde korábbi tulajdonosának idei perén is. Sam Bankman-Fried a kriptovilág unikornisának számított az elmúlt években. MIT (Massachusetts Institute of Technology) diplomával a zsebében 27 éves korára milliárdosnak mondhatta magát, mivel bitcoinnal kereskedve rájött, hogyan használhatja ki a földrészek között akkor még létező árfolyamkülönbséget. 2019-ben egy MIT-s csoporttársával, Gary Wanggel megalapították az FTX-et, amely egészen ősz végéig a világ ötödik legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéjeként működött. Bankman-Fried számos sportág, esemény és politikai szereplő mecénásaként forgatta vagyonát, miközben a róla elterjedt kép szerint megmaradt egyszerű kockának. November elején azonban felröppent a hír, hogy az FTX több tízmilliárd dollárt utalt át az ügyfelek kriptoszámláiról a tőzsde társbefektetési alapjához, az Alameda Research-höz. 

Bankman-Fried hiába igyekezett mindenkit megnyugtatni, az ügyfelek elvesztették a bizalmukat, egyre többen követelték vissza befektetésüket, mígnem az FTX kénytelen volt csődöt jelenteni. 

Egy- és kétmilliárd dollár közötti összeg hollétéről nem tudni jelenleg.
Bankman-Friedet a Bahamákon tartóztatták le, és karácsony előtt szállították az Egyesült Államokba. Januári első meghallgatásán ártatlannak vallotta magát, tagad minden sikkasztással és csalással kapcsolatos vádpontot. A vizsgálati eljárás áprilisban folytatódik, az első tárgyalási nap októberben várható.

Valójában az FTX-szel történtek csak a jéghegy csúcsa. Tavaly januárban és februárban még szárnyalt a piac, a kriptocégek dollártízmilliárdokat költöttek marketingre, így a Super Bowl félidei reklámjaitól kezdve az egyszerű sporteseményekig az angolszász világban mindenhol kriptovaluta-hirdetésekkel lehetett találkozni. Ennek megfelelően egyre többen fektették pénzüket kriptovalutákba, annak ellenére, hogy szakértők nem győzték hangsúlyozni: bitcoint, ethereumot vagy éppen az FTX saját valutáját vásárolni nem életbiztosítás. 

Szép gondolat, hogy közvetítők és drágító szabályozás, kockázat nélkül lehet valaki gazdag, de Frances Coppola, független pénzügyi és gazdasági szakértő szerint ez csak addig működik, amíg tényleges dollárok állnak a kereskedés mögött.

 Mivel a reklámok növelték a bizalmat, a bitcoin értéke ötvenezer dollár fölé kúszott. 2022 közepén a lufi kipukkadt. Soha nem tapasztalt esés sújtotta a kriptopiacot, az amerikai központi bank egyre többet foglalkozott a hatalmas árfolyam-ingadozással, majd bedőltek az olyan kriptovaluták, mint a terra és a luna, a Voyager kereskedőplatform és több befektetési alap.

A veszteségeket a szakértők „kriptotélként” emlegetik, a Világgazdasági Fórum szerint a tavalyi kéttrilliárdos esés nem egyszerű télnek, de már jégkorszaknak is tekinthető. Valószínű, hogy jelen formájában a kriptopiac nem fenntartható, illetve 2023-ban valami olyasmit fogunk látni, mint ami a dot-com ágazatban történt a kétezres évek elején. 

A gombamód szaporodó, igazi potenciállal nem rendelkező cégek az internet, majd az okostechnológiák fejlődése nyomán átadták a helyüket az informatikai óriásoknak.

 Ennek megfelelően a Sussexi Egyetem professzora, Carol Alexander úgy véli, hogy az olyan valutáknak és tőzsdéknek van jövőjük, mint például az okos blokkláncon alapuló ethereum vagy a szabályozással rendelkező coinbase.

A szabályozás sem nagyon odázható tovább, ugyanakkor a hatóságok még eddig nem tettek elég lépést az ügyben. A Morning Consult tanácsadó cég felmérése alapján ez annak is köszönhető, hogy az amerikaiak a bitcoin hatvanszázalékos esése ellenére sem látják negatívan a helyzetet. A megkérdezettek 64 százaléka gondolja úgy, hogy ez évben befektet valamilyen kriptovalutába, és alig egyharmaduk hiszi csak, hogy a szabályozás hamarosan megkezdődik. Tény, hogy a legtöbb kriptovásárló hosszú távon gondolkodik, így nagy valószínűséggel ki tudja várni az árfolyam stabilizálódását, ami a metaverzum és a web3 2023-ra várt áttörése nyomán várható. 

A bizalom helyreállítását segítheti Bankman-Fried­ pere, illetve Changpeng Zhao, a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéjének, a Binance vezetőjének iparági mentőalapot létrehozó terve is.

 Fontos továbbá, hogy a fejlődő országok mindig a legújabb technológiát teszik magukévá, Kamerun, Kongó és Szomália konfliktuszónáiban éppen ezért szárnyal a kriptovaluták kereskedelme. A gazdasági válság és a háború pedig valószínűleg a világ nyugati részét is figyelmeztetni fogja, érdemes figyelni ezen országokra.

Borítókép: Sam Bankman-Fried (középen) elhagyja a bíróság épületét, New York, 2022. december 22. Elvesztett bizalom (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.