Elfogy az antarktiszi jégtakaró

Rekordalacsonyan áll a tengeri jégtakaró mértéke az Antarktiszon, és a zsugorodásnak még nincs vége. Az antarktiszi jégtakaró évről évre változik, de a csökkenő trend 1979 óta egyértelmű, most pedig rekordalacsonyan áll.

2023. 03. 02. 18:00
Melting iceberg with ice floes
olvadás
Melting iceberg with ice floe in foreground, floating in the sea, Antarctica. (Photo by PHOTOSTOCK-ISRAEL/SCIENCE PHOTO / PSI / Science Photo Library via AFP) Fotó: PHOTOSTOCK-ISRAEL/SCIENCE PHOTO / PSI / Science Photo Library via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február közepén érkezett a hír, hogy a tavalyi évben mért, minden idők legkevesebb sarkvidéki jege az Antarktiszon az idén még többet fogyott a déli féltekei nyár során. Az előző negatív rekordot 1,92 millió négyzetkilométeres nagysággal tavaly február 25-én mérték, idén február 13-án 1,91 millió négyzetkilométert sikerült összeszámolni. A probléma, hogy a sokéves átlag szerint az antarktiszi jégtakaró legalacsonyabb szintje minden évben február 18. és március 3. között következik be, tehát még az idén további csökkenés várható, mielőtt megindulna a jég hízása.

Emperor penguin (Aptenodytes forsteri) pair on sea ice, Larsen B Ice Shelf, Weddell Sea, Antarctica.
olvadás
Császárpingvinek az antarktiszi jégen. A jégtakaró töredezettsége a klímaváltozásra hívja fel a figyelmet. Fotó: Biosphoto/Biosphoto via AFP/Sergio Pitamitz

A tudósok december óta figyelik a megelőző évhez képest alacsonyabb értékeket, amelyeket a kedvezőtlen időjárás okoz. Az elmúlt időszakban a szokásosnál erősebb nyugati szél fújt, és bár a Nyugat-Antarktiszhoz közeli tengeri területeken továbbra is fennáll a többé-kevésbé azonos, alacsony nyomású klíma (Amundsen Sea Low), az időjárási körülmények meleg levegőt szállítottak az Antarktiszi-félsziget mindkét oldalára. Ez nagyrészt elolvasztotta az Amundsen- és a Bellingshausen-tenger jégtömegét, illetve jelentősen csökkentette a jég mennyiségét az északnyugati Weddell-tengeren.

 

A klímaváltozás negatív hatásai

Így a jég legfeljebb foltokban található meg az Antarktisz csendes-óceáni partvonalának hosszú szakaszán. Korábbi tanulmányok bebizonyították, hogy a csekély tengeri jégtakaró káros hatással van a teljes kontinens jégtakarójára is, mivel a lebegő jégtömbök által okozott hullámverés olyan feszültséget kelt, amely további töredezéshez vezet a még egybefüggő jégréteg gyengébb területein.

A legpesszimistább becslések szerint a teljes antarktiszi jégtakaró olvadásra van ítélve már egyfokos átlaghőmérséklet-növekedés esetén is. Ez már bekövetkezett, ennek ellenére számos kutató mégis feltételesen fogalmaz. Bár egyértelmű 1979 óta az antarktiszi jég csökkenése, a változás évtizedenként még mindig csak 0,9 százalék, ami jelenleg statisztikailag nem releváns. Igaz, 2016 óta felgyorsult a trend, ezért is mérhettük a legkisebb jégmennyiséget 2022-ben és 2023-ban.

 

Veszélyek a jégtakaró elolvadása esetén

Tudósok ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy nem szabad félvállról venni az olvadást. Karsten Gohl, az Alfred Wegener Intézet kutatója például a kontinentális talapzatról egy németországnyi területen hiányzó jégtakaróról beszél, amely véleménye szerint a változás gyorsasága miatt ijesztő.

Ha minden antarktiszi jégtakaró elolvadna, négy méterrel emelkedne a világtengerek szintje. Ez nemcsak számos város lakhatatlanná válását hozná magával, illetve az emberi életre alkalmas élőhelyek zsugorodását, hanem az édesvízkészlet csökkenését is. A Föld édesvízkészletének 99 százaléka ugyanis az antarktiszi és az északi-sarki jégsapkákban tárolódik.

Ha az antarktiszi és a grönlandi jég is elolvadna, az édesvízkészlet 69 százaléka az óceánokba kerülne, ami az áramlatokra és az időjárásra lenne beláthatatlan következményekkel. A tengerszint emelkedése a szárazföldi édesvízkészleteket is megváltoztatná, mivel leszivárogna a rétegvizekbe, amelyből az ivóvíz, az erőművek hűtővize és a locsolóberendezések által felhasznált vízkészlet is utánpótlást kap. Így saját létfenntartásunk és közvetlen környezetünk is súlyos veszélybe kerülne.

Borítókép: Antarktiszi jégtömb úszik a tengeren (Fotó: Photostock-Israel/Science Photo / PSI / Science Photo Library via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.