A csók első leírása 4500 éve született

A kutatók megosztottak a csók eredetét illetően.

2023. 06. 02. 10:00
Rodin’s The Kiss in Japan
Rodin’s The Kiss in Japan Sculpture by Auguste Rodin titled The Kiss is displayed during an exhibition, Nude: Art From the Tate Collection, at Yokohama Museum of Art in Yokohama, Kanagawa Prefecture on March 24, 2018. It is the first time that The Kiss came to Japan and is allowed to take pictures. The exhibition started on the same day and 134 artworks of late 19 centuries to modern times attract visitors.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Takahiro Yamamoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Fotó: Europress/AFP/Takahiro Yamamoto
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberek milliónyi, betegséget okozó baktériumot cserélnek csókolózás közben. A tudósok szerint a csók a párok kompatibilitását is teszteli – de honnan ered ez a cselekvés? A mesékben a csók alapjaiban alakítja át a szereplők életét: a békát királyfivá változtatja, illetve felébresztheti Csipkerózsikát a varázslatból. Az első csók sarkalatos pont az életünkben – a felnőtté válás egyik fontos mozzanata. Testi intimitást is jelent, amely talán jobban hat, mint a szerelmes szavak.

A csók sokak számára szent dolog.

A gyermek homlokára adott csók gyengéd és gondoskodó. Megcsókolni valakinek a lábát vagy az előtte lévő talajt alázatosságot mutat – ez az istenek és a zsarnokok iránti tisztelet és félelem kifejezésének a módja. Ugyanakkor egy tíz másodperces csók során körülbelül nyolcvanmillió baktérium cserél helyet a két száj között – ez a folyamat a betegségek terjesztésének igen gyakori módja. Akkor miért tesszük?

Francesco Hayez, The last kiss of Juliet and Romeo
Francesco Hayez olasz festő alkotása: Rómeó és Júlia utolsó csókja. (Fotó: Photo12 via AFP)

– A legelső bizonyítékunk az ajakcsókra az időszámításunk előtt 2500 körüli időkből való – mondta a Dw.com-nak Troels Arboll, a dán Koppenhágai Egyetem asszirológusa. Egy Mezopotámiából származó mitológiai szöveg két csókolózó istent írt le. Troels Arboll és szerzőtársa, Sophie Rasmussen a csókolózás ősi történetéről a Science folyóiratban megjelent publikációjukban arra hívták fel a figyelmet, hogy a romantikus csók több ősi kultúrában egymással párhuzamosan fejlődött ki több évezred alatt. Mezopotámián kívül Indiában és Egyiptomban is írnak erről legalább időszámításunk előtt 1500-tól kezdődően.

A szex és a csók egyre gyakrabban fordult elő, ahogy az írás adminisztratív eszközből a történetek elmesélésének eszköze lett.

A kutatók megosztottak a csók eredetét illetően. Az egyik nézet szerint ez a szokás valószínűleg több millió évvel ezelőtt alakult ki, amikor az emlősök a megrágott ételt a szájukon át adták át utódaiknak – erről a Mult-kor.hu írt –, az antropológusok másik csoportja szerint azonban ösztönös a cselekedet. A dán kutató az utóbbiak táborát erősíti. Úgy véli, hogy a csók nem velünk született emberi viselkedés, hanem az egyre bonyolultabbá váló társadalmakban tanult magatartás. A több ezer éves szövegek és a legújabb kutatási adatok szerint az ősi emberi közösségek felében nem volt jelen ez a magatartás. Egyes antropológusok azonban azt állítják, hogy a csók belénk van kódolva – az emlősökre jellemző szájösszeérintésből fejlődhetett ki.

A csókolózást Európában a rómaiak terjesztették el. A birodalom lakói háromfajta csóktípust is ismertek: az arcra adott osculum a baráti közeledést jelezte, a basium esetében már az ajkakat érintették össze, a savium pedig a csók legszenvedélyesebb formája volt. Az esküvői csók szokása is a római időkre vezethető vissza. A hagyomány szerint a párok házassági szándék bejelentésekor szenvedélyes csókot váltottak.

Számos bizonyíték arra utal, hogy a csók szerepet játszott a betegségek terjedésében az emberi történelem során. Egyes emberi maradványokban a Herpes simplex vírus (HSV–1) és az Epstein–Barr-vírus (más néven csókbetegség vagy mirigyláz) nyomait találták meg, amelyek nyállal terjednek. A HSV–1 előfordulási aránya a bronzkorban megnőtt, valószínűleg az egyre gyakoribb csókolózás miatt.

– Mindannyiunk szájában nyolcszáz-kilencszáz különböző típusú mikroba él – mondta a Dw.com-nak Thuy Do, a brit Leedsi Egyetem szájhigiénés mikrobiológusa, aki szerint nem meglepő, hogy a csók a betegségek közvetítője. A csókolózó partnerek sok nyálat és mindenféle mikrobát cserélnek. Fennáll a betegségek átvitelének veszélye, ha olyan vírusok vándorolnak, mint a hepatitis és a HSV–1.

Azonban a mikrobacsere előnnyel is járhat. A csók fontos eszköze lehet az egészséges mikrobadiverzitás fenntartásának azáltal, hogy partnereinkkel mikrobákat cserélünk. Egyes baktériumfajok, például a Streptococcus salivarius segíthetnek a gyulladás csökkentésében. Azok az emberek, akiknek a szájában sok az egészséget segítő baktériumfajok száma, általában egészségesebbek. A mikrobiológus úgy gondolja, hogy a száj az egész test kapuja. Ezen szerepe miatt kapcsolatban áll a bélbaktériumokkal, azokon keresztül az egész szervezetünkkel.

Hong Kong Daily Life
Csók koronavírus idején. Hongkong-i pillanatfelvétel (Fotó: Europress/AFP/Vernon Yuen)

Több szakember azt vallja, hogy a csók egy módja annak, hogy kipróbáljuk a potenciális társunkat. Felmérjük a partner genetikáját, általános egészségi állapotát a nyálból vett biológiai jelzések segítségével. Ha a nyál pozitív üzenetet közvetít, a partnerek továbbléphetnek. A nyelv és az ajkak érintése ősi, az egész testre kiterjedő reakciót vált ki. Az agy öröm- és jutalmazási központjai aktivizálódnak, majd olyan hormonok szabadulnak fel, mint az oxitocin, a dopamin és a szerotonin. A bőr kipirul, a pulzus felgyorsul, a pupillák kitágulnak. A többi magától értetődő.

Borítókép: Auguste Rodin világhírű alkotása, A csók (Fotó: Europress/AFP/Takahiro Yamamoto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.