időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Gulyás Gergely: Egy átlagnyugdíjas 78 ezer forint pluszpénzre számíthat novemberben

A csók első leírása 4500 éve született

Ötvös Zoltán
2023.06.02. 10:00
A csók első leírása 4500 éve született

Az emberek milliónyi, betegséget okozó baktériumot cserélnek csókolózás közben. A tudósok szerint a csók a párok kompatibilitását is teszteli – de honnan ered ez a cselekvés? A mesékben a csók alapjaiban alakítja át a szereplők életét: a békát királyfivá változtatja, illetve felébresztheti Csipkerózsikát a varázslatból. Az első csók sarkalatos pont az életünkben – a felnőtté válás egyik fontos mozzanata. Testi intimitást is jelent, amely talán jobban hat, mint a szerelmes szavak.

A csók sokak számára szent dolog.

A gyermek homlokára adott csók gyengéd és gondoskodó. Megcsókolni valakinek a lábát vagy az előtte lévő talajt alázatosságot mutat – ez az istenek és a zsarnokok iránti tisztelet és félelem kifejezésének a módja. Ugyanakkor egy tíz másodperces csók során körülbelül nyolcvanmillió baktérium cserél helyet a két száj között – ez a folyamat a betegségek terjesztésének igen gyakori módja. Akkor miért tesszük?

Francesco Hayez, The last kiss of Juliet and Romeo
Francesco Hayez olasz festő alkotása: Rómeó és Júlia utolsó csókja. (Fotó: Photo12 via AFP)

– A legelső bizonyítékunk az ajakcsókra az időszámításunk előtt 2500 körüli időkből való – mondta a Dw.com-nak Troels Arboll, a dán Koppenhágai Egyetem asszirológusa. Egy Mezopotámiából származó mitológiai szöveg két csókolózó istent írt le. Troels Arboll és szerzőtársa, Sophie Rasmussen a csókolózás ősi történetéről a Science folyóiratban megjelent publikációjukban arra hívták fel a figyelmet, hogy a romantikus csók több ősi kultúrában egymással párhuzamosan fejlődött ki több évezred alatt. Mezopotámián kívül Indiában és Egyiptomban is írnak erről legalább időszámításunk előtt 1500-tól kezdődően.

A szex és a csók egyre gyakrabban fordult elő, ahogy az írás adminisztratív eszközből a történetek elmesélésének eszköze lett.

A kutatók megosztottak a csók eredetét illetően. Az egyik nézet szerint ez a szokás valószínűleg több millió évvel ezelőtt alakult ki, amikor az emlősök a megrágott ételt a szájukon át adták át utódaiknak – erről a Mult-kor.hu írt –, az antropológusok másik csoportja szerint azonban ösztönös a cselekedet. A dán kutató az utóbbiak táborát erősíti. Úgy véli, hogy a csók nem velünk született emberi viselkedés, hanem az egyre bonyolultabbá váló társadalmakban tanult magatartás. A több ezer éves szövegek és a legújabb kutatási adatok szerint az ősi emberi közösségek felében nem volt jelen ez a magatartás. Egyes antropológusok azonban azt állítják, hogy a csók belénk van kódolva – az emlősökre jellemző szájösszeérintésből fejlődhetett ki.

A csókolózást Európában a rómaiak terjesztették el. A birodalom lakói háromfajta csóktípust is ismertek: az arcra adott osculum a baráti közeledést jelezte, a basium esetében már az ajkakat érintették össze, a savium pedig a csók legszenvedélyesebb formája volt. Az esküvői csók szokása is a római időkre vezethető vissza. A hagyomány szerint a párok házassági szándék bejelentésekor szenvedélyes csókot váltottak.

Csók a mozivásznon és a kertmoziban

A filmben látunk időskori szerelmet, középkorú párt, fiatal felnőttek kapcsolatait, kamaszok fellángolását, és még a kisiskolások érzelmi ügyeibe is beleláthatunk Gary Marshall alkotásában.

Számos bizonyíték arra utal, hogy a csók szerepet játszott a betegségek terjedésében az emberi történelem során. Egyes emberi maradványokban a Herpes simplex vírus (HSV–1) és az Epstein–Barr-vírus (más néven csókbetegség vagy mirigyláz) nyomait találták meg, amelyek nyállal terjednek. A HSV–1 előfordulási aránya a bronzkorban megnőtt, valószínűleg az egyre gyakoribb csókolózás miatt.

– Mindannyiunk szájában nyolcszáz-kilencszáz különböző típusú mikroba él – mondta a Dw.com-nak Thuy Do, a brit Leedsi Egyetem szájhigiénés mikrobiológusa, aki szerint nem meglepő, hogy a csók a betegségek közvetítője. A csókolózó partnerek sok nyálat és mindenféle mikrobát cserélnek. Fennáll a betegségek átvitelének veszélye, ha olyan vírusok vándorolnak, mint a hepatitis és a HSV–1.

Azonban a mikrobacsere előnnyel is járhat. A csók fontos eszköze lehet az egészséges mikrobadiverzitás fenntartásának azáltal, hogy partnereinkkel mikrobákat cserélünk. Egyes baktériumfajok, például a Streptococcus salivarius segíthetnek a gyulladás csökkentésében. Azok az emberek, akiknek a szájában sok az egészséget segítő baktériumfajok száma, általában egészségesebbek. A mikrobiológus úgy gondolja, hogy a száj az egész test kapuja. Ezen szerepe miatt kapcsolatban áll a bélbaktériumokkal, azokon keresztül az egész szervezetünkkel.

Hong Kong Daily Life
Csók koronavírus idején. Hongkong-i pillanatfelvétel (Fotó: Europress/AFP/Vernon Yuen)

Több szakember azt vallja, hogy a csók egy módja annak, hogy kipróbáljuk a potenciális társunkat. Felmérjük a partner genetikáját, általános egészségi állapotát a nyálból vett biológiai jelzések segítségével. Ha a nyál pozitív üzenetet közvetít, a partnerek továbbléphetnek. A nyelv és az ajkak érintése ősi, az egész testre kiterjedő reakciót vált ki. Az agy öröm- és jutalmazási központjai aktivizálódnak, majd olyan hormonok szabadulnak fel, mint az oxitocin, a dopamin és a szerotonin. A bőr kipirul, a pulzus felgyorsul, a pupillák kitágulnak. A többi magától értetődő.

Borítókép: Auguste Rodin világhírű alkotása, A csók (Fotó: Europress/AFP/Takahiro Yamamoto)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.