Kevés gyümölcs van, ami macerásabb a dinnyénél.
Mondjuk a ribizli macerásabb, merthogy csak úgy, magában is elég nehéz megenni, de csak úgy, magában irgalmatlan savanyú is, ezért le kell pucolni, hogy aztán porcukrozható legyen, és ribizlit lepucolni nem egy szapora és sikerélményekben gazdag elfoglaltság.
Aztán a gránátalma is macerás, aki próbálta már a gránátalmából kicsempészni a kicsike, vörös bogyóit, az tudja, miről beszélek. Egy jól sikerült gránátalma-pucolás után esélyes a konyha újrafestése, ám ha az ember rukkolával keveri salátába és feladja a vendégeknek, az elismerő pillantások és csettingetések még egy meszelést is megérnek.

Aztán ott van még, amikor Rezeda Kázmér drága asszonya, aki szegedi illetőségű, azt mondja egy délután, teljesen váratlanul, hogy „ma ettem végre büszkét”. Rezeda Kázmér, aki amúgy is fáradtan ért haza, kissé összezavarodott, hogy a büszke melléknév tárgyragot kapott, mert olyat még csak el tudott képzelni, hogy valaki büszkén eszik, ilyen módhatározósan ő is szokta enni a saját főztjét, de hogy lehet büszkét enni? Hangot is adott értetlenkedésének, mire azt a választ kapta, hogy „jaj, nem igaz, hogy nem érted, hát köszmétét ettem”, s mivel nem gyúlt értelem szegény Rezeda Kázmér szemében, végre kiderült, az egresről van szó.
Na, hát az egres ezért macerás.
S ebben nagyon hasonlatos a kakihoz. Mert lássuk be, kakit enni is elég macerás, de mielőtt bárki valami rosszra gondolna, gyorsan tisztázzuk, hogy a khakiról van szó. Ám ekkor még mindig sokan értetlenkedhetnek, miszerint miért enne valaki katonai egyenruhát, megfogalmazhatjuk mondandónkat úgy is, hogy ettünk licsiparadicsomot, datolyaszilvát, persimmont, sharonfruitot, hurmát, kákót, kakiszilvát (ez nem keverendő össze a fosószilvával!) vagy aralukot, bár azt hiszem, édeskevesünket kergették gyerekkorában az asztal körül azzal, hogy
edd meg azonnal a finom persimmonodat!
Szóval van macera elég.
De hogy a dinnye macerás, az is biztos.
És azt is szögezzük le az elején, hogy teljesen különböző macerák illetik a sárga- meg a görögdinnyét.
A sárgadinnye méretével nincsen baj, ami azt jelenti, hogy belefér a hűtőbe. Sárgadinnye esetében a macera fő csapásiránya a szag. Ugyanis a megfelelő hőmérsékletűre lehűlt sárgadinnyét az ember kettévágja, majd egy kanállal kivájja a szottyos-szálas-magos közepit. És az amatőrök ott követik el az első hibát, hogy ezt a vájadékot, ezt a kaparékot csak úgy a szemetesbe teszik.