Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ezért nem működik a fukusimai atombalesetről szóló sorozat

A nagy sikerű, Csernobilról szóló tévésorozat után elkészült a fukusimai reaktorbalesetet feldolgozó A következő napok című széria. Az új produkciót talán épp a Csernobil sikere ásta alá: túl gyorsan forgatták le, valamint nem telt el elég idő a japánokat és az egész világot megrázó esemény óta.

2023. 09. 22. 21:01
fukusima sorozat netflix
Fukusima, 2023. augusztus 24. Sugárszennyezett hûtõvíz tárolására alkalmas tartályok sorakoznak a Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCH) által üzemeltetett, a 2011-es földrengést követõ szökõárban megsérült fukusimai Daiicsi atomerõmû területén 2023. augusztus 24-én. Japán ezen a napon megkezdte az atomerõmû tisztított hûtõvizének a Csendes-óceánba engedését a helyi halászok és szomszédos országok tiltakozása ellenére. A hûtõvíz óceánba engedésének tervét két éve fogadta el a japán kormány, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pedig júliusban hagyta jóvá az elképzelést, és kimondta, a víz kibocsátása nem jelent veszélyt az emberekre vagy a környezetre. MTI/AP/Kyodo News Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az Airport-filmek és az uruguayi rögbicsapat 1972-es lezuhanását feldolgozó mozik már a hetvenes évektől sikeresek, a katasztrófafilmek igaz reneszánszát az Y2K (világszintű számítástechnikai összeomlás az ezredfordulón) okozta rettegés hozta el. A Titanic, a Viharzóna, A lehetetlen vagy A mélytengeri pokol ma a streaming szolgáltatók biztos oszlopai, akárcsak a fikciós katasztrófadrámák, mint az Armageddon, a Deep Impact vagy a Holnapután.

fukusima sorozat netflix
A valóság a Fukusimáról készült neflixes sorozat mögött: a sugárszennyezett víz szállításához szükséges szivattyúk Futabában (Fotó: MTI/EPA/Eugene Hoshiko)

A 2019-es Csernobil új lendületet adott a műfajnak, mivel az emberiség mindennapjait érintő problémát vázolt: az atomenergiába vetett bizalmat és ennek megingását, mivel az emberi butaságot tette meg a sorozat igazi antagonistájává. Ezt a mintát követi A következő napok is, amely a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa miértjeire keresi a választ, azonban máshogy, mint az HBO sorozata teszi.

A Csernobil számos (valós személyeken alapuló) karaktert mozgat, Valerij Alekszejevics Legaszovot, a vizsgálóbizottság vezetőjét emelve ki. Legaszov feljegyzései és hangfelvételei pontosan azokat a körülményeket tárják fel, amelyeket a Szovjetunió vezetése igyekezett eltitkolni: egy tervezési hibát az erőművekben, amelyet ki lehetett volna küszöbölni, ha a szakértők véleményét figyelembe veszik. A korrekció nem történt meg, és a hibáról sem tájékoztatták a dolgozókat, így az elhallgatások időzített bombaként ketyegtek a Szovjetunió erőműveiben. 

A Csernobil sikerét a személyes történetek adják: látunk emberi szenvedést, a toxikus sugárzás okozta borzalmakat. Az alkotók kreatív szabadságát a baleset óta eltelt bő harminc év és a szovjet hatalom elhallgatásai szavatolták.

fukusima sorozat netflix
A csernobili katasztrófát felidéző, fikcióval átszőtt sorozat nagy siker volt az HBO-n (Fotó: HBO Max)

A következő napok az a Netflixen megtekinthető japán produkció, amely egy mindössze tizenkét éve történt katasztrófát mutat be. A fukusimai szerencsétlenség kiváltója a tóhokui földrengés és az azt követő cunami volt, amely súlyos nukleáris üzemzavarokat és baleseteket okozott az erőmű területén. A földrengést követő napokban a helyzet gyorsan romlott, három reaktorban történt teljes zónaolvadás, négy reaktorblokk szerkezetileg károsodott. Az erőműből nagy mennyiségben jutottak ki radioaktív anyagok, amelyek több tíz kilométeres körzetben szennyeztek. A helyzet eszkalálódásáért emberi felelőtlenség okolható. Az erőművet üzemeltető Tokiói Elektromosenergia-szolgáltató Vállalat vezetősége és az állami ellenőrző hatóság lebecsülte a kockázatokat, emiatt nem tett meg alapvető biztonsági intézkedéseket – derült ki a katasztrófa utáni évben a független vizsgálóbizottság hivatalos jelentéséből.
 

fukusima sorozat netflix
A fukusimai atombalesetről szóló netflixes sorozat plakátja megtévesztő: látszólag az embereket állítja középpontba, ám ezekről az alakokról nem tudunk meg semmit (Fotó: Netflix)

A japánok mindennél jobban tisztelik az időseket, a hierarchiát és a hőseiket. Ez a tekintélyelvűség nemcsak a fukusimai katasztrófát eszkalálta, de talán a sorozat hiányosságai is erre a japán vonásra vezethetők vissza. 

A karakterek fekete-fehér jellemek, hősök és hősies áldozatok. Alig tudunk meg bármi érdekeset a főszereplőnek tekinthető erőművezetőről, aki igyekszik menteni a menthetőt. A másik személyesebb cselekményszál az egyik cunamiban eltűnt fiatal dolgozó családjáról szól, akik sokáig távolról aggódnak fiuk után. Mindennapi életükbe, a gyásszal való megküzdésükbe nyerünk betekintést. Az egész ország zavarodottságának, félelmének megtestesítői ők, azonban mélyebben őket sem ismerjük meg.
A sorozat tehát elbukik a személyesség hiányán, azon, hogy nehéz együttérezni a karakterekkel. A japánok addig ütötték a vasat A következő napokkal, amíg még meleg volt, és ezzel követték el a hibát.

Borítókép: Sugárszennyezett hűtővíz tárolására alkalmas tartályok (Fotó: MTI/AP/Kyodo News)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.