Villámgyors lerészegedéssel kísérleteznek a fiatalok

Minden fiatal életében van egy olyan időszak, amikor első a szórakozás, a felhőtlen bulizás. Szilveszter a tizenéveseknél a bulik bulija: azzal indulnak el otthonról, hogy ezen az estén nincs határ. A szorongás okozta rohamivás azonban komoly egészségügyi kockázatokat rejt.

2023. 12. 29. 12:00
New Year celebrations on Copacabana beach
In the heat of the night revealers on Copacabana beach celebrate the dawn of a New Year with a displays of fireworks, champagne, music and dance, Rio de Janeiro. (Photo by Christopher Pillitz/Getty Images) Fotó: Christopher Pillitz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alkoholfogyasztás Magyarországon a társasági élet meghatározó eleme. Így ünneplünk házasságkötéskor, a születésnapokon vagy a baráti találkozókkor. Tavaly szilveszterkor az Országos Mentőszolgálat közlése szerint 181 embert kellett részegség, illetve alkoholmérgezés miatt kórházba szállítani, köztük 27 kiskorút. A legnagyobb detoxikálóba, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központba több mint harminc embert vittek be, egyeseket csak könnyebb mérgezéssel, másokat intenzív ellátásra. Bulihelyszínként hatalmas kínálatból választhatnak a fiatalok, hiszen egyre több vendéglátóhely és romkocsma szolgál ki tinédzsereket is. A tömeg, az alkohol, a hazaút és az esetleges bűncselekmények kockázatossá teszik az év utolsó nagy partiját.

Japanese Traditional Namahage Festival
Japánban hagyományőrzéssel ünneplik az újévet. Fotó: Satoshi Takahashi

Kutatások szerint a fiatalok egyre később járnak bulizni. Este nyolc óra előtt nagyon kevesen indulnak útnak, többségük jóval éjfél után, többnyire négy és hat óra között ér haza. Nagy divat az „alapozás”, azaz sokan már otthon vagy az utcán isznak, sőt egy részük az árak miatt a szórakozóhelyen nem is fogyaszt alkoholt, inkább viszi magával az italát. A koronavírus nyomán az úgynevezett binge drinking, vagyis az expressz lerészegedés kezdett terjedni. Az illető ilyenkor két óra leforgása alatt nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt el, nőknél ez minimum négyegységnyi, férfiaknál minimum ötegységnyi alkohol. Egy egység Magyarországon tíz grammnak felel meg. A vér alkoholkoncentrátuma hirtelen megnő, a máj viszont egy egység alkoholt – egyéntől függően – egy–három óra alatt tud feldolgozni, a fennmaradó mennyiség mindaddig a véráramban kering, amíg lebontásra nem kerül.

A hasonló alkoholizálás a 2010-es évek elején egyfajta egyetemista kihívásként terjedt a fiatalok között, például az olasz egyetemisták harmada vallotta magát rohamivónak, aki egy buli alatt képes ájulásig inni magát. 

A nem kívánt terhességek és a teljes filmszakadás okozta más problémák miatt a szokás a következő években megkopott. A pandémia okozta depresszió miatt azonban újra elterjedt, és mai napig divatos, főként a tinédzserek és a fiatal felnőttek között, akik egyébként többnyire nem isznak minden nap. Nemzetközi tanulmányok szerint minden hatodik érintett csak havonta négyszer nyúl a pohárért. Azonban már egyetlen binge drinking epizód is veszélyes: a hasnyálmirigy, a máj és a gyomor akut irritációját, gyulladását idézheti elő, és hatással van a bélflórára is.

Szintén kutatások bizonyítják, hogy a túlzott alkoholfogyasztás és a depresszió között szoros kapcsolat áll fenn. Fokozott szorongás lép fel másnap. Az eleve levert, szomorú vagy depresszióra hajlamos személyiség esetén az ivás még rosszabbá teheti a helyzetet. Zacher Gábor toxikológus is felveti, hogy nehezen érthető, miért fordulnak a rohamiváshoz a fiatalok, hiszen jól akarják érezni magukat a buliban, ismerkednének, beszélgetnének, ám a binge drinking esetén az ember fél óra múlva azt sem tudja, hol van, rosszabb esetben a sarokban fekszik, miután összehányta magát. Esetleges jóakarók ilyenkor készített felvételei pedig örökre felkerülnek az internetre.

Felnőttként úgy gondoljuk, tudni kell nemet mondani. Viszont a fiatalnak pillanatok alatt árt az alkohol. A 16–17 évesek alkoholtoleranciája nagyon más, mint a komoly gyakorlattal rendelkező felnőtteké. Nem rutinos ivók, lehet, hogy egész nap nem ettek, üres gyomorra megisznak három pálinkát, egy kis sört, majd rosszul is vannak. Senki nem magyarázza el nekik, hogyan igyanak. Ráadásul a fiatalok ötven százaléka szorong az iskolától, a továbbtanulástól, a járványtól, a háborútól, a megélhetéstől, ezért is nyúl az italhoz. Érdekes továbbá, mennyire másképp kezeljük a részeg fiatal fiúkat, mint a fiatal lányokat. A fiún nevetünk, a lányt viszont mélyen elítéljük. A másnaposság pedig sokkal rosszabb, mint a részegség. Szilveszterkor szinte társadalmi elvárás a bulizás, így a helyzet fokozottabban jelenik meg. Ott kell lenni, jól kell érezni magunkat

 – mondja el Zacher Gábor.

A szülő felelőssége a példamutatás, mivel a gyerekek a felelős és tudatos szórakozás alapjait otthon szerzik meg, a látott szemléletet viszik tovább. Selmeczi Péter pszichológus szerint minden családban beszélni kellene arról, milyen italhoz nyúljanak a gyerekek, hogyan kell például bort inni. A részegség legjobb megelőzése például az éhgyomri alkoholfogyasztás kerülése, illetve az ivást kísérő étkezés és vízfogyasztás. Így kézen fogva lehet bevezetni a fiatalokat a kulturált alkoholfogyasztásba. A túlzott ivás oka tinédzserként a serdülőkori, belülről feszítő, felgyülemlett gondolatok, amelyeket az alkohol felszínre hoz, és rövid ideig segít is rajtuk, ám a történet vége a megbánás. Egy-egy eset még nem probléma, ám az ebből való tanulás hiánya már igen, mert az egy másik pszichológiai kórképet mutat.

Szakértők figyelmeztetnek, hogy az alkoholizmus egyértelműen káros, hiába tűnik stresszoldó hatásúnak.

Ugyanúgy elszigeteli egymástól az embereket, mint az internetre kötött világ. Mindkettő hiába közösségi tevékenység is, eredményük valójában az elkerülni vágyott egyedüllét.

 

Borítókép: Koccintás szilveszterkor Rio de Janeiro Copacabana városrészében (Fotó: Getty Images)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.