A magyar vendéglátás megújulásának kezdeteit keresve aligha tagadhatja bárki, hogy a folyamat origója Molnár B. Tamás és Bittera Dóra bő húsz éve, 2003 márciusában indult, hét éven keresztül a Magyar Nemzetben megjelenő cikksorozata volt, amelyben a szerzőpáros szembesítette a szakmát és az olvasóközönséget a magyar vendéglátás akkori siralmas állapotával. Ezt követte másfél évvel később a Magyar Gasztronómiai Egyesület megalakulása, majd 2007-ben a Kulináris charta kibocsátása.
Néhány év kellett még, és beért a vetés.
Megindult a Hagyomány és evolúció szakácsverseny, valamint a Czifray-mesterkurzus, megjelent az első nemzetközi mércével mérő étteremkalauz, az Alexandra, amelyből 2012-ben kinőtt a hat évvel később sajnos megszűnt magyar Gault Millau-kiadvány. 2010-től egyre gyarapodtak a Michelin-csillagos éttermeink, a Lövőház utcából a Millenárisba költöző Gourmet fesztivál a csúcséttermek éves seregszemléjeként kezdte betölteni funkcióját. Magyarország rendszeres részvevője lett a Bocuse D’Or szakácsversenynek szép eredményekkel, a magyar csapat Széll Tamás vezetésével megnyerte 2016-ban az európai döntőt, Dalnoki Bencével az élen tavaly bronzérmes lett a világdöntőn. 2022-től a Dining Guide mellett a Michelin-kalauz is rangsorolja a magyar éttermeket, tesztelve immár a vidéket is. (Eddig csak Budapest került be a gumigyár Main Cities of Europe kalauzába.)
Időközben az erdélyi nagyvárosokban is ugrásszerűen fejlődött a vendéglátás élvonala.
Míg másfél évtizede nem akadt összesen tíz figyelemre méltó, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő étterem a tágan értelmezett Erdélyben, mára nagyvárosonként találunk ennyit, legyen szó Kolozsvárról, Temesvárról, Brassóról, Nagyváradról vagy Nagyszebenről.
A folyamat itt szélesebb szakmai összefogás, MGE-zsánerű szerveződések nélkül zajlott le. A nagyjából tízéves lemaradás ledolgozását jelezte, hogy 2018-ban megjelent a román Gault Millau-kalauz. Érdekes adalék, hogy ebben az erdélyi nagyvárosok éttermein kívül csak bukarestiek kaptak helyet. Egy évvel később, a 2019-es, második kiadásban már szerepeltek bákói, konstancai, krajovai, jászvásári, galaci, pitesti-i, ploiesti-i éttermek is. Azóta újabb kiadás nem látott napvilágot, a kalauz Facebook-oldala hírt ad ugyan a csúcsgasztronómia világában történtekről, de újabb tesztek nem jelennek meg sem ott, sem a hivatalos honlapon.