Ötéves a vörös kommün bukása

A szocialista sajtó védelmébe veszi a kommunista diktatúrát megszűnésének ötödik évfordulóján. Meghosszabbítja a bíróság egy Szovjet­unióból küldött ügynök vizsgálati fogságát és további nyomozást rendel el. Klebelsberg Kunó kultuszminiszter lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy a tankötelezettséget hatról nyolc évre emelhessék. Megemlékeznek Türr István tábornok, az olasz függetlenségi harc hőse születésének századik évfordulójáról.

2024. 08. 06. 5:10
Budapest, 2015. március 29. Kun Béla emlékmûve. Varga Imre szobrászmûvész 1986-ban készült alkotása, amely az I. kerületi Vérmezõ parkban volt felállítva, a Memento Parkban, más néven Szoborpark Múzeumban. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget. Fotó: Faludi Imre
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kommün bukásának ötödik évfordulójáról emlékezik meg augusztus elsején a 8 Órai Ujság A szovjet hívei címmel. Azt írják: „Most öt esztendeje omlott össze Kun Béláék tanácskormánya közel öt hónapi rémuralom után, mely betetőzte az őszirózsás forradalom pusztításait. A gyásznak ez évfordulóján borzongva száll vissza az emlékezet e rémuralom szörnyű napjaira, szemünk előtt elvonulnak az áldozatok véres árnyai, minden rémség és minden dúlás, a szörnyű sebek, melyeket az elmúlt öt esztendő sem tudott begyógyítani a nemzet testén”. Szerintük éppen azok akadályozzák a feledést, „akiknek leginkább érdekükben állna, hogy elfelejtkezzünk bűneikről.” Kiderül: a Népszaváról van szó, amely „ugyanazokat a hangjait üti meg, amelyekkel a háború utolsó fázisában fűtötte a tömegek szenvedélyét”. 

A szocialista napilap ugyanis olyanokat ír: 

A történelem legnagyobb hitványsága, hogy a jelenleg uralmon levő földbirtokos osztály életének a megmentését a Károlyi ellen való gyalázkodással fizeti meg.” Felteszi a 8 Órai Ujság a kérdést: „hát nem tanultak semmit, nem okultak a szörnyű kártevésen, melyet kitartó izgatásuk okozott az őszirózsás forradalom, majd a bolsevizmus ránk zúdulásával? Vagy azt hiszik, hogy Buchinger, Böhm, Garbai, Kunfi és a többi népbiztos glorifikálásával, mint ahogy a Népszava mai cikke teszi, újból meg lehet vetni annak a propagandának az alapjait, melyet egyszer már oly sikerrel vetett meg, hogy még ma is sínyli az ország? Nem.

A 8 Órai Ujság úgy értékel: minden igyekezetük kárba vész, nem utolsósorban éppen a munkásság józanságán.

Elrendeli a bíró Pogonyi Antal kommunista agitátor, Kun Béla összekötője ellen a vizsgálati fogság meghosszabbítását és a további nyomozást. Mint a 8 Órai Ujság augusztus 6-án beszámol róla: „Súlyosan terhelő adatok vannak ugyanis a hatóságok birtokában, amelyek azt igazolják, hogy Pogonyi tevékeny részt vett Oroszországban az ottani kommunista mozgalmakban”. Cáfolják Pogonyinak azt a védekezését, „hogy őt pusztán régi ismeretség fűzte Kun Bélához, s titkárnőjéhez anélkül, hogy velük politikai kérdésekben bármiféle megbeszéléseket folytatott volna.” 

Bizonyítékaik vannak, hogy „Pogonyi már 1920-ban az egyik orosz brigád élén állott, amelynek az volt a feladata, hogy az orosz nyelven megjelent kommunista lapokat idegen nyelvre, főképpen magyar nyelvre fordítsák le és azokat terjesszék a hadifoglyok, s így a magyar hadifoglyok között is”. Fontos feladatokkal bízza meg a szovjet vezetés, Bécsbe, majd Berlinbe küldik, ahol „az volt a feladata, hogy a külföldön megszervezett kommunista pártok keretein belül tevékenykedjen”. 1922 márciusában Magyarországra küldik, Egerben végez újságíróként agitációs munkát letartóztatásáig. 

A vizsgálóbíró végzésében rámutat a Pogonyi-féle akciók veszélyeire: szerinte Szovjet-Oroszországot „semmi sem gátolja abban, hogy egy ilyen hatalmas propaganda előkészítése után igyekezzék a bolsevizmust újra hatalomra juttatni”.

Klebelsberg Kunó kultuszminiszter az új középiskolákról és a népiskolai reformról nyilatkozik az augusztus 8-i Budapesti Hírlap szerint. Elmondja: csak óvatos lépést tehet az ország anyagi lehetőségei miatt a nyolc osztályos elemi iskola felé. Most a javaslat „megadná a jogot a községeknek, ide értve a városokat is, hogy önkormányzati hatáskörükben, vagyis ott, ahol a többség azt jónak látja, a mindennapi tankötelezettséget hat évről nyolc évre emelhessék föl”.

Türr István tábornok, az olasz függetlenségi harc hőse születésének századik évfordulójáról emlékezik meg a Pesti Hírlap augusztus 10-én. „Ma, vasárnap olyan évfordulót ünneplünk, amelynek a megszentelésében egybeforr a magyar nemzet és az olasz nép legszentebb érzése. […] Ha az olasz–magyar rokonszenv olyan történelmi valóság lett, amelynek nem tudott megártani sem a bécsi politika, sem a világháború, ebben fő része van neki, az egyszerű bajai fiúnak, aki most száz esztendővel ezelőtt született.” Kiemelik: „Magát Garibaldit kivéve nem volt ünnepeltebb ember Olaszországban Türr Istvánnál. Viktor Emánuel király nemcsak tábornokká nevezte ki, hanem főhadsegéddé tette saját személye mellett.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.