Elkésett kiugrás: őrlődő hadosztály a Horthy-proklamáció idején

Horthy Miklós kormányzó hozzájárulásával már 1944 júniusában megszületett a szándék, hogy föl kell állítani egy hadosztályt a világháborús kiugrás támogatásához. Ennek vezetőjévé vitéz Szügyi Zoltánt tették meg. A kiugrás nem sikerült, október 15-én Szálasi Ferenc hatalomátvételével kezdetét vette a nyilasuralom. Mindennek most van a 80. évfordulója.

2024. 10. 15. 5:10
Hagyományőrzők megelevenítik a Szent László Hadosztályt. Forrás: Honvéd Hagyományőrző Egyesület
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1944. március 19-ét követően Magyarország irányítása német kézbe került; a megszállás váratlanul érte a magyar vezetést. Ennek ellenére utóbbi még nem veszítette el teljesen cselekvőképességét, maradt mozgástere. A németekkel szövetséges államok kiugrássorozata – kezdve Olaszországgal (1943) – és a megállíthatatlan Vörös Hadsereg tudatában Horthy Miklósnak nem maradt más választása, mint megkísérelni a háborúból való kiválást, amit azonban egyre halogatott. Románia a németeket valósággal sokkoló kiugrása után nem sok idő és indok maradt, hogy Magyarország ne próbálkozzon hasonlóval, főleg Bulgária (szeptember 8.) és a finnek (szeptember 19.) kiválását követően. Eközben titkos tárgyalások zajlottak Moszkvában és az angolokkal is, akik egyértelművé tették, a kiugrással a szovjetekhez kell fordulni, mert hazánkat a keleti érdekszférába sorolták. Ekkortájt rendelik föl Budapestre vitéz Szügyi Zoltánt, a Kárpátokban harcoló pápai ejtőernyősök ezredesét, hogy Vörös János vezérkari főnök közölje vele az új hadosztály tervét, amelynek vezetőjévé őt szemelték ki. 

Szügyi Zoltán. Forrás: vitezirend.hu

 

Horthy Moszkvához fordul 

Horthy visszaemlékezéseiben elismeri: „a végső, döntő lépéstől még húzódtam”, de végül Moszkvához fordul a fegyverszünet ügyével. A szovjetek október 16-ában szabták meg a határidőt. A kormányzó késlekedését a magyar tábornoki kar megbízhatatlansága is okozta: 60-70 százalékukat a német beállítottságúak tették ki Vörös szerint. A németek ébersége miatt a kiugrás kulcsemberét, Bakay Szilárd altábornagyot október 10-én, majd a kormányzó kisebbik fiát, Miklóst október 15-én Gestapo-ügynökök rabolták el, így zsarolva meg Horthyt, aki ezért a fegyverszünet bejelentését előkészületek nélkül, sietve tette meg. A helyzeten segíteni már nem lehet, amikor október 12-én megszületik Csatay Lajos honvédelmi miniszter rendelete egy új elitegység, a Szent László Hadosztály felállításáról. Szügyi október 14-én ér a budai Várba, ahol viszont hiába keresi Vöröst, nem találja. Szügyi később így emlékezik: „A vezérkari főnökhöz beosztott urak között szokatlan idegességet tapasztaltam, senki sem ért rá velem bővebben foglalkozni, a kérésemre, hogy tájékoztassanak a helyzetről, azt válaszolták, hogy nem tudnak semmit.” Szügyi még aznap a józsefvárosi pályaudvarra megy, ahová ezredének az este folyamán be kellett érkeznie, de a németek letiltottak minden magyar szállítmányt Pest felé. Mivel Bakay altábornagynál volt a kiugrási terv teljes dokumentációja, a németek pontosan tudták, kiket, mely egységeket kell kiiktatni. Szügyi később szovjet fogságban találkozik Bakayval, akitől – későbbi, népbírósági vallomása szerint – megtudta, a 

fegyverletételre vonatkozólag minden haditerv nála volt és emiatt volt a teljes zűrzavar akkor, amikor a Gestapo Bakayt lefogta. Felfogásom szerint az volt a hiba, hogy a háborúból való kilépéssel kapcsolatos haditerveket Bakayn kívül senki sem tudta, ez okozta Bakay lefogása után fellépő teljes zűrzavart, és ennek volt köszönhető, hogy a németek meg tudták szállni Budapestet, és Szálasi Ferencék uralomra léptek.

A németek lépéselőnyének eredménye az is: a pápai ejtőernyősök vonatait Hatvanban félreállították. Szügyi hiába próbálta a pályaudvar parancsnokságánál sürgetni ezredének érkezését, ott tehetetlenek voltak a német utasításokkal szemben. 

Proklamáció és nyilaspuccs 

Másnap, október 15-én Aggteleky Béla altábornaggyal egyszer csak a szomszédos szobából hallották a rádión, ahogy a kormányzó beolvassa a fegyverszüneti proklamációt, amelyet „meglepődve mindenki halálos csöndben hallgatott”. Szügyi újra a pályaudvarra menet látta, hogy a német csapatok mindenütt felvonulnak, tehát bármi is volt készülőben, már elkéstek. A pályaudvarra közben beérkezett az ejtőernyősök első vonata, de a kirakodását a németek megakadályozták. Csak késő délután engedték meg, hogy az ezred beérkezett részei szoros felügyelet mellett elfoglalják kijelölt szállásukat a Károly király laktanyában (az ÁVH-s időkben ez lesz a dél-budai internálótábor). A nyilaspuccs szinte zökkenőmentesen zajlik le, a kiugrási tervbe beavatott tiszteket, így Aggteleky altábornagyot is rögtön őrizetbe veszik.

Szügyi nem tette le az esküt Szálasira, mivel a „nemzetvezető” hatalomra jutását alkotmányellenesnek tartotta, és azt parancsára megtagadták a Szent László Hadosztályhoz tartozó tisztek is. Mivel a fegyverletételt nem sikerült végrehajtani a Szálasi-puccs miatt, nem adta meg magát az oroszoknak. Szerinte a háborút a németek elveszítik, de 

az eskümben foglalt kötelezettségeim alapján kötelességemnek éreztem, hogy harcoljak mindaddig, amíg az országnak van vezetése.

Végjáték 

De miért maradt fegyverben a magyar honvédség 1944. október 15-e után? Határozottan állítható, hogy ezt nem a nyilasokkal együttérezve tette, nem lett párthadsereg. A legegyszerűbb válasz: a tisztikart a haza védelmére nevelték, erre esküdtek föl, ami nagyon erős kötőerő volt akkoriban, másrészt a katonaszökevényekre különítmények vadásztak. Ezen kívül pedig ezzel ellentétes értelmű konkrét utasítást Horthytól nem kaptak. A proklamáció csak a fegyverszünet kéréséről szólt. Horthy lefogásával a Magyar Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottság (MNFFB) árnyékszervezet lépett előtérbe, amely Szálasiék háta mögött próbált tenni az ország érdekében. Az MNFFB képviselője, báró Aczél Ede a kormányzó lefogása után Budapesten keresi föl Szügyit, hogy együttműködésre kérje. Ekkor állapodnak meg: a Szent László Hadosztályt megpróbálják nyugatra juttatni, hogy ott majd a menekült magyarság védelmében használhassák. A hadosztály súlyos elhárító harcokat folytat Pest környékén, majd a Dunántúlon folytatott harcai után egyetlen jól szervezett magyar katonai alakulatként érkezik Ausztriába. Két további hadosztály maradványaival (összesen: 13 ezer fő) 1945. május 12-én adja meg magát az angol 46. hadosztálynak. Az angoloknak imponált fegyelmezettségük, ezért megkülönböztetett módon bánnak velük. 

A magyar kiugrásra csak akkor lehetett volna esély, ha teljesen váratlanul éri a németeket. Viszont lehetetlenné tette, hogy a németek már három-négy ilyen eseményt éltek át, és az adott helyzetben a fél Gestapo jelen volt Budapesten. Ráadásul a Szent László Hadosztály magját jelentő ejtőernyősök még a fővárosba tartó vonaton ültek a proklamáció elhangzásakor.

Vöröst pedig a németek a Várban elszigetelték, nehogy rendelkezni tudjon. Feltételezhető, hogy Horthy – ismerve a németeket – maga sem hitt a kiugrásban. A proklamáció így segélykiáltás lehetett a szovjetek és a szövetségesek felé. Szügyit koncepciós perben a Népbíróság 1949-ben életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte, de semmit nem tudtak rábizonyítani, egyszerűen féltek a nagy tekintélyű tábornoktól. Büntetését 1956 júliusában feltételesen félbeszakították, november 1-jén szabadult. Hátralevő életében csak kétkezi munkát végezhetett, miközben tüdőbeteg volt. A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa 1957-ben kegyelmet adott neki. 1967-ben Budapesten halt meg. A Legfelsőbb Bíróság 1994-ben felmentette a háborús bűnök vádja alól.

Borítókép: Hagyományőrzők megelevenítik a Szent László Hadosztályt. (Forrás: Honvéd Hagyományőrző Egyesület)   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.