időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Egy apró robot ültet magokat a sivatagban

Forrás: Híradó.hu
2022.01.14. 18:30 2022.01.14. 19:52
Egy apró robot ültet magokat a sivatagban

A gép tervezőjének célja, hogy sokkal zöldebb környezetet alakítson ki a sivatagos táj helyett az Egyesült Arab Emírségekben – írja a Híradó.hu.

Az A’seedbotot Mazyar Etehadi, a Dubaji Design és Innovációs Intézet hallgatója tervezte azzal a céllal, hogy oázissá alakítsa a kietlen sivatagos környezetet – írja a Yanko Design.

A robot önállóan közlekedik, és a felső felületére szerelt napelemekből nyeri az energiát.

A tagadhatatlanul erős Wall-E hangulatot idéző robot elsődleges feladata, hogy magokat ültessen a talaj nedvesebb részeire, ahol van esélye kicsírázni a növényeknek, ezzel pedig segítsen a kopár föld megművelésében.

Az előlapon található két ultrahang-érzékelő segítségével a robot felméri az előtte lévő terepet, míg a mozgatható kis fejecske segítségével különböző irányokba nézhet a megfelelő út kiválasztásához – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Miután eldöntötte, milyen irányba szeretne tovább haladni, a lapát alakú lábak segítik az A’seedbotot, hogy előrenyomja magát és még irányt is váltson.

Végül a robot vége a talajnak támaszkodik, és azonnal belenyomja a magokat a homokba ott, ahol a robot szükségesnek tartja.

Belső feldolgozó egysége segít a robotnak felmérni a terepet, kiválasztani a vetőmagok elültetési helyét, és néhány naponként felügyelni azokat, míg a tetején lévő napelemek segítik a robotot érzékelni, hogy milyen erős a nap sugárzása, miközben kényelmesen ellátják energiával is, amely a belső akkumulátorában tárolódik.

A robot napelemekkel van felszerelve, hogy nappal töltsön, éjszaka pedig navigáljon a terepen, azonosítsa a termékeny területeket, jelentést készítsen róluk a szenzoraiból és a navigációs rendszeréből nyert adatok alapján 

– nyilatkozta a tervező, Mazyar Etehadi.

A gép egyelőre még tesztfázisban van, vagyis csak néhány próbautat tett a homokban, de a jövőben a sivatagot járó robot, társaival együtt megvalósíthatja Etehadi elképzelését egy sivatagi zöldkörnyezet kialakításáról, amely teljes egészében a gépek tevékenységére lenne bízva, mivel az ültetés mellett a csírák állapotának ellenőrzését is a robotok végeznék.

Borítókép: Egy apró robot ültet magokat a sivatagban  (Twitter.com/Yanko Design)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.