A régi magyar Torockó

A múlt század fordulóján jelent meg ez a képeslap a világhíres torockói magyar népviseletről.

BALÁZS D. ATTILA
2022. 06. 01. 8:00
„Üdvözlet Toroczkóról. Toroczkói népviselet.” Wernes István torockói kiadása. (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)
„Üdvözlet Toroczkóról. Toroczkói népviselet.” Wernes István torockói kiadása. (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye) Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt század fordulóján jelent meg ez a képeslap a világhíres torockói magyar népviseletről. Ez az a kor, amikor még nagyon messze, száz kilométerekre volt innen Oláhország. És ezt a tényt azoknak is üzenjük, akik rendre átfestik a román trikolór – néha felcserélt – színeire a Torockó fölé magasodó Székelykő csúcsjelző kövét. Azt, ami általában magyar nemzeti színekben pompázik Erdély közepén.

De hagyjuk hátra most a jelen provokációit, e régi lap ugyanis igen beszédes – legalábbis nekünk, magyaroknak. Hiszen a képen látható torockói család az egyik leggazdagabb és legváltozatosabb magyar népi öltözetet viseli, amelyhez hasonlót legfeljebb Kalotaszeg adott nekünk. A fotó maga megjelent a két világháború között az Erdélyi magyarság – Transylvanian Hungarians: Népművészet – Peasant Art című kiadványban is az alábbi leírással: „Menyecske főkötőben és fátyolban. Leány pártával. A háttérben menyecske bekötött fővel. A férfiak bőrmellesben, harisnyában és condrában, fejükön alacsony prémes báránybőr sapka.” E leírást persze igen részletesen, és bőven lehetne folytatni, hiszen a torockói népviseletnek könyvespolcnyi irodalma van. Külön tanulmányok születtek csak a lábbelikről.

A Torockó és környéke régi képeslapokon című kis albumom második kötetének írásakor sikerült kiderítenem, hogy e dokumentumértékű fotográfián Balogh Szabolcs torockói helytörténész, a legendás Forrás Borozó tulajdonosának ősei szerepelnek. Közülük is talán a leghíresebb a kép jobb szélén ülő bányagazda, Czupor Ferenc, aki egykor a torockói takarékpénztár igazgatója is volt.

A régi takarékpénztár épületében ma a Duna Televízió kulturális központja, a Duna-Ház található. Szemben vele pedig az 1938-ban odapottyantott ortodox templom töri meg Erdély legszebb falvának harmóniáját. A tájidegen épület nap mint nap jelzi, hogy Erdélyben már nem szabad tovább hátrálni egy tapodtat sem.

Az Időutazás a magyar múltba 96. részében az Időutazó gyűjteményének egyik legkülönlegesebb példányával ismerkedhet meg az olvasó.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: „Üdvözlet Toroczkóról. Toroczkói népviselet. Wernes István torockói kiadása (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.