időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo
A herpeszvírus genetikailag módosított formája új kezelési lehetőséggé válhat

Herpeszvírussal ölik a daganatot

Ötvös Zoltán
2022.09.27. 16:16 2022.09.27. 16:54
Herpeszvírussal ölik a daganatot

Egy genetikailag módosított herpeszvíruson alapuló kezelés ígéretesnek tűnik a rákos sejtek elpusztításában. A korai klinikai vizsgálatok eredményei szerint a herpeszvírus ezen változata érdemi eredményeket hozott az előrehaladott rákos megbetegedések kezelésében.

Hogyan segíthet a rák gyógyulásában a genetikailag módosított herpeszvírus?

A kutatók azt találták, hogy az RP2 – a herpes simplex vírus újonnan genetikailag módosított változata – előrehaladott rákos megbetegedésben szenvedő betegek egynegyedénél hatékonynak mutatkozott. 

A vizsgálatban részt vevők bőr-, nyelőcső-, valamint fej- és nyakdaganatban szenvedtek, esetükben kimerítették az egyéb kezelési lehetőségeket. 

Tanulmányunk azt mutatja, hogy a génmanipulált, rákölő vírus képes egy-két ütést bevinni a daganatoknak. Belülről közvetlenül elpusztítja a rákos sejteket, miközben az immunrendszert is mozgósítja ellenük

 – idézte a tanulmány vezetőjét, Kevin Harringtont, a londoni Rákkutató Intézet (The Institute of Cancer Research) professzorát az Euronews.com. 

Az intézet közleménye szerint ritkán látni ilyen jó válaszarányt a korai stádiumú klinikai vizsgálatok során, amelyek elsődleges célja a kezelés biztonságosságának tesztelése. Ez különösen akkor fontos, ha olyan előrehaladott állapotú rákos betegeket vonnak be, akiknél a hagyományos kezelések már nem működnek.

– Kezdeti eredményeink azt sugallják, hogy a herpeszvírus genetikailag módosított formája új kezelési lehetőséggé válhat egyes előrehaladott rákos megbetegedésekben szenvedő betegek számára – beleértve azokat is, akik nem reagáltak az immunterápiára – mondta Kevin Harrington, aki kíváncsi arra, hogy látják-e továbbra is az előnyöket, ha egyre több beteget kezelnek. 

Az előzetes eredményeket az Európai Orvosi Onkológiai Társaság 2022. szeptemberi párizsi kongresszusán (ESMO) mutatták be.

 Ígéretesnek tűnik a rákos sejtek elpusztításában egy genetikailag módosított herpeszvíruson alapuló kezelés. Az előrehaladott rákos megbetegedések kezelésében a herpeszvírus ezen változata érdemi eredményeket hozott. Fotó: Pexels

 

Mi a módosított herpeszvírus hatékonyságának kulcsa?

Mivel kezdeti eredményekről van szó, nem árt az óvatosság. Ugyancsak az ESMO kongresszuson – igaz, tizenöt évvel ezelőtt – álltak elő azzal az eredménnyel, hogy szintén genetikailag módosított herpeszvírus segítségével lehetőség van a rákos sejtek elpusztítására úgy, hogy közben az egészséges szövet sértetlenül marad. 

2007-ben a svájci Luganóban mutatták be az NV1020 elnevezésű vírussal kapcsolatos eredményeket. 

Az NV1020 a herpes simplex vírus módosított verziója. Genetikai átszabása annyiban változtatja meg a mikroorganizmust, hogy az csupán a rákos sejtekben sokszorozódik, megsemmisítve azokat, míg a normális sejteket békén hagyja. 

Axel Mescheder, a kutatócsoport vezetője – akit a Hvg.hu idézett akkor – egy előrehaladott stádiumú rákos beteg esetét írta le, akinél a daganat tíz átétet képzett a mája körül és négyet a tüdejében. 

Mikor alkalmazza az orvostudomány a módosított herpeszvírussal való kezelést?

A vírus négyhetes alkalmazását kétciklusú kemoterápia követte, hat hónappal a kezelés után a szűrővizsgálat azt mutatta, hogy a máj daganatai szinte teljesen eltűntek.

Az állatkísérletek után elvégzett humántesztek is bebizonyították, hogy a NV1020 hatékonyan öli meg a máj- és vastagbélrák sejtjeit, megakadályozva így annak elburjánzását.

A genetikailag módosított vírusról a következő egy-két évben még jelentek meg híradások, de azóta nem hallani arról, hogy bevezették volna a klinikumba. 

Az elképzelés, hogy rákos betegeket élő vírussal fecskendezzenek be, bizarrnak tűnhet, ám a kutatók úgy vélik, hogy a vírusok – amelyek a sejtölés szakértői – egy nap a rákot gyógyító arzenált gazdagítják majd.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.