Mennyi ideig élhetnek a kutyák demenciával?

Az életkor, a testmozgás és bizonyos egészségi állapotok egyaránt szerepet játszhatnak a kutyák demenciájának kockázatában – derült ki egy több mint 15 ezer kutyával végzett felmérésből. Az új kutatás szerint úgy tűnik, hogy a kutyák sok hasonlóságot mutatnak az emberekkel, ha demenciáról van szó. A tanulmány megállapította, hogy a tíz évnél idősebb kutyák esetében minden évben egyre nagyobb a kockázata a demencia kialakulásának. A kutatásból az is kiderült, hogy a demencia valószínűsége alacsonyabb azoknál a háziállatoknál, amelyek fizikailag aktívabbak, és magasabb azok esetében, amelyeknek a kórtörténetében szem- vagy fülproblémák szerepelnek.

Magyar Nemzet
Forrás: Gizmodo.com2022. 09. 05. 10:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dog Aging Project legújabb eredményei kiváló kezdeményezés egy átfogó világ kutyaegészségügyi tanulmány felállításához. A kutatás alapfeltevése, hogy több tízezer kutya tíz éven át tartó nyomon követésével remélhetőleg megtalálják azokat a tényezőket, amelyek a hosszú és egészséges életet eredményezhetik.

A demencia tünetei bármely életkorban felléphetnek, a hosszú élet továbbra is a demencia legnagyobb kockázati tényezője. Kutatások szerint ahogyan az embereknél, úgy a kutyáknál is nagyobb volt a demencia kockázata a neurológiai, fül- vagy szembetegség esetén. A kutyák és az emberi agy egészsége között  számos párhuzam található, így a házi kedvencek talán egy napon fontos mintaállatként szolgálhatnak az emberek öregedésének és demenciájának jobb megértéséhez, amely jelenleg sajnos mindkét fajnál kezelhetetlen. Fotó: Sóki Tamás

 

Melyek a kutyademencia tünetei? 

A kutyák demenciájának kialakulását vizsgáló új kutatásban a szerzők több mint 15 ezer kutya tulajdonosától 2019 végétől 2020-ig gyűjtött felmérési adatokat elemezték. A tulajdonosoknak kérdéseket tettek fel háziállatuk általános egészségi állapotáról és életmódjáról. A felmérésben megkérdezték az embereket, hogy észlelték-e a kutyák kognitív diszfunkciójának vagy a kutya elbutulásának lehetséges tüneteit. 

Például, hogy a házi kedvencek emlékeztek-e az ismerős arcokra, vagy hogy mennyire voltak alvászavaraik. A kutyák agyának befogadóképessége, a szellemi képességek, a memória és a kutya emlékezete is fontos a demencia korai felismerésénél.

A kutyák életkorát negyedekre osztották a várható élettartamuk alapján, 19,5 százalékuk az utolsó életszakaszban volt. Végül a kutyák 1,4 százaléka volt demenciás. Csak az életkor alapján a diagnosztizált demencia esélye 68 százalékkal nőtt minden egyes évben a tíz éven felüli kutyáknál. 

Ha más fontos tényezőket, például az egészségügyi problémákat és a kutya fajtáját is figyelembe vették, akkor a demencia esélye továbbra is 52 százalék emelkedést mutatott a tíz évnél idősebb kutyáknál.

A kutatások szerint, ha demenciáról van szó, az idősebb kutyák esetében kell a leginkább aggódni. Bár vannak olyan demenciatípusok, amelyek a fiatalokat érinthetik, vagy bármely életkorban felléphetnek, a hosszú élet továbbra is a demencia legnagyobb kockázati tényezője, még az embereknél is.

A kutyák demenciáját vizsgáló tanulmány szerint, azoknál a kutyáknál, amelyek rendszeresen voltak fizikailag aktívak, kisebb volt a demencia kockázata. Fotó: Unsplash

 

Hogyan lehet megelőzni és kezelni a kutyák demenciáját?

A kutyák demenciájának kezelése és csökkentése kapcsán számos tanulmány kimutatta, hogy az életnek vannak olyan aspektusai, melyekkel sokat javíthatunk a betegségen.

Az azonos fajtájú, korú és általános egészségi állapotú kutyáknál például a CCD esélye több mint hatszor kisebb volt azoknál a kutyáknál, amelyekről azt mondták, hogy rendszeresen fizikailag aktívak, mint azoknál, amelyek nem voltak aktívak. Egyes kutatások kimutatták, hogy ahogyan az embereknél, úgy a kutyáknál is nagyobb volt a demencia kockázata a neurológiai, fül- vagy szembetegség esetén.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ezek az eredmények a pillanatnyi megfigyelésekre épülnek, ami azt jelenti, hogy nem tudnak egyértelmű ok-okozati összefüggést kimutatni ezen összefüggő tényezők között.

További tanulmányokra van szükség, tovább vizsgálva azokat a tényezőket, amelyek segítik jobban megérteni a kutyák kognitív funkcióit

– írták.

Az aktív kutya védett a kognitív hanyatlás ellen?  

Az embereken végzett vizsgálatok továbbra is azt mutatják, hogy a testmozgás fontos szerepet játszik az egészséges test és agy megőrzésében az életkor előrehaladtával. A kutatások alapján így nem lenne meglepő, ha ugyanez vonatkozna a kutyákra is. A projekt előrehaladtával a tudósok elkezdhetik majd gyűjteni azokat a hosszú távú adatokat, amelyek segítenek jobban megállapítani a demencia és a kockázati tényezők közötti egyértelmű ok-okozati összefüggéseket. 

A jelenlegi tanulmány eredményei a szerzők szerint azt sugallják, hogy a kutyák demenciabetegségének szűrése javítható és gyógyszerrel kezelhető. Tekintettel a kutyák és az emberi agy egészsége között tapasztalható párhuzamokra, hozzáteszik, a kutyák talán egy napon fontos mintaállatként szolgálhatnak az emberek öregedésének és demenciájának jobb megértéséhez, amely jelenleg sajnos mindkét fajnál kezelhetetlen.

Borítókép: Az életkor, a testmozgás és bizonyos egészségi állapotok egyaránt szerepet játszhatnak a kutyák demenciájának kockázatában (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.