A pszichológia feltárja, milyen személyiségtípusokat hergelhetnek fel az olvasatlan üzenetek

Általában két embertípust különböztetünk meg akkor, ha a beérkező levelek olvasásáról van szó. Míg sok esetben az egyik embernek nulla, a másiknak akár több tízezer olvasatlan üzenete is lehet. Vajon mi befolyásolhatja a viselkedésünket? A szorongás vagy a perfekcionizmus áll a háttérben? A pszichológia és a személyiségtípusok ismeretének segítségével közelebb kerülhetünk a válaszhoz. Az olvasatlan üzenetekre adott reakciókról terapeuták osztották meg a véleményüket.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Huffpost.com2022. 11. 21. 10:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt pszichológiai ok, amiért idegesítik az emberek az olvasatlan e-mailek

 

1. Szociális szorongásban szenvedő vagy introvertált személyiségtípusok

Szociális szorongásban szenvedhetnek azok, akik feszélyezettséget tapasztalnak akkor, amikor emberekkel kell foglalkozniuk (akár telefonon keresztül is). Emellett az introvertáltsághoz is visszavezethetőek ezek az érzések.

Jami Dumler klinikai szociális szakértő depresszióra, OCD-re, szorongásra, stresszre és kapcsolatokra specializálódott. A szakértő úgy véli, hogy „sokak számára az értesítések nyomást válthatnak ki a válaszadásra, túlgondolva azt, hogy az üzenetekre mit kellene válaszolniuk ”.

2. Perfekcionista jellem 

A pszichológia szerint a szégyen is szóba jöhet akkor, amikor magas elvárásokat támasztunk magunkkal szemben. Néhányan azt gondolhatják, hogy ha nem válaszolnak mielőbb akkor „rossz barát” vagy „rossz alkalmazott” státuszba kerülhetnek. 

„A szorongó, önkritikus emberek hajlamosak önmagukat hibáztatni, vagy abból a nézőpontból szemlélni a dolgokat, hogy kudarcot vallanak, ha nem teljesítik a maguk számára felállított irreális mércéket” – mondta Lena Derhally pszichoterapeuta, aki a közösségi média és a szorongás összefüggéseiről adott ki pszichológiai könyvet. 

A pszichológiában különböző személyiségtípusokat különböztethetünk meg, melyek közelebb hozzák számukra az emberi viselkedés megértését. Az olvasatlan üzenetek miatt kialakult szorongás hátterében a az introvertált személyiségtípus és a magas elvárásokkal teli perfekcionizmus is állhat. (Fotó: Pexels)

 

3. Akik elsöprő késztetés éreznek, hogy megoldják a feladataikat

Ezeket az embereket izgalommal tölti el, ha kihúzhatnak valamit a teendők listájáról, és ugyanilyen kényelmet nyújthat nekik az értesítések ellenőrzése is. 

„Ez az érzés, a túlterheltség érzéséhez kapcsolódhat, miszerint minden olvasatlan értesítés egy újabb felhalmozódott feladat” – mondta Jenn Hardy okleveles pszichológus. A szakember hozzátette, hogy ezek az emberek akár össze is törhetnek lelkileg a befejezetlen munka (vagy értesítések) súlya alatt.

4. A telefonfüggőség, mint kiváltó ok

Akik állandóan a telefonjukon töltik az idejüket, azok folyamatosan figyelemmel kísérik az olvasatlan e-maileket is. 

Pszichológiai kutatások kimutatták, hogy az okostelefon-függőség az agy kémiájának kiegyensúlyozatlanságához vezethet, amiben az emberek egyre inkább függenek a telefonjuktól. 

Az érintetteknek jobb tisztában lenni a kialakult problémával, ugyanis a függőség elterelheti a figyelmet a fontos feladatokról, frusztrációhoz és különböző egészségügyi problémákhoz vezethet.

A folyamatos mobiltelefon-használat is egy kényszeres tevékenység, mely hosszútávon veszélyes problémák kialakulásához vezethet.  Pszichológiai kutatások kimutatták, hogy az okostelefon-függőség az agy kémiájának kiegyensúlyozatlanságához vezethet. (Fotó: Pexels)

 

5. Az OCD és a rögeszmés-kényszeres zavar pszichológia tünetei 

Egy másik lehetséges ok az OCD (vagy OCD-hajlam), amely a nemkívánatos gondolatokat vagy félelmek mintázatait foglalja magában, amelyek ismétlődő viselkedést váltanak ki. Az OCD-s problémákkal küzdőknél a kényszergondolatoknak különböző típusait különböztethetjük meg. 

„Ide tartoznak azok, akik rettegnek a szennyeződésektől, folyamatosan aggódnak a piszoktól, a kórokozóktól, és a betegségektől. De jellemző tünet, amikor valaki kényszerességet és megszállottságot érez az iránt, hogy az elemek „egy bizonyos rendben álljanak” – magyarázta Dumler. 

Az olvasatlan értesítések és a rendezetlen telefonképernyők gyakran kihívást jelentenek az OCD-szerű agy számára.

A szakértő szerint, aha valaki úgy gondolja, hogy ehhez hasonló mentális betegsége van, vagy tapasztalja a fent említett tüneteket, az fontolja meg egy terapeuta segítségét.

A pszichológia szerint, kik azok, akiket nem zavarnak az olvasatlan üzenetek?

Egyes embereket nem idegesítenek fel az olvasatlan e-mailek száma, de a baráti körökben úgy is ismerhetik ezeket a személyeket, mint „akik soha nem válaszolnak” az üzeneteikre.

 

1. Akik kizárják a stresszt, a hatékonyság érdekében

Dumler szerint néhány ember akkor tud a legjobban koncentrálni, ha nem kell boldogulniuk a jegyzetekkel, napirendekkel és értesítési rendszerekkel.

Ők úgy látják, hogy ez kevésbé teszi stresszessé őket, és segíti összpontosítani az idejüket és energiájukat más dolgokra. 

– mondta a pszichológus.

Hozzátette, hogy ez magában foglalhatja a fontos értesítésekre való összpontosítást, például amikor megjelölik a fontos üzeneteket, majd azt tervezik, hogy a többit figyelmen kívül hagyják.

2. Nem érzik sürgősnek a válaszadást

Vannak, akik nem érzik fontosnak az értesítések azonnali megnyitását. Van, amikor ez érthető is lehet, amikor a címzett úgy érzi, hogy szüksége van néhány napra az üzenetek megválaszolásához.

„Lehet, hogy a kevésbé perfekcionista típusok jobban mennek az áramlással” – mondta Derhally. 

Ők azok az embertípusok, akik nem tekintik prioritásnak az olvasatlan értesítéseket vagy a beérkező levelek törlését, és nem érzik rosszul magukat, nincs bűntudatuk vagy szégyenérzetüket amiatt, hogy nem reagálnak – tette hozzá.

Az értesítések száma és a válaszadás is kiválthatja a szorongás érzését. A pszichológiai magyarázat szerint néhány ember éltében olyan mértékű stressz van jelen, hogy az üzenetek megválaszolása plusz lelki terhet jelentene számukra (Fotó: Pexels) 

 

3. Megterhelőek az értesítések kezelése

Sokakban szorongást válthat ki a válaszadás gondolata. Hardy szerint nem feltételezhető egyből, hogy a sok olvasatlan értesítés az illető könnyelműségével van összefüggésben.

A szakértő szerint néhányan túl stresszesek ahhoz, hogy akár egy üzenetet is elolvassanak, így ezeknél az embereknél az értesítések halmozódása súlyosbíthatja a kényelmetlenséget.

Mi a pszichológiai oka, ha mindkettő viselkedés illik ránk?

Derhally példaként hozta a saját olvasatlan értesítőit, melyből rengeteg a Facebook-értesítés, emellett több mint 20 000 olvasatlan e-mailjét, melynek nagyobbik része főként hirdetés – írja a Huffpost.com cikke.

A pszichoterapeuta szerint a válaszadás főként azon múlik, hogy mi tölt el bennünket aggodalommal és mit részesítünk előnyben.

Dumler a szociális szorongásra mutatott rá. Véleménye szerint a válaszadás kötődik a mentális energia, az idő, a figyelem és a stressz szintjéhez,, amely az adott értesítések kezeléséből származik.

A szakember ezt a maga részéről is logikusnak tartja, ugyanis ha a válasz időt és érzelmi energiát igényel, akkor nagyobb valószínűséggel várunk a válaszadásra, míg egy gyors „Jól hangzik!” üzenetet azonnal is elküldhetünk.

Akik a munkahelyi e-mailek miatt éreznek szorongást, azoknak azt tanácsolja Hardy, hogy próbáljanak egy megoldás kitalálni arra, hogy jobban meghúzzák a határokat a munka és a magánéletük között. 

Milyen személyiségtípusok vannak a pszichológiában?

A pszichológiában elsőként Hippokratész különböztette meg a személyiségtípusokat, melyeket két fő csoportba, azon belül pedig négy típusba sorolt.

Extrovertált személyiségek: 

Az extrovertált személyiségek a kifelé forduló emberek, jellemzőik, hogy tevékenyek, energikusak és céljuk, hogy környezetükben változást érjenek el. Az extrovertált személyiségdimenzión belül a szangvinikusokat és a kolerikusokat különböztethetjük meg – írja a Life.hu cikke.

Szangvinikus személyiségtípus: Általában jókedvűek, magabiztosak és optimisták. Jól kijönnek az emberekkel, imádnak a figyelem középpontjában lenni, sőt kifejezetten igénylik, hogy figyeljenek rájuk. Eredményesen tudnak motiválni másokat. Kreatívak, melynek hátulütői lehetnek, hogy nehezen tudnak unalmas és egyhangú adatokkal, vagy tényekkel foglalkozni. A negatívumok közé sorolható a fegyelmezetlenség, a szétszórtság és a feledékenység is. Mindezek ellenére az egyik legközkedveltebb személyiségtípus.

Kolerikus személyiségtípus: Erős temperamentum jellemzi, melyhez az indulatosság, ambíció, függetlenség, céltudatosság és a dominancia is társítható. Rendkívül kitartóak és teljesítményorientáltak, így egyáltalán nem riadnak vissza, ha konfrontálódniuk kell másokkal. Mindig kiemelt szerepet kap náluk a versengés és az ambíció, melynek árnyoldala, hogy a céljaikat helyezik előre, akár a magánéletükkel szemben is. Szeretik főnök szerepben látni magukat az élet különböző területein, ám ha valami nem az akaratuk szerint történik, akkor hajlamosak türelmetlenné válni, féktelen haragra gerjedni vagy mély depresszióba zuhanni.

Introvertált személyiségek:

Az introvertált személyiségek befelé fordulók, inkább passzívak, elmélkedőek, céljuk pedig az, hogy megértsék a világot. Az introvertált személyiségtípuson belül a melankolikusokat és a flegmatikusokat különböztethetjük meg.

Melankolikus személyiségtípus: Nemcsak befelé forduló, hanem teljesítményorientált, így amellett, hogy csendes, érzékeny és empatikus, az is igaz rá, hogy precíz, komoly és lelkiismeretes. Kifejezetten kreatívak, gazdag a képzelőerejük – írja a Life.hu. Szeretnének mindent tökéletesen csinálni. Mivel a befelé fordulásban hajlamosak önmagukat is elemezni, így szomorúságuk könnyen átcsaphat depresszióba vagy akár képzelt betegségek is megjelenhetnek. Érzelmeik lassan alakulnak ki, ám azok nagyon tartósak. Számos költő, író, zenész, filozófus és feltaláló rendelkezik melankolikus jellemmel.

Flegmatikus személyiségtípus: nyugodt, kiegyensúlyozott és megfontolt. Jellemző rájuk a higgadtság és kiegyensúlyozottság, így nincsenek kilengései sem pozitív, sem negatív irányba. Nem szeretik a konfliktusokat, nem keverednek vitába senkivel, sőt, még mások nézeteltéréseit is tehetségesen rendezik el. Gyakran hallani tőlük, hogy „nem tudom" és „mindegy", mert általában ők azok, akik tökéletesen elégedettek bármivel. Jól alkalmazkodnak másokhoz, remekül tűrik a feszültséget. Nehezen telik be náluk a pohár, ám ha ez megtörténik, akkor inkább odébb állnak, amiért sokszor megkapják az önző jelzőt. Kedves, lelkiismeretes és problémamentes munkaerők, ugyanakkor sokszor érzelemmentesnek és motiválatlannak is tűnhetnek.  

Borítókép: Az üzenetekhez kapcsolt érzelmek pszichológiai hátterében a szorongás és a perfekcionizmus is állhat (Fotó: Pexels) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.