Íme, a nagy parizerleleplezés, mutatjuk a megdöbbentő részleteket!

Parizer, szalámi, sonka, májkrém és virsli, ezek azok az élelmiszerek, amelyek nem hiányozhatnak egy magyar család reggelijéből, vacsorájából.

Forrás: Mindmegette2025. 05. 27. 17:28
Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parizer, szalámi, sonka, májkrém és virsli, ezek azok az élelmiszerek, amelyek nem hiányozhatnak egy magyar család reggelijéből, vacsorájából vagy útravaló szendvicséből. De vajon mennyire egészségesek a feldolgozott ételek? Egyáltalán mik azok? A Mindmegette kiderítette, olvassák el!

élelmiszerek
Az egészséges étrend nagyon fontos Fotó: Pexels.com

 

Mik azok a feldolgozott élelmiszerek?

Bármilyen élelmiszer, ami a boltok polcaira kerül az feldolgozott, ugyanis a nyersanyagból (legyen az zöldség, gyümölcs, tej vagy hús) mechanikai feldolgozás során válik fogyasztható táplálék. Ilyen feldolgozási folyamat a mosás, az aprítás, az erjesztés, a sütés és többek között még a pasztőrözés is, tehát könnyű belátni, hogy önmagában az, hogy valami feldolgozott élelmiszer, még nem jelenti egyenes úton azt, hogy az káros lehet az egészségre. Sőt, az otthon, főzés-sütés során előállított ételek is feldolgozott élelmiszerek.

Na most akkor mi van?

Van igazság abban, hogy a feldolgozott élelmiszerek betegségek kialakulásához vezethetnek. Nem mindegy azonban, hogy milyen szintű ez a feldolgozottság. A szakemberek az élelmiszereket négy csoportra osztják a feldolgozottsági szint szerint (feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott; feldolgozott táplálék-alkotóelem; feldolgozott, valamint nagymértékben feldolgozott élelmiszer). Ezek közül az utóbbiak, a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek a leginkább ártalmasak, és ezt kutatások is bizonyítják.

Melyek a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek?

Az Orvostovábbképző Szemle online publikált cikke szerint „a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak azok a termékek, amelyeket ipari módon részben vagy teljesen más táplálékokból állítanak elő. Nagymértékben feldolgozott élelmiszernek nevezzük, ha a termék legalább egy összetevője:

  • cukor, zsír, tartósítószer;
  • természetes – nem feldolgozott – élelmiszereket utánzó adalékanyag;
  • ízfokozó, színezék és egyéb adalék;
  • az élelmiszer-alkotórészeinek szintézise során keletkező anyag: pl. maltodextrin, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, módosított keményítő, hidrogénezett zsírok.”

Nagymértékben feldolgozott élelmiszernek számítanak az üdítők, édesített gyümölcslevek, sport- és energiaitalok, energiaszeletek, levesporok, tömeggyártott és csomagolt, hidrogénezett zsírokkal, cukrokkal és egyéb adalékanyagokkal előállított péktermékek, a félkész termékek (mirelit pizza, hot dog, nuggets, halrudacska), bébiételek, dobozos fagylaltok, cukorkák, édesített joghurtok és a margarin is. Ugyancsak feldolgozott élelmiszerek a virslik, felvágottak, így a parizer vagy a májkrém is.

A teljes cikket a Mindmegette oldalán olvashatják el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.