idezojelek

Puccs, parizer, mamusz

Még mindig nem szúrt szemet Jakabnak, hogy már a pártja másod- és harmadvonalából is ellene fordultak a sajátjai.

Kárpáti András avatarja
Kárpáti András
Cikk kép: undefined
Fotó: Soós Lajos

Eléggé zavarba ejtő lehet egy vezető politikusnak, ha megpuccsolják, hiszen a szavazói és a széles nyilvánosság előtt is egyértelművé válik, hogy nem ő a legerősebb kutya az adott politikai közösségben. Az arcvesztés mértékében is vannak fokozatok, ám a magyar történelemben talán egy politikust sem buktatott meg olyan burleszkbe illő módon a saját pártja, mint a Jobbik parizerbarát elnökét. A párttársai által már agresszív kismalacnak is titulált Jakab Péter ugyanis, a gúnynevéhez illő módon, elnökké választása óta folyamatosan túrta ki a Jobbikból a nívósabb politikusokat  köztük a korábbi prominenseket –, és olyan kevésbé ismert figurákkal vette körül magát, akiktől nemigen volt várható, hogy ellene fordulnak, mivel többük eleve járatlannak tűnt a hatalomtechnika és a politikai játszmák fortélyaiban. 

E folyamat csúcspontja az volt, amikor Jakab május elején Potocskáné Kőrösi Anitát tette meg a helyettesének. Amellett, hogy a könyvelő végzettségű asszonyság finoman szólva sem karizmatikus személyiség, időnként még a helyes magyar beszéddel is meggyűlik a baja (például az ominózus balatoni éhségsztrájkja közben azt találta mondani, hogy azon a hétvégén, ami most fog lenni), s a szépérzéke is meglehetősen különös, hiszen a Facebookon közzétett egyik kerti képén egy trágyás vödör állt a kompozíció gyújtópontjában.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A pályán szintén nem túl jól látó Jakab tehát azt gondolhatta, hogy Potocskánétól még ő is biztonságban lesz. Ám máshogy alakult. Két és fél évnyi parizer…, vagyis szalámitaktika, megannyi fejes kirúgása vagy háttérbe szorítása után Jakabon végül nem egy nehézsúlyú ellenfél, hanem a fékezett habzású girl power kerekedett felül. Ezt a tényállást Jakab Péter maga rögzítette az  ez egy puccs ellenem felkiáltással. 

A dolog másik, nem kevésbé érdekes oldala, hogy miben is állt ez a puccs. Ugyanis Potocskáné kezdeményezésére csak arról döntött az elnökség többsége, hogy Molnár Mamusz Enikő, Jakab kabinetfőnöke (aki saját szavaival a napi menetet szervezi  Péternek) teljesen illetéktelen személyként ne lehessen ott a grémium ülésein. Mindezzel igazolódni látszanak azok az évek óta keringő híresztelések, hogy Jakab elnökké választása óta a Jobbikot valójában Molnár Enikő vezeti, aki titkárnői pozíciójából telepedett rá a pártra, lényegi ellenállás, vagyis a politikában jártas riválisok hiányában. 

Kérdés, mi lesz az egykori radikális jobboldali (ma már ballik) párttal, s hogy Jakab Péter   aki már nem bújhat a mamuszos hölgy köténye mögé  mire lesz képes önállóan. Eddig úgy tűnik, hogy a csapásirány továbbra is a melldöngető kivagyiság, és az azzal való irreális fenyegetőzés, hogy kizáratja Potocskánét a Jobbikból. Ezek szerint nem szúrt szemet Jakabnak, hogy már a pártja másod- és harmadvonalából is ellene fordultak a sajátjai (Potocskáné lázadása is kiváló indikátora ennek, de Stummer János kilépése és Szilágyi György pálfordulása is ide sorolható, csak hogy az elmúlt hetek eseményeit említsük), s már végleg nincs kire számítania. 

Talán még a parlamenti padtárs, Gyurcsány Ferenc kegyeiben bízhat. A borbarát DK-elnök esetleg animátornak szerződtetné Jakabot, aki a hírhedt részeges-gumicsizmás mórikálásával feldobna egy-egy közös italozást.

Borítókép: Jakab Péter beszél a párt budapesti tisztújító kongresszusát követő sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2020. január 25-én. Mellette Z. Kárpát Dániel és Potocskáné Kőrösi Anita alelnök. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

...

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Ügynökök, spiclik, egyéb hazaárulók

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Hogyan tovább, Ferencváros?

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Nem akarunk woke-keltetőt Józsefvárosban

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.