időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A német politika álszentségére világított rá Uli Hoeness

Kis Ferenc
2022.09.27. 17:54 2022.11.18. 14:23
A német politika álszentségére világított rá Uli Hoeness

Ha ezentúl nem kereskedünk egyetlen olyan országgal sem, amely nem úgy kezeli az emberi jogokat mint mi, akkor bezárhatjuk a boltot – mutatott rá a nyugati ideológiai alapú politika álszentségére egy televíziós vitában Uli Hoeness. A németek egykori világklasszis focistája feltette a kérdést a novemberben kezdődő labdarúgó világbajnokság katari rendezését ellenző egyik ex sportvezetőnek, hogy zavarja-e az öböl menti országból érkező gáz, vagy télen inkább majd nem zuhanyozik meleg vízben?

A nemzetközi sportéletet is egyre inkább behálózó politikai álszentség tárult a közönség elé a német sport1 televízió hétvégi vitaműsorában. A téma a november 20-án kezdődő labdarúgó világbajnokság rendezése körül kialakult vita volt, ugyanis a német futballtársadalom egy része bojkottálná a katari tornát, mivel az öböl menti ország súlyosan megsérti az emberi jogokat. 

A dpa német hírügynökség még nyáron rendelt egy felmérést, amely szerint az emberek 48 százaléka ellenzi a Nationalelf vb-szereplését amiatt, hogy a közel-keleti országban az építkezések során a rendezők megsértik a vendégmunkások jogait, emellett számos haláleset is történt a nem megfelelő munkakörülmények miatt. Az egyik stúdióvendég Andreas Retting, a Német Labdarúgó Liga volt vezetője évek óta kampányt folytat a katari vb-rendezés ellen, egy 2021-es nyilatkozatában annak az „álmának” adott hangot, hogy lemondják a legnagyobb futball eseményt.

Rettig szerint a homofóbia és a rasszizmus elleni tiltakozás „nagyszerű jele” lenne, ha az összes résztvevő nemzet megjelenítené a mezén a szivárványos zászlót és a mérkőzések előtt a bemelegítéskor minden játékos  egy George Floyd képpel futna ki a pályára. A meghívott tisztviselők és politikusok pedig a stadionokban letérdelve hallgatnák végig a himnuszokat. A hétvégi vitaműsort alaposan felkavarta egy nem várt közjáték, amikor Uli Hoeneß, a korábbi világ- és európabajnok klasszis telefonon bejelentkezett és védelmébe vette a katari világbajnokságot.

Az FC Bayern München tiszteletbeli elnöke nem kevés indulattal a hangjában úgy fogalmazott: „A katari dolgozók a vb miatt jobban megy a soruk és nem rosszabbul, ezt végre el kellene fogadni.” Szerinte a térség egyetlen országa Katar, ahol az utóbbi években jobb lett az emberek helyzete, éppen azért, mert a futball világbajnokság megrendezése körüli viták rájuk irányították a nemzetközi figyelmet.

Majd Hoeneß közvetlenül a stúdióvendéghez fordulva azt mondta: „Szeretném megkérdezni Andreas Rettiget, a képmutatók királyát, hogy télen nem fog meleg vízben zuhanyozni, vagy aggasztja-e a gáz, ami Katarból jön?” Rettig korábban a Bayern Münchent is kritizálta, amiért katari érdekeltségekkel áll kapcsolatban és például szponzori szerződést kötött még 2018-ban a Qatar Airways-zel. Erre reagálva Uli Hoeneß azt mondta: „a statisztikák szerint a világ országainak 83 százaléka nem úgy kezeli az emberi jogokat, mint mi. Ha a közeljövőben már nem vásárolunk semmit olyan országokból, ahol nem kezelik úgy az emberi jogokat, mint nálunk, akkor bezárhatjuk boltot” – érvelt az egykori világklasszis labdarúgó, rávilágítva a nyugati ideológiai alapú politika tarthatatlanságára és álszentségére.

 

Borítókép: Uli Hoeness (Fotó: Flickr)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.