idezojelek

Tévedésben az elnök

A közkeletű vélekedéssel szemben az árpádsávos zászló sosem volt a nyilasok jelképe.

Cikk kép: undefined
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Mármint az MLSZ elnöke, Csányi Sándor, aki az M4 Sportnak adott interjúban a következőképpen fogalmazott: „Az árpádsávos zászló ott van a Parlamentben Magyarország történelmi zászlói között, amely évszázadokon át Magyarország hivatalos zászlója volt. Valóban volt egy rövid időszak a magyar történelemben, amikor a fasizmust, a rasszizmust testesítette meg, annak jelképévé tették. De azt gondolom, egy rövidebb időszak egy sokkal hosszabb időszakot nem írhatna felül.”

Őszintén bízom benne, hogy Csányi Sándor nem ezt az érvelést fogja előadni az UEFA-nak, egyrészt azért, mert ha mi magunk mondjuk azt, hogy volt idő, amikor az árpádsávos zászló „a fasizmust, a rasszizmust testesítette meg”, akkor egyáltalán nem kell majd csodálkoznunk, ha az UEFA valóban száműzi a lelátókról, másrészt pedig azért, mert az érvelés tényszerűen nem igaz.

Csányi Sándor nyilván arra gondolt, hogy a nyilasok a magyar történelemben játszott rövid és dicstelen szerepük során az árpádsávos zászlót használták (amint ezt az 1990-es évek és a 2000-es évek első évtizedének liberális hazugsága terjesztette), ez azonban nem igaz.

A közkeletű vélekedéssel szemben az árpádsávos zászló sosem volt a nyilasok jelképe.

Bár néhány elemet valóban átemeltek az árpádsávos zászlóból a sajátjukba, a két zászló alapvetően különbözik egymástól.

Először, az árpádsávos zászlóban egymás fölött négy vörös és négy fehér (eredetileg ezüst) sáv helyezkedik el, legfölül egy vörös, legalul egy fehér sávval. Ezzel szemben a nyilaskeresztes zászló egy vörös zászló, amelynek a jobb oldalán ott van ugyan négy fehér sáv, de nem ezek dominálják a zászlót.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodszor, a nyilas zászló bal oldalán egy nyilaskereszt van (innen a neve), ami a zászló felét elfoglalja, és ami semmilyen formában nem volt része az árpádsávos zászlónak.

Harmadszor, a nyilas zászló jobb oldala is különbözik az árpádsávos zászlótól, hiszen a nyilas zászló jobb oldalán kilenc sáv található (öt vörös és négy fehér sáv), szemben az árpádsávos zászló nyolc sávjával (négy vörös és négy fehér sáv).

Az árpádsávos zászló tehát sosem volt nyilas zászló, amit a jobboldali elfogultsággal legkevésbé sem vádolható Wikipédia is megerősít: „Az Árpád-sáv önmagában sohasem volt hungarista jelkép, csak nyilaskereszttel kiegészülve, valamint a mai árpádsávos zászlók nyolc sávjával szemben kilenc sávból állt a hungarista változat.”

Ugyanakkor két fontos érv is szól az árpádsávos zászló mellett. Ahogyan nekünk himnuszból is kvázi kettő jutott – a Himnusz és a Szózat –, és nemzeti ünnepeinken a Szózatot is de facto himnuszként énekeljük, ugyanígy azonosulunk a piros-fehér-zöld trikolór mellett a több mint 1100 éves Kárpát-medencei jelenlétünket és államiságunkat megtestesítő árpádsávos zászlóval. Másrészt az árpádsávos zászló sokkal inkább különbözik a nyilaskeresztes zászlótól, mint a mai magyar zászló az ötvenes évek Rákosi-címeres piros-fehér-zöld zászlójától, mégsem tekint senki a kommunista diktatúra jelképeként a piros-fehér-zöld zászlóra. 

Ahogyan a hivatalos magyar zászló nem a kommunista diktatúra, úgy az árpádsávos zászló nem a nyilas uralom jelképe, és soha – egy rövid időszakban sem – testesített meg fasizmust vagy rasszizmust.

Őszintén bízom benne, hogy Csányi Sándor valós történelmi érvekkel (esetleg szemléltető képekkel) érkezik az UEFA-hoz, és nem dobja fel nekik a magas labdát, amely szerint az árpádsávos zászló akár egy rövid ideig is „a fasizmust, a rasszizmust testesítette meg”. Különben nem kell majd csodálkoznunk.

Borítókép: A történelmi zászlókat viszik a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásán az Országház kupolacsarnokában 2021. augusztus 20-án. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.