idezojelek

Gréczy visszasírja az egypártrendszert

A jelenlegi baloldali elvtársak szerencsére már csak gyenge utánzatai Rákosiéknak.

Cikk kép: undefined
Fotó: Havran Zoltán

Akármennyire is rejtegetik, újra meg újra kibújik a kommunista szög a liberális zsákból. Most éppen a szabadidejét amatőr pornóperformanszokkal múlató és ezeket az interneten a szélesebb nyilvánossággal is készséggel megosztó Gréczy Zsolt panaszkodott arról, hogy túl sok a párt Magyarországon, kevesebb kellene belőlük. 

Külön nevesítette is a Fideszt, mint amelynek a létezése a leginkább zavarja.

Mintha már hallottunk volna hasonlót: hetvenegynéhány évvel ezelőtt ugyanez volt a sláger, a Magyar Kommunista Pártot is zavarta a sok párt, a vele elvileg szövetséges szociáldemokraták léte éppúgy, mint a kisgazdáké. A szavakat tettek követték, és Rákosi elvtárs a szovjet megszállókat képviselő Kliment Jefremovics Vorosilov marsallal karöltve neki is látott a sok fölösleges párt felszámolásának, amely erőfeszítésüket 1948-ra siker koronázta. Ekkorra sikerült elérniük, hogy egyetlen párt – a Magyar Dolgozók Pártjának átnevezett kommunista párt – maradjon a politikai palettán, 

amely politikatörténeti momentum iránt Gréczy képviselő úr szemmel látható nosztalgiával viseltetik.

Persze nemcsak a pártokat nyírták ki, hanem a nem sokkal utána kommunista belső leszámolás áldozatává lett, majd később hőssé avatni próbált Rajk László vezetésével a „fasiszta reakciót” (értsd: a polgári Magyarországot) megjelenítő civil szervezeteket is.

Nos, ha jól értem, valami hasonlót szeretne ma is Gréczy Zsolt és társai, de szerencsére ők már csak gyenge utánzatai a korábbi elvtársaknak: Rákosi helyett Gyurcsány, Rajk helyett Gréczy, Vorosilov helyett pedig Pressman, ami – lássuk be – elég jelentős szintcsökkenés. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A másik oldalon pedig a Fidesz most jobban állja a sarat, mint anno a kisgazdák.

Azért nem árt figyelni rájuk. Egyrészt azért, mert a politikai megmaradás törvénye szerint a kommunista nem vész el, csak átalakul, másrészt azért, mert bár jelentősen meggyengültek, a szándékaik mit sem változtak. Ahogyan Gréczy írja: 

Nem váltogatunk értékrendet: a DK-ról pontosan lehet tudni, miről, mit gondol.

 Igen, pontosan tudjuk. És szerencsére – ha esetleg felejteni kezdenénk – időnként emlékeztetnek is rá bennünket.

Borítókép: Gréczy Zsolt, a DK politikusa (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.