Természet és bor

Az elmúlt nyolc-tíz év komoly változásokat hozott a hazai borminőség és borstílus terén is.

Mészáros Gabriella
2022. 11. 20. 19:00
null
20190928 Mád fotó: Bujdos Tibor BT Észak Magyarország Első Miskolci Lions Club és a Lady Lions Club Miskolc a közös szüretet Tokaj–Hegyalján, Mád határában a vakok és gyengénlátók egyesületének tagjaival. Fotó: Bujdos Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdő borkedvelők gyakran kérdezgetik, hogy vajon mitől jó egy bor. Természetesen én magam is számtalanszor föltettem magamnak a kérdést és kerestem a választ. Nem tudom, megtaláltam-e, mindenesetre egy nagyon lényeges körülményt érdemes a borokkal kapcsolatban tisztázni. 

Mégpedig a bor és a természet kapcsolatát. Mert bármilyen stílusú borral találkozunk is, jó esetben a termőhely lesz az, ami a stílusát leginkább alakítja. Feltéve, hogy a gazda valódi, egyedi, a termőhelyi adottságokhoz igazodó és azokat ki is fejező bort készít nekünk. Ez minőség dolgában számomra a kiindulás.

A terroir olyan bűvös szónak tekinthető, amit előbb-utóbb mindenki előhúz a kalapjából – még ha nem is tudja pontosan, mit takar. Csontsoványra egyszerűsített meghatározásként mondhatjuk azt, hogy a terroir nem más, mint egy tágan értelmezett termőhely. Alapvetően minden összetevője természetes, ember által nehezen befolyásolható. 

Sem a gazdálkodás maga, sem borkészítési filozófia nem tud változtatni egy dűlő, parcella vagy éppen néhány sornyi szőlőterület természeti adottságain. Sok tudósember a terroir részének tekinti az emberi beavatkozást is, de véleményem szerint ez leginkább a borkészítési tradícióra szűkíthető le. Ami a természet adottságaihoz igazodott évszázadokon keresztül – jó esetben még ma is. 

A fekvés, a domborzati viszonyok, a geológia, a kőzetek és a talajok, a kitettség, a tengerszint feletti magasság, a klíma, az időjárás, a vízháztartás – mind-mind csupa olyan tényező, ami meghatározza egy-egy termőterület adottságait. Optimális esetben ezek valóban állandók és nem alakíthatók – legfeljebb a termesztési körülményeken módosíthatunk valamennyit.

De miért is kezdünk egy alapvetően borokat bemutató sorozatot a terroirral? Nos azért, mert minőségi borokról a termőhely ismerete nélkül nem érdemes szót ejteni. Meggyőződésem szerint a bor termelése és fogyasztása egy-egy bortermelő nép kultúrájának, történelmének a része. Rengeteg határterület kötődik hozzá, nem beszélve a társasági kapcsolatokról, amivel sajnos egyre rosszabbul állunk. 

Ezért is kell törődnünk azokkal a termőhelyekkel, termelőkkel, szőlőfajtákkal, amelyek borban is képesek tükrözni a Kárpát-medence adottságait. Amelyeket kizárólag itt, Európa közepén, a mi adottságaink mellett lehet elkészíteni. Amikről nekünk lehet és kell is beszélnünk.

Az elmúlt nyolc-tíz év komoly változásokat hozott a hazai borminőség és borstílus terén is. Egyre több olyan fiatal termelővel találkozunk, akik komolyan veszik a borkészítést. Nyitott szemmel, füllel és ízlelőbimbókkal járják a világot, kóstolnak, hasonlítgatnak és megpróbálják saját boraikat is elhelyezni a hatalmasra duzzadt bortengerben. 

Ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy jó értékítélettel és őszinte önismerettel felvértezve, nyitottan készítsük és minősítsük a borokat. Annak idején – jó harminc éve –, amikor elkezdtünk tudatosan borokat kóstolni és értékelni, alig-alig találtunk egy kis kötetre valót azokból a tételekből, amire érdemes volt mások figyelmét is felhívni. Ma ez már másként van. 

Közel négyszáz izgalmas borokat készítő, tudatosan dolgozó pince adja a hazai borkínálat gerincét. Ezekből fogunk szemezgetni úgy, hogy egy kis tanulással egybekötve újabb elkötelezett híveket tudjunk szerezni a magyar boroknak.

Egyik sokak által nagyra becsült és kedvenc szőlőfajtám a furmint. Remek savak, szép szerkezet, érlelhető borok – jó esetben ez társul a hazai furmintkínálat izgalmasabb részéhez. Eger, Somló, Tokaj, időnként a Balaton északi partvidéke remek borokat ad, ma már mondhatjuk: újra ebből a fajtából. A furminttermés java Tokajhoz köthető, akárcsak a fajta eredete. 

 

A minap jött velem szembe a Holdvölgy Pincészet 2018-as Intuition No3. névvel ellátott száraz furmintja. Megnyerő citrusos, friss gyümölcsös illata és finoman árnyalt ízjegyeinek sokasága bárkit levesz a lábáról. És vajon miből is táplálkozik a fajta, mi alakítja savait, egyensúlyát, díszítő ízeinek gazdagságát? 

Elsősorban a termőhely. Az a különféle talajrétegek sokaságát kínáló mádi terület, ahol ennek a furmintnak az alapanyaga is termett. Vulkáni törmelék, andezit, riolit, egy kis dácit, magas ásványianyag-tartalom és tízmillió évnyi előélet. Amitől ez a bor azzá vált, ami. Erőteljes, határozott szerkezetű, mégis elegáns és hosszan tartó tokaji száraz furmint, a hűvös napokra.

Borítókép: mádi szőlősorok (Fotó: Bujdos Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.