Arad vendéglátása, akárcsak Temesváré, Nagyváradé, Kolozsváré, Nagyszebené vagy Brassóé, a 2010-es évek közepén indult dinamikus fejlődésnek. Azóta nyitott a Grenier, az e rovatban már bemutatott Oliv, D’Amici és La Champagnerie, az autentikus thai, illetve olasz ételeket kínáló Nissara’s (a sajátos társítás nem elsősorban üzleti megfontolású, a névadó séf-tulajdonos hölgy saját népének konyháján kívül azt nyújtja, amit Olaszországban tanult). S 2010 után, 2015 körül nyitott valamennyi étterem, melyet a Gault Millau kalauz említésre érdemesnek tartott, az Ema del Mar, a Marin and Friends, az Art café, s a Picasso. Aradiként van feltüntetve a Gault Millau honlapján az Aradtól 24 kilométerre, Ópáloson működő Roca Bruna is: a szerkesztők lezserül kezelik a helységmegnevezéseket, a szovátai Pacsirtát például marosvásárhelyi étteremként ajánlják az olvasók figyelmébe.
De nemcsak az átlag feletti éttermek száma nőtt Aradon, hanem a klasszikus street food műfajban is megnyitott néhány autentikus egység, mely bárhol a világban megállná a helyét.
Sajnos gyrostémában nem tudok ilyet ajánlani, az aradi gyrososok, melyek közül több is a hajdani Petőfi utca környékén működik, nem nyújtanak többet az átlagnál, de népszerűségük töretlen, a helybeli diákság előszeretettel választja őket (de főként a Kebab House-t) ebédjének vagy késő éjjeli vacsorájának helyszínéül. Olyannyira, hogy a német nyelvterületen is sikert aratott román franchise, a DAbo meg sem tudott mellettük kapaszkodni, két év után be kellett zárniuk aradi kirendeltségüket, pedig a gyrosuk – köszönhetően elsősorban a helyben sült pitának – jobb volt, mint a többieké.
Más a helyzet burgerügyben. Az „Eat Like a Man”-nek már a neve is rokonszenves, egyszerre mutat fügét a vegán szektának és a nemek közti különbségeket eltagadni igyekvő woke-őrülteknek. A város legjobb burgerezője a budapesti Szabadság híd miniatűrjének tekinthető régi híd aradi hídfőjénél található (a híd túloldala már Új-Arad, akárcsak Szeged esetében, ahol a Tiszán túli városrész az Új-Szeged nevet viseli). Beltér nincs, de az autenticitásélményt növeli, hogy feketére festett fémhordókra támaszkodva ehetjük meg burgerünket, ha nem visszük haza. Az árak értékarányosak, a burger harapásélménye remek, a húst nem sütik rommá, jó a zsemle és ügyesen válogatták össze az ízesítőelemeket. Vélhetően jól megy az üzlet, az elmúlt években Temesváron is nyitottak egy egységet a Losonczy tér szomszédságában, a Lenau utcában.