Szeretetteljes vendéglátás, házias székely ízek a Mikóújfalusi fogadóban

A Mikóújfalusi fogadó házias hangulatot áraszt, lélekkel elkészített ételeivel, szeretnivaló környezetével, kedves, szívélyes kiszolgálásával.

Borbély Zsolt Attila
2023. 02. 23. 10:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A székelyekről az járja, hogy sört meg pálinkát isznak, s ha bor kerül az asztalra, az leginkább pityókabor. Értsd: olyan bor, amit a hegyen túl, Moldovában burgonyáért kapnak cserébe. Több, mint másfél évtized telt el azóta, hogy megtartottam az első borkóstolót Székelyföldön, azon belül Csíkszeredában, a „Daradits kocsmában”. Néhány tucat érdeklődő csillogó tekintetéből nem lehet általános következtetést levonni, de még a tusványosi és EMI-táborbeli százakéból sem, de annyi biztos, hogy a Kárpát-medence minden szögletében akad egy szűk közösség, amelynek tagjai fogékonyak a minőségi borokra. Nincs ez másképpen Székelyföldön sem. Időközben nyíltak borbárok és borszaküzletek, a székely üzletlánc, a Merkur pedig olyan borválasztékot kínál az anyaországi nedűkből, hogy még a gúnyhatártól húsz kilométerre lakó aradiak is borokkal megpakolva térnek haza, s itt nemcsak magamra gondolok.

Fotó: A szerző felvétele

Az első szeredai borkóstolót követte sok tucat, nemcsak itt, hanem Gyergyószéken, Székelyudvarhelyen, Erdővidéken, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön is, ami jó alkalmat adott arra, hogy bejárjam és közelebbről megismerjem a székely Tündérországot. Mikóújfalu úgy került fel a „belső térképemre”, mint az település, ahol Sepsiszentgyörgyről észak fele tartva le kell térni az útról, ha Barótot vesszük célba. Annak csak a minap olvastam utána, hogy egy áttelepített faluról van szó. Orbán Balázs a következőket írja a maga ízes nyelvezetében erről: „Régen e falu fenn az erdők között a mostani falu végénél Oltba szakadó Nagy és Kis patak fennvölgyében feküdt, de mivel féktelen rablónép lakta, földesurok gr. Mikó Miklós kormányszéki rendeletből s könnyebb fékezhetés tekintetéből ezelőtt ötvenöt évvel mostani fekhelyére költöztette le.”

Fotó: A szerző felvétele

A minap a változatosság kedvéért Homoródalmásra igyekeztem Szentgyörgyről, de azt már egy nappal korábban megjegyeztem, hogy nyílt itt egy fogadó, amit érdemes lenne meglátogatni. Úgyhogy beterveztem egy megállót, dél volt éppen s mivel reggeli nélkül indultam útnak, ideje volt egy jóféle székely ebédnek.

A beltér hangulatos, fából ácsolt pohárszék fogadja a betérőt, fából készült asztalok és székek, téglaszínű padlócsempe. A falon szép, népi motívumokkal díszített, kétnyelvű feliratot hordozó fatábla: „Béke az érkezőnek, áldás a távozónak”. Az asztalon pomace olívaolaj és borslisztszóró, de hoznak kérésre borsdarálót.

Mivel panzióként is működnek, az étlap a reggelikkel kezdődik, e műfajban készítenek három tojásból rántottát vagy tükörtojást potom 800 forintért, bundás kenyeret, hasonlóan kedvező áron, amihez kérhetünk hagymát, kolbászt, szalonnát, túrót és/vagy sajtot.

Fotó: A szerző felvétele

A déli és vacsoraétlap magyar, székely és román ételekből nyújt korrekt, de nem eltúlzott választékot. Kínálnak többek között pacal- és parasztcsorbát, gulyáslevest, juhtúrós, tejfölös puliszkát, rántott pisztrángot, töltött káposztát, áfonyás vaddisznópörköltet, marhapofát burgonyapürével, túrógombócot és palacsintákat. A főételek ára körettel együtt számolva 2000 és 4500, a leveseké és desszerteké 800 és 2000 forint között mozog.

Nyolcféle bort kínálnak, kettőt Balla Gézától Ménesről, hármat a Beciul Domnesc nevű moldovai pincétől, egyet a zsidvei, kettőt a temesrékasi nagypincészettől. Kimért borok helyett tartanak három 187 ml-es minipalackos tételt. A nagyipari sörök mellett választékba vették a Csíki Sör Manufaktúra termékeit is. A töményitalok között kétféle Csíki likőr és kétféle Szicsek pálinka képviseli a prémium szegmenst.

A kiszolgálás udvarias, szívélyes, kedélyes, mint megtudtam, a kedves hölgy egy személyben pincér, főszakács és commis. Tulajdonosnak nem tulajdonos, de olyan lelkesedéssel teszi a dolgát, mintha az lenne. Szerencsére egyedül voltam a vendéglőben, mert egy nagyobb társaságot nehéz lett volna egyedül kiszolgálnia. Így ételeim időben érkeztek, a várakozás semmivel nem volt hosszabb, mint egy jól megszervezett, olajozottan működő alföldi csárdában.

A tisztes adag, jóllakásra is alkalmas bableves jó ízű, tartalmas, kellő mennyiségű bab és füstölt hús volt benne. Annyiban különbözött az anyaországi változatoktól, hogy paprika helyett tárkonnyal fűszerezték. Jóféle, házi jellegű pityókás kenyeret adnak mellé.

Fotó: A szerző felvétele

A kacsacomb házias, ízletes, omlós, a parasztos krumplit lehetne gondosabban elkészíteni, a paprikát homogenizálni, a lila káposzta cseppet zsírosabban meggyőzőbb lett volna, de az egész tányér így, ahogy volt megelégedésemre szolgált, soha rosszabbat. 

Fotó: A szerző felvétele

A túrógombóc hiányában rendelt túrófánk kellően könnyed, túrótartalma megfelelő, íze is jó, hőmérséklete lehetett volna pár fokkal magasabb.

Fotó: A szerző felvétele

Tavaly ősszel egy héttel az „Erdély Ízei” gasztronómiai fesztivál után ismét Székelyföldre vitt az utam: „A barátok asztalánál” címmel szerveztek meg Csíksomlyón egy kiváló kulináris rendezvényt, melynek apropója egy 1693-ból származó ferences szakácskönyv tervezett megjelenése volt. A menüsort a több, mint háromszáz éves receptekből Szőcs Előd, a legfelkészültebb helyi séfek egyike főzte le (ő a kreatív séfje Csíkszereda két új, e rovatban is bemutatott bisztrójának, a Platznak és a Rubiqnak), a könyvet Gáll Tímea és Saly Noémi méltatta. (A jeles gasztronómussal és irodalomtörténésszel, a kötet gondozójával itt olvashatunk interjút az eseményről és a kötetről.)

Akkor tudtam meg, hogy Demeter László barátom, a „Ferencesek főzjte” címmel azóta már megjelent szakácskönyvet kiadó Tortoma tulajdonosa székelyföldi regionális szakácskönyv-sorozatot indított, melynek néhány darabját kézbe is vehettem. E kötetekben erdővidéki, sepsiszéki, gyergyószéki és felcsíki háziasszonyok mutatnak be egy-egy receptet. 

A Mikóújfalusi fogadó e kötetek hangulatát árasztja házias, lélekkel elkészített ételeivel, szeretnivaló környezetével, kedves, szívélyes kiszolgálásával.

Mikóújfalusi fogadó

Mikóújfalu DN12

Telefonszám: + 40 722 586006

Honlap: https://visitcovasna.com/hu/places/mikoujfalusi-fogado-3-3eiwwgwlryqqmg

Borítókép: Mikóújfalusi fogadó (Fotó: A szerző felvétele)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.