Az Élelmiszerkönyv és a kukorica
„A sör malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital.” – írja az Élelmiszerkönyv. A maláta olyan gabonából készül (árpa, búza, rozs, zab), amit áztattak, csírátlanítottak és forró levegővel aszalták vagy pörkölték.
Ebből nyerik ki a cefrézés alatt a cukrokat, ami az erjesztéshez és a szén-dioxid-képződéshez szükséges. Az Élelmiszerkönyv azonban megengedi, hogy más, úgynevezett pótanyagokból is kinyerhessék a cefrézéskor a cukrot. „A sörlé szárazanyag-tartalmának legfeljebb 30 százaléka származhat pótanyagból, amelyek: sörárpa, csírátlanított kukoricaőrlemény, rizs, egyéb szénhidráttartalmú termékek.”
Mivel a rizs és kukorica vagy kukoricadara jóval olcsóbb, mint maláta, aminek a gyártása idő- és energiaigényes, értelemszerűen jóval olcsóbb az ilyen sörök gyártási költsége, ám ez legtöbbször a minőség rovására is megy.
Persze azt is hozzá kell tennünk, hogy
önmagában az a tény, hogy egy sör nem tartalmaz kukoricát, még nem garancia arra, hogy attól jelentősen javul a minősége.
Az alapanyagok mellett a szárazanyagtartalom, az erjesztés-kondicionálás időtartama, a pasztőrözés és a szűrés stb. is meghatározó minőségi tényező. A nagyüzemek sokáig azt hangoztatták, hogy a magyar fogyasztók nagy hányada szereti a kukorica adta édeskés ízt, és ezért teszik bele a termékekbe, de a kisüzemi sörök előretörésével és a sörkultúra fejlődésével eljutottunk oda, hogy mindhárom nagy hazai gyár termékpalettáján a névadó prémiumsörökből (Borsodi Mester, Dreher Gold, Soproni 1895) eltűnt a kukorica. Lehet, hogy mégse szereti a magyar ember annyira?

Kukoricás sörök a nagyvilágban
Régi igazság, hogy az alkoholra vágyó ember még a lábtörlőből is képes pálinkát főzni. A sörbe is minden olyan alapanyagot beletettek a régi időkben, amiből cukor volt kinyerhető a cefrébe. Európába a kukorica csak a XVI. század közepe után jutott el Amerikából, így a bevezetőben említett 1516-os Reinheitsgebot még nem nagyon rendelkezhetett róla, vagyis nem a bajor minőségőrzők bölcs belátása miatt nem szerepel az amúgy tisztán marketingként használt „német tisztasági törvényben”.