Az első hazai gyümölcsös sörtől egy komplett alszortimentig – Békésszentandrás és a gyümölcsök kapcsolata

Itt van a nyár, a maga forróságával. A hosszú télies tavasz után már szinte hiányzott is. Ahogy hiányoztak azok a könnyed, gyümölcsös sörök is, amelyeket oly nagy előszeretettel lehet ilyenkor fogyasztani. Ma megnézzük a hazai gyümölcsös sörök megalkotójának, a Szent András Sörfőzdének ezirányú szortimentjét.

Pelles Márton
2023. 06. 24. 16:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 90-es években készült el Magyarország első, valódi gyümölcs felhasználásával készült gyümölcsös söre, a békésszentandrási Meggyes sör, melyet napjainkra már nem csak a kisüzemi szereplők, de a nagyüzemiek is lemásoltak, még akkor is, ha utóbbiak termékeiben jó, ha 1–2% gyümölcstartalmat találunk a rengeteg aroma, és színezőanyag mellett. A gyümölcsös sörök között a kisüzemeknél azonban két „iskola” létezik. Egyfelől ott van a tradicionálisabb vonal, amikor fogunk egy alapsört, és megbolondítjuk egy kevés gyümölccsel, illetve a másik oldal, amikor egy komplex, fűszeres, zöldséges, gyümölcsös sört alkotunk meg, ahol utóbbi a teljes egészen belül csak egy részletéért felel az össz-ízhatásban.

Fotó: Szent András Sörfőzde

A Szent András Sörfőzde, mint a kategória itthoni megteremtője a mai napig vezet be újabb és újabb gyümölcsös söröket, akár ömagukban, akár addícióként használja is fel azokat termékeiben. Tévhit, hogy ezeket a termékeket elsősorban a női fogyasztók részére készítik. Nem egy férfit ismerek, jómagamat is beleértve, aki egy forró nyári napon nem egy behűtött nagyüzemi lagert fog inni, hanem pont egy ízes, gyümölcsös, alacsony alkoholtartalmú sört. Ugyanakkor nem szabad a gyümölcsös söröket ez utóbbi sztereotípiára sem korlátoznunk, hiszen vannak ezek között is magas alkoholtartalmú, teljes élményt nyújtó tételek.

Fotó: Szent András Sörfőzde

Azt sem szabad elhallgatnunk, hogy a főzde, a „társdiszciplínák” irányába is tett egy lépést, így nemrég bevezettek háromféle cidert azaz almabort/almasört a kínálatukba, melyek a nemzetközi versenyeken is előkelő helyezéseket értek el. A Kertem márkanév alatt így egy natúr félszáraz, egy natúr félédes egy meggyes édes cider kapható a főzdétől. Jómagam nem vagyok az almasörök nagy kedvelője, így érdemben nem tudom megítélni a Szent András termékeinek kiválóságát, így e tekintetben a kedves olvasó kénytelen lesz segíteni és a saját ízlelésére hagyatkozni.

A gyümölcsös sörök megítélésében ugyanakkor annál rátermettebbnek érzem magam, fenntartva, hogy a kedves olvasó itt is akkor megy biztosra, ha nem csak az én szavamnak hisz, hanem saját tapasztalatainak is. A Szent András Sörfőzdénél nagyon odafigyelnek a termékek megjelenésére is, így nem csoda, hogy a teljes gyümölcsös szortiment egy összefüggő megjelenéssel van piacon, leszámítva két különleges tételt, a Betyár királyt és a Szent András Könnyét. E kettő talán inkább az alapszortimentet erősítik. Az előbbi egy meggyel és szilvával ízesített, ízében a fahordós érlelés jegyeit hordozó stout, a maga 7%-val. Kifejezetten kellemes jól eltalált tétel, mely talán inkább a hidegebb őszi, téli napok kiváló kísérője lehet. Csakúgy, mint az utóbbi, a Szent András Könnye, mely a főzde Black Rose nevű sörére emlékeztető duplabak, áfonyával. Az áfonya hatására a sör ráadásul már-már süteményes ízvilágúvá változik, mely különösen ajándéknak is elsőosztályú.

Fotó: Szent András Sörfőzde

Rátérve az „igazi” gyümölcsös alszortimentre, megtalálhatjuk a főzde két klasszikusát, a már említett Meggyes és az utóbb bevezetett Szilvás lagereket. A sörök hozzák a kötelezőt. 3,7–3,7% alkohollal és 30% gyümölcstartalommal kerültek forgalomba, kiváló szomjoltók a forró nyári hőségben. A szívemnek ugyanakkor az egyik legkedvesebb, a talán időben negydiknek bevezetett Áfonyás Ale. Ez a sör 4%-os, 15% gyümölcstartalommal, amely ugyanakkor kétféle áfonyát jelent. Egyfelől kékáfonyát, másfelől tőzegáfonyát. Előbbi inkább színben és a mélyebb ízekben ad hozzá a sörhöz, utóbbi pedig az aromát és a korty végét emeli meg különleges zamatával.

Fotó: Szent András Sörfőzde

Ugyancsak régi motoros a főzdénél a málnás búza, mely a főzde Napkincs nevű bajor búzájának egy továbbgondolt és 30% málnával kiegészített tétele. Külön öröm ennél a sörnél, hogy a főzde a magyarországi alapanyagok körét már az élesztőre is kiterjesztette, hiszen a győri magyar élesztőgyár, a Yeastflow 402-es törzsével készíti a nedűt. A málnás búza fantasztikusan egyesíti önmagában a bajor búza banános, szegfűszeges karakterét és a málna érett ízvilágát. Hasonlóan kellemes a 4,4%-os Bodzás Búza, mely ugyan nem gyümölcsös, hanem bodzavirágos sör, melynek az alapját nem az előbbinél bemutatott bajor búza, hanem a belga búza, azaz a witbier adja. Személy szerint a bodzavirág nagy rajongója és fogyasztója vagyok, és a sörben felhasznált 45% kifejezetten kellemessé, frissé, és üdítővé teszi ezt a nedűt, ráadásul a bodzavirág nagyon jó harmóniába tud állni a korianderrel és narancshéjjal, melyek a tradicionális witek jellemző összetevője. 

Fotó: Szent András Sörfőzde

A gyümölcsös sörök között nem egy, eredendően a főzde kísérleti sörei, a Tesztandrások közül került ki. Így a Bodzás búza is, de például a Barackos IPA is, mely még egy húsvéti szezonális Nyúlon túl sör is lehetett. A tétel egy NEIPA, lényegében a főzde Ködfelhő söre, melyet 10% sárgabaracktartalommal és bazsalikommal tesznek komplexszebbé. Kifejezetten kellemesek az ellentétek ebben a sörben, a száraz végerjedés és édeskés gyümölcs, a fűszeres bazsalikom és rostos barack. Hasonlóan komplex tétele az üzemnek a lánykori nevén a Tesztandrás sorozat Kappa 04-es Almás rétese is, mely 50% almatartalom mellett, vaníliával és fahéjjal teszi elénk ezt az önmagát itató pastry ale-t. 

Külön érdekessége a főzde gyümölcsös szortimentjének a napokban bevezetett Berliner weisse sorozat. Az alapstílus egy savanyú és alacsony alkoholtartalmú búzasör, melyet háromféle ízesítéssel dobott piacra az üzem, és amelyek az eddigi visszajelzések alapján elnyerték a fogyasztók tetszését is. A „Weisz” névre hallgató körtés kiadás kifejezetten jól hozza össze a savanykás sörös és édeskés körtés jegyeket. A „Rózsi” a főzde által korábban tesztelt szamócás ízesítésű alapsört hozza be az állandó szortimentbe. Végül a „Siller” a szeder és a feketeribizli ízeit tárja elénk. Az egész termékcsaláddal csak annyi szakmai kritikánk lehet, hogy legtöbbször a gyümölcsös Berliner weissét Florida weisseként tartják számon. Bár utóbbi nincs még levédve, így lehet, hogy egyszer majd békésszentandrási weisse lesz…

Összességében tehát a Szent András Sörfőzde még a harmadik X-en is túl, hű önmaga 90-es évekbeli teljesítményéhez, és a kezdeti, kísérleti sörök bevezetésétől ma már egy komplett szortimenttel várja a gyümölcsös sörök szerelmeseit.

A szerző közgazdász, sörfőző, a Sördoktor Youtube csatorna alapítója

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.