A 90-es években készült el Magyarország első, valódi gyümölcs felhasználásával készült gyümölcsös söre, a békésszentandrási Meggyes sör, melyet napjainkra már nem csak a kisüzemi szereplők, de a nagyüzemiek is lemásoltak, még akkor is, ha utóbbiak termékeiben jó, ha 1–2% gyümölcstartalmat találunk a rengeteg aroma, és színezőanyag mellett. A gyümölcsös sörök között a kisüzemeknél azonban két „iskola” létezik. Egyfelől ott van a tradicionálisabb vonal, amikor fogunk egy alapsört, és megbolondítjuk egy kevés gyümölccsel, illetve a másik oldal, amikor egy komplex, fűszeres, zöldséges, gyümölcsös sört alkotunk meg, ahol utóbbi a teljes egészen belül csak egy részletéért felel az össz-ízhatásban.
A Szent András Sörfőzde, mint a kategória itthoni megteremtője a mai napig vezet be újabb és újabb gyümölcsös söröket, akár ömagukban, akár addícióként használja is fel azokat termékeiben. Tévhit, hogy ezeket a termékeket elsősorban a női fogyasztók részére készítik. Nem egy férfit ismerek, jómagamat is beleértve, aki egy forró nyári napon nem egy behűtött nagyüzemi lagert fog inni, hanem pont egy ízes, gyümölcsös, alacsony alkoholtartalmú sört. Ugyanakkor nem szabad a gyümölcsös söröket ez utóbbi sztereotípiára sem korlátoznunk, hiszen vannak ezek között is magas alkoholtartalmú, teljes élményt nyújtó tételek.
Azt sem szabad elhallgatnunk, hogy a főzde, a „társdiszciplínák” irányába is tett egy lépést, így nemrég bevezettek háromféle cidert azaz almabort/almasört a kínálatukba, melyek a nemzetközi versenyeken is előkelő helyezéseket értek el. A Kertem márkanév alatt így egy natúr félszáraz, egy natúr félédes egy meggyes édes cider kapható a főzdétől. Jómagam nem vagyok az almasörök nagy kedvelője, így érdemben nem tudom megítélni a Szent András termékeinek kiválóságát, így e tekintetben a kedves olvasó kénytelen lesz segíteni és a saját ízlelésére hagyatkozni.