Hetedik alkalommal szervezték meg a múlt hétvégén a Budai Gourmet fesztivál debreceni testvérrendezvényét. A filozófia ugyanaz: kiváló éttermek kínálnak kóstolásnyi adagokat alkalmi kompozícióikból, amit a vendég előtt, rendelésre hoznak készre néhány perc alatt. Mellettük sörfőzde, borszaküzlet, borbár, pálinkafőzde s több cukrászda is várta a látogatókat. A debreceniek mellett érkeztek kiállítók Hajdúszoboszlóról, Karcagról, Tiszalökről, Miskolcról, Encsről, de még a fővárosból is. A fesztivál gasztro-színpadán a műsort Jókuti András és Mautner Zsófia vezette, akárcsak Budapesten és Borospatakán.
A Nagyerdő gyönyörű, festői környezetében kóstolgatni a vidék legjobb kulináris műhelyeinek alkotásait páratlan élmény. Nyitáskor esett az eső, elég sűrűn, ennek ellenére, ha nem is tömegével, de érkeztek az esernyős vendégek. Szerencsére akadtak esővédett asztalok is. Az idei rendezvény kínálatát, mint arról már szó volt az Ikon étterem kapcsán, a nyári emlékek közé fűzték fel a szervezők.
A GrillAkadémia standjánál álltam meg először. Zákány Dánielék, mint megtudtam, étteremnyitást is terveznek, egyelőre kitelepülést vállalnak és oktatást szerveznek 10-12 főnek. A Gourmet-ra szalonnasütést idéző mangalica hasalját, papucsos sajtburgert, valamint Angus oldalast hoztak. Utóbbi tűnt a legizgalmasabbnak, szép rosé sült, maghőmérővel precízen elkészített húst kaptam, remekül dresszingelt római salátával.

Rögtön a szomszédos házikónál folytattam a túrát, amiben nemcsak az játszott szerepet, hogy esernyő nélkül érkeztem, hanem az is, hogy érdekelt a Wellington kávézó szortimentje, többször is elhaladtam Piac utcai üzletük előtt, a lépés úgy jött ki, hogy mindig az este 8 órás zárás után. Tetszetős desszertekkel, francia lecsóval, indiai csirkével, ale-es steakkel érkeztek, engem a saját felfogásban kínált angol klasszikus, a fish and chips csábított el.
Némi tökéletesítést igénylő rösti kosárkában tálalták a jó ízű mentás zöldborsót, a Remoulade mártást és a szaftos, friss, panír nélküli halat. A fogás megerősített abban a szándékomban, hogy legközelebb célirányosan látogassam meg őket.