Második alkalommal szervezték meg a több mint fél évszázados múltra visszatekintő debreceni virágkarnevál kísérőrendezvényeként a találó elnevezésű Beer by Lake sörfesztivált. Igen széles sörpalettával találkozhatott a sörrajongó közönség az „új hullámos”, kísérletezésből született kraft főzetektől a mára már hagyományosnak tekintett alsó erjesztésű sörökig.

Ha mélyebben belegondolunk, az emberiség évezredeken keresztül felső erjesztésű söröket ivott, az alsó erjesztés és annak a legnépszerűbb irányzata, a pils a XIX. század közepén indult világhódító útjára, akkori innovációként, mégis mára ezeket tekinti a nagyközönség tradicionálisnak, szembeállítva a sörforradalom különleges nedűivel. Némi párhuzam mutatkozik a hagyományosnak mondott, paprikaközpontú magyar konyhával, mely ugyanennek a korszaknak a szülötte.
E rendezvények közízlés-alakító, edukációs szerepének jelentősége aligha túlbecsülhető. Nem véletlen, hogy minőségorientált, új hullámos főzdék térnyerésének, a már említett „sörforradalomnak” is egy fesztivál képezte a szimbolikus origóját, a 2010-es Főzdefeszt, a borászat kilencvenes évekbeli reneszánsza is egyidős a Budai Borfesztivállal (ami nem volt mindig budai, pestiként indult) s a gasztroforradalom is abban az évben ért el jelentősebb eredményeket, tételesen 2008-ban, amikor a Budai Gourmet fesztivál első alkalommal követte a ma már meghonosodott modellt, melynek keretében a legjobb éttermek pop-up kitelepülése a legfőbb attrakció.

Debrecenben igen komoly erőket sikerült mozgósítani a szervezőknek, megannyi élvonalbeli magyar főzde nedűiből kóstolgathattak a résztvevők. Ott volt a gasztroszakmában igen jó pozíciókat kivívó Beertailor, a kicsik között az egyik legnagyobb, a Békésszentandrási Sörmanufaktúra, a másik régi motoros, a Rízmájer, mely szintén átvészelte a kilencvenes évek kisüzemi reneszánsza és a sörforradalom közötti ínséges másfél évtizedet. A szakma talán legtöbbre tartott főzdéjének, a szekszárdi Brew Your Mindnak és a legtehetségesebb helyi csapatnak, a Brewing Vibesnak a „Stay” nevű sörbár kínálta a söreit. Nem hiányzott a Csíki Sör Manufaktúra, a First Craft Beer, a sörforradalom ma is kapható kultikus sörét, a Keserű Mézt megalkotó Fóti Kézműves Sörfőzde.
A sajnos mára már inaktívvá vált, „Kraft szövetség” alapítói közül ott volt a Hedon, a Hoptop, a Monyó, a Horizont. Ebbe az iskolába sorolnám a szintén ott levő Simát, Ugart, Kirót és Tacet-et. A szervezőktől kapott információk szerint 27 magyar kézműves főzde több mint 200 sörét kóstolhatta a közönség.
A cseh sörök szerelmeseit is elkényeztették, a multik által bekebelezett Pilsner Urquell (Asahi) és Krusovice (Heineken) mellett kitelepült sörbárok kínálták több kisüzem megannyi hagyományos vonalat követő, karakteres sörét. Sőt, a sörínyencek fővárosi zarándokhelyének számító „Hetedik lépcső” több új hullámos cseh főzetet is kínált.