A biodinamika az átlagfogyasztó számára ezoterikusnak tűnhet, erre utalt is az előadó, e megközelítés holisztikus szemlélete nemcsak a szőlőre, a terroir-ra és az embere terjed ki, hanem az egész kozmoszra,
az egyes munkálatok elvégzésének idejét például a holdálláshoz (is) igazítják egy speciális naptár alapján.
Preparátumokat használnak, amit különböző növényekből, például cickafarkból, csalánból, kamillából állítanak elő, a birtokon érlelt marhatrágyával töltött ökörszarvat ásnak el. A gazda is része a birtok ökoszisztémájának, jelenléte a birtokon kiemelt fontosságú, a preparátumok is úgy működnek megfelelő hatékonysággal, ha ő készíti el azokat. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy tudományosan bizonyított tény, hogy a biodinamikus birtokoknak gazdagabb a talajélete, nagyobb a humusztartalma, az itt nevelt szőlőnek nagyobb az ellenállóképessége.
A ma egyre divatosabb natúrborok alapanyagát kézzel szüretelik organikus vagy biodinamikus ültetvényeken, nem használnak az erjesztéshez élesztőt, sem adalékanyagokat, szulfitokat is csak nagyon keveset vagy egyáltalán semmit.
Koch Csabát, a Magyar Bor Akadémia tavaly megválasztott elnökét, a 2019-es Év bortermelőjét nem a bioborok révén ismertük meg, de előadásából megtudhattuk, hogy 150 hektáros birtokának ötöde, mintegy 30 hektár bio-művelésű. A borász a rezisztens fajták fontosságát hangsúlyozta, ezek közül kettőt emelt ki, az Istert és a Castellumot. (A bioművelésre alkalmas ellenálló szőlőfajták témáról többek között ITT olvashatunk tömör összefoglalót.
Dr. Kovács Barnabás, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem adjunktusa „Pezsgőalapanyagtermelés organikus rendszerben” című előadásában részletesen foglalkozott a klimatikus hatások időbeli változásának következményeivel, érzékletes ábrákkal illusztrálva mondanivalóját.
Kada Anikó, a tállyai TR művek társtulajdonosa illetve sales és marketing vezetője a konferencia egyik kulcskategóriáját, a „petillant naturelle”-t (magyar jelentése „természetesen gyöngyöző”) járta körbe a „Petnat – ökoszemlélet a palackban” című előadásában. A TR művek tanúsított ökológiai birtok, melynek keretében 3,5 hektárt művelnek a tállyai Palota, illetve 1 hektárt a mádi Szent Tamás dűlőben. A petnat a natúrborok egyik markáns és egyre népszerűbb irányzata, amit nem teljesen pontosan mondanak egyesek degorzsálatlan pezsgőnek.
A petnat nem pezsgő, hiszen nem kap tirage likőrt, ami alapesetben a palackban erjed ki, itt még a teljes kierjedés előtt palackozzák a bort.
Közös elem kétségkívül, hogy ezúttal is a palackban erjed ki a bor, jó esetben szárazra. Az előadás kitért arra, hogy a petnat, avagy a „Methode Ancestral” (ősi módszer) megelőzte a hagyományos pezsgőt időben, az első feljegyzés az 1500-as évekből, a languedoc-i Saint Hilaire bencés kolostorból való, de a műfaj csak a natúr borok térhódításával vált igazán népszerűvé az utóbbi évtizedekben.